Michal Aláč: Po zverejnení správy SIS nastal medzi vládnymi politikmi chaos a panika
26 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč po roku od akcie Rozuzlenie, už nie je obvinený – generálna prokuratúra u všetkých, ktorí boli zadržaní alebo obvinení, využila paragraf 363 a ich obvinenia zrušila. Michal Aláč bol v súvislosti s Rozuzlením zbavený mlčanlivosti. Aj to bola téma relácie Rozhovory s Mimi Šramovou.

Mimi Šramovej porozprával aj o tom, ako vznikala správa SIS, ktorá poukazovala na manipulácie v trestných konaniach, aké reakcie medzi politikmi táto správa vyvolala, o tom, ako ho zbavili funkcie, čo mu povedala prezidentka do telefónu, o napätých vzťahoch medzi SIS a ÚŠP, o spolupráci s NAKA a čurillovcami, aj o tom, ako médiá prospeli k ostrakizácii jeho osoby a aké dopady to malo na jeho súkromný a profesný život.

So zbavením obvinenia je spokojný

Aláč konštatuje, že jeho obvinenie inak, ako zrušením obvinenia, to dopadnúť ani nemohlo. Nie len že od začiatku proti tomu namietali, ale keď sa oboznámil so spisom videl, že obvinenie nemá objektívnu oporu v realite.

„Tam boli len domnienky vyšetrovateľa, svedectvá z počutia a keď som vyšetrovateľa potom aj konfrontoval, že tam má listiny od niektorých štátnych orgánov, ktoré vyvracajú to, čo je obsahom niektorých výsluchov, uviedol mi, že on to vníma inak a trval na pokračovaní vyšetrovania,“hovorí Aláč s tým, že on sa snažil procesne brániť. Navyše vyšetrovateľ ho „zabudol“ oboznámiť, že je v tejto kauze zbavený mlčanlivosti. Dozvedel sa to až neskôr, keď už vyšetrovateľ s ním neuskutočnil žiaden úkon, pri ktorom by to mohol využiť a vypovedať. V jeho prípade bola prelomená aj aplikačná prax v tom, že bol takmer okamžite po obvinení odvolaný z funkcie, kým príslušníci NAKA (na ktorých sa vzťahuje rovnaký zákon) nie len mohli po obvinení pokračovať vo svojej práci, ale boli aj povýšení.

Michal Aláč aj o Rozuzlení: Na manipulácie trestných konaní sa prišlo náhodou
Generálna prokuratúra nedávno (12. augusta) zrušila všetky obvinenia v kauze Rozuzlenie, v rámci ktorej NAKA zadržala dvoch bývalých riaditeľov Slovenskej informačnej služby, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu a obvinených bolo niekoľko... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Reakcie politikov

Aláč sa sám funkcie nevzdal, podľa jeho vlastných slov by to bolo, ako keby sa priznal k spáchaniu toho, z čoho bol obvinený. Všetko to malo podľa neho rýchly spád. Vtedajší poverený premiér Ódor mu aj napriek tomu, že bol poverený aj vedením ministerstva vnútra v telefóne povedal, že o tom, že ho chcú zadržať, nič nevie a tam ich komunikácia skončila.

„Potom som bol 44 hodín zadržaný a keď som v pondelok prišiel do práce, tak som dostal z prezidentskej kancelárie rozkaz, že som postavený mimo službu. Zbalil som si osobné veci, odovzdal som služobný preukaz, zbraň a všetky tie obligatórne veci. Dva dni na to som zistil, že pani prezidentka ma odvolala z funkcie na základe návrhu vlády,“spomína Aláč s tým, že neskôr si v telefóne ešte povedali nejaké veci a tým to celé skončilo ako pre politikov, tak pre médiá. Prezidentka voči jeho práci výhrady síce nemala, ale nemohla postupovať inak.

Pre prezidentku bolo podľa Aláča jednoduchšie postaviť sa na stranu čurillovcov, keďže SIS bola vykresľovaná v zlom svetle. Okrem predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý komunikoval, no podporu SIS nevyjadril. Celé to totiž nie je o riaditeľovi, ale o SIS ako o kolektívnom orgáne. Jej príslušníkom by pritom stačilo, keby sa ich niekto zastal.

SIS si len plnila svoju povinnosť

Aláč konštatuje, že úlohou SIS nebolo vyšetrovanie, len poskytnutie možných podozrení kompetentným orgánom. „My sme zistili hrozbu, postúpili sme to všetkým, ktorí k tomu môžu niečo zákonným spôaobom povedať a nastal chaos,“ hovorí Aláč v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

Vysvetlil tiež, že nie každý z príjemcov od SIS dostáva o jej zisteniach identickú správu, každému idú také informácie, na ktoré má dosah a v ktorých má riadiace, či rozhodovacie právomoci. Výminku tvoria najvyšší ústavní činitelia, ktorí sú oboznámení, zjednodušene povedané, so všetkým, čo ich zaujíma. Ak je reč o známej porade v sídle SIS, ktorá sa týkala možných manipulácií s trestnými konaniami, už vtedy niektorí účastníci tejto porady SIS obvinili, že ich zistenia určite nie sú pravdivé.  Viac vo videu:

Kauza Rozuzlenie 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie v polovici augusta obvinila viacero osôb. Obvinení sú aj šéfovia Slovenskej informačnej služby (SIS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala o zvolanie bezpečnostnej rady. Premiér Ľudovít Ódor ju zvolal na piatok ráno. TASR prináša prehľad udalostí dňa súvisiacich s akciou NAKA. 

Riaditeľ SIS Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií. Prerušil preto svoju plánovanú zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko. Zúčastní sa na piatkových procesných úkonoch. Medzi obvinenými je aj brat šéfa poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského, bývalý šéf SIS Vladimír P. Poslanec potvrdil, že jeho brat je služobne v zahraničí a čo najskôr sa vráti. Chce byť plne súčinný. Obvinený je aj riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. O obvinení sa dozvedel z médií, je na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie.

Po roku boli všetci obvinení Generálnou prokuratúrou cez paragraf 363 zbavení obvinenia s tým, že kauza Rozuzlenie mohla slúžiť aké "zastierací manéver" pri vyšetrovaní partie vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, ktorí boli od mája 2021 podozriví z manipulácie trestných spisov.

SNS predložila návrh zákona na ochranu štátnych symbolov
Slovenská národná strana predložila na nadchádzajúcu septembrovú schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona, ktorého cieľom je posilniť ochranu štátnych symbolov, predovšetkým štátnej vlajky. Tento legislatívny krok prichádza v čase,... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik