Tomáš Taraba: Duo Kiča a Budaj dostali vysvedčenie od NKÚ
26 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Národný kontrolný úrad v piatok, 23. augusta zverejnil tlačovú správu, ktorá hovorí o nedostatočnej kontrole vodárenskej infraštruktúry, vďaka čomu sa nenávratne stratí tretina pitnej vody. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS / Život-NS) v reakcii na túto správu avizuje legislatívne zmeny.

V uplynulom období Národný kontrolný úrad (NKÚ vykonal kontroly vo vodárenských spoločnostiach za posledné tri roky. Do tejto oblasti šlo len malé percento z potrebných investícií, takže slovenská vodárenská infraštruktúra je na kritickej úrovni. Podľa Ľubomíra Andrássyho, šéfa NKÚ však vodárenským spoločnostiam tiež vzniká obrovský investičný dlh, ktorý súčasne neúmerne zaťažuje peňaženky aj bežných spotrebiteľov. Výsledky kontroly komentoval na sociálnej sieti aj minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Kritická úroveň infraštruktúry

Stav vodárenskej infraštruktúry je nevyhovujúci a dostáva sa až na kritickú úroveň. Na ciele definované v strategických dokumentoch štátu išli za tri sledované roky z predpokladaných zdrojov určených na obnovu a rozvoj tejto infraštruktúry len tri percentá. Strategický plán rozvoja verejných vodovodov a kanalizácií na roky 2021 až 2027 pritom hovorí až o 5,7 miliardách eur, ktoré sú potrebné na ich obnovu a rozširovanie. Z toho na samotnú obnovu by malo ísť bezmála 3,4 miliardy. Štyri kontrolované vodárenské spoločnosti mali do obnovy podľa ich vlastných plánov investovať 470 miliónov, napokon minuli len 78 mil. eur, čo je necelých 17 % z plánovaných investícií, informuje NKÚ na svojom webovom sídle.

Michal Aláč: Po zverejnení správy SIS nastal medzi vládnymi politikmi chaos a panika
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč po roku od akcie Rozuzlenie, už nie je obvinený – generálna prokuratúra u všetkých, ktorí boli zadržaní alebo obvinení, využila paragraf 363 a ich obvinenia zrušila. Michal Aláč bol v... Čítať ďalej
26 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Odhalili ďalšiu alarmujúcu skutočnosť

Popri tom narastá ich investičný dlh, pri ktorom je tempo starnutia infraštruktúry vyššie ako tempo jej obnovy. Vyplýva to z poslednej kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, zameranej na posúdenie hospodárenia vodárenských spoločností po zmene legislatívy, spôsobu regulácie cenotvorby vodného a stočného a schopnosti týchto spoločností generovať dostatok finančných zdrojov na nevyhnutnú obnovu a očakávaný rozvoj verejných vodovodov a kanalizácií.

„Obnova verejných vodovodov a kanalizácií by mala byť bezpochyby investičnou prioritou každej vodárenskej spoločnosti, ktorej táto strategická zodpovednosť vyplýva nielen zo zákona, ale aj z jej kľúčového poslania,“približuje závery auditu predseda NKÚ Ľubomír Andrassy s tým, že alarmujúce sú aj obrovské straty pitnej vody. Ročné úniky sa na Slovensku šplhajú nad 51 miliónov kubíkov spracovanej pitnej vody.

Čo to celé znamená

„Ak by vodárne aktívne zmodernizovali zastarané deravé vodovody a tie premrhané desiatky miliónov kubíkov pitnej vody by ako dobrí hospodári vrátili ľuďom, mohli by sme ju pri prepočte na jednočlennú či dvojčlennú domácnosť dodávať mnohodetným rodinám, seniorom alebo napríklad miliónu domácností zadarmo či za symbolické euro,"doplnil Andrassy.

Národný kontrolný úrad

Najhoršie možné vysvedčenie

„Toto je asi to najhoršie vysvedčenie, aké duo Budaj – Kiča vo vedení ministerstva zatiaľ dostali. Najvyšší kontrolný úrad zverejnil výsledok kontroly, že počas ich ministrovania si ministerstvo neplnilo dostatočne kontrolnú úlohu vo vodárenských spoločnostiach. Nechali vytvoriť "šedú nekontrolovanú zónu." Takže títo dvaja zlodeji, ktorí nechali štát rozkrádať na poistkách, dohodároch, kompe a kopu iných veciach, ohrozili aj manažovanie vody,upozornil minister Taraba na Facebooku.

Dag Daniš: KEĎ VYMYTÉ MOZGY MORALIZUJÚ
Dag Daniš, jeden z najznámejších komentátorov neobišiel na sociálnej sieti bez povšimnutia dianie okolo Miroslava Šatana a našej reprezentácie za ZOH 2026. Šatan podľa Daga Daniša narazil na aktvistické médiá a progresívny tábor. „Robia z neho... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vodu treba ochrániť legislatívou

„Aj preto na vládu v stredu po konzultácii s predsedom NKÚ predkladám prvý súbor legislatívnych zmien, ktorý reflektuje akútne na najvyššie výhrady. Ochránime vodu, aby nemohlo prísť nielen k jej skrytej privatizácii, ale ani k finančnému plytvaniu vo vodárenských spoločnostiach,“ avizuje Taraba.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik