Toto prepískli: Progresívci stratili aj posledné zvyšky súdnosti
26 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Určitý druh kreativity sa bojovne naladenej opozícii a časťou kultúrnej obce, ktorá je s nimi spriaznená, uprieť nedá. Je to však jednak kostrbaté, typicky výsmešné a navyše neúctivé voči veľkému míľniku v histórii slovenského národa. Skrátka – také progresívne: Vysmiať sa a pošliapať všetko, čo má príchuť národného povedomia.

Svoj protest spojený s vystúpením rôznych umelcov totiž nazvali Mejdan a načasovali ho v predvečer 80-teho výročia Slovenského národného povstania. A do tretice, na akciu si rezervovali námestie, ktoré nesie meno tejto udalosti. U mnohých však so svojimi nápadmi nepochodili – Slováci sa pýtajú: Máte vy Boha pri sebe?

Za názvom je Huliakov brept

„Odchádzam z Bratislavy po dvoch dňoch a atmosféra, ktorú som tam zažil, mi náramne pripomína rok, na Ukrajine, kde sa pripravoval tajnými službami spoza mora, ruka v ruke s progresívcami, Mejdan," uviedol Huliak vo videu na Telegrame pred takmer dvoma týždňami. Samozrejme, „mejdan“ bol obyčajný brept a každému súdnemu človeku je jasné, že mal na mysli Majdan. To však nezabránilo výsmechu a hejtom zo strany voličov opozície. Huliakov brept v úmysle byť vtipní použili aj organizátori „kultúrneho mejdanu“.

Klubový život na námestí

„Protestný „mejdan” je inšpirovaný slovami pána Huliaka z SNS. Jemu aj jeho známym aktuálne spravujúcim MK SR pripomenieme, že rozmanitosť slovenskej kultúry naplno ukazuje aj naša živá klubová scéna. Predstavuje totiž široké spektrum tvorby, ktorá sa rozvíja v európskom a svetovom kontexte,“sľubujú organizátori na instagramovom profile Nočná nočná. Na námestie chcú priniesť slobodného ducha klubového života a všetkých nás pozývajú zatancovať si na oslavu a obranu otvorenej kultúry.

Počkať: Otvorená kultúra!...?

„Toto kultúrne protestné zhromaždenie je nezávislou občianskou reakciou predstaviteľov a predstaviteliek hudobnej scény na Slovensku, ktorí nesúhlasia s politikou nenávisti, arogancie a zastrašovania obyvateľstva, ktorú šíri súčasná koalícia. Podujatie spoluorganizujeme s platformou Otvorená kultúra!,“ informujú organizátori s tým, že opakujú požiadavky, ktoré toto združenie organizácií pôsobiacich na poli kultúry.

Čo Otvorená kultúra! žiada

Platforma Otvorená kultúra! ešte pri proteste z polovice augusta vzniesla päť požiadaviek:

  1. Žiadame okamžité odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej,
  2. Žiadame okamžité odvolanie generálneho tajomníka služobného úradu MK SR Lukáša Machalu,
  3. Žiadame politickú reprezentáciu naprieč celým politickým spektrom, aby zabezpečila nápravu legislatívy devastujúcej kultúrne prostredie na Slovensku, konkrétne Zákona o múzeách a galériách, Zákona o Fonde na podporu umenia, Zákona o Audiovizuálnom fonde a Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase,
  4. Žiadame budúce vedenie MK SR o výkon takej kultúrnej politiky, ktorá bude v súlade s cieľmi Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030,
  5. Žiadame budúce vedenie rezortu kultúry, aby začalo riešiť skutočné problémy kultúrneho sektora na Slovensku, ktorými sú najmä prekérne pracovné podmienky kultúrnych pracovníkov a pracovníčok, chronická finančná poddimenzovanosť sektora a nahromadený investičný dlh.
Kto je Otvorená kultúra!

„Otvorená Kultúra! vznikla v reakcii na aroganciu a nekompetentnosť súčasného riadenia ministerstva kultúry. Jej dlhodobým cieľom je poukazovať na širšie problémy kultúrnej politiky a prepájať aktérky a aktérov rôznych odvetví kultúry naprieč Slovenskom. Budeme protestovať voči akýmkoľvek mocenským zásahom v kultúre, ktoré budú prebiehať bez diskusie so zástupcami a zástupkyňami kultúry a odbornej reflexie. Naša platforma predstavuje sieť, ktorá funguje na báze solidarity, vzájomnej podpory, zdieľania informácií a špecifických schopností. Chceme spoločne pracovať na tvorbe udržateľného a rozmanitého kultúrneho života vo všetkých regiónoch Slovenska,“ môžete si prečítať na ich stránke, pričom tam okrem iného objavíte aj fotky z akcií proti rušeniu RTVS a vzniku STVR.

Kritika nie len na grafiku

„Nehorázna hanba propagovať takzvaný „kultúry" mejdan s AI vygenerovanou grafikou. To, že ľudský umelec pracoval na tej grafike toto absolútne neospravedlňuje lebo tieto AI modely sa učia na kradnutom umení a aj keď nikto o prácu „neprišiel" stále to nie je etické. Zdatný grafik si vie poradiť aj bez pomoci umelej inteligencie,“ reaguje jeden z komentujúcich na Instagrame.

„Spájať tak významné výročie nášho národa s protestným zhromaždením je už vrchol arogancie“ 

„Keby si mali zarobiť, to by sme videli ako by to dopadlo s našou umeleckou obcou. Nech to skúsia bez dotaciií, fondov, projektov a všelijakých príspevkov. To by sme sa pobavili."

Poslanec Huliak: PS chce vyvolať 'MAJDAN' na Slovensku"
Rudolf Huliak, poslanec Národnej rady SR za SNS, vo svojom najnovšom príspevku na Telegrame vyjadruje hlboké znepokojenie nad súčasnou politickou situáciou na Slovensku. Jeho slová naznačujú, že krajina môže čeliť vážnym turbulenciám, ktoré... Čítať ďalej
15 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik