Ostrý Mazurek Majerskému: Vata, vata, samá vata (VIDEO)
27 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Milan Mazurek (hnutie Republika) sa na zasadnutí zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dostal do sporu s predsedom kraja Milanom Majerským (KDH). Môže za to projekt na 2.5 milióna eur, o ktorom bude podľa Mazureka rozhodovať len sám Majerský.

Prešovský kraj odhlasoval vstup do projektu "Analyticko-strategická jednotka podpory inovačného ekosystému". Projekt za 2,5 milióna eur, financovaný z ministerstva financií a s popisom na jednu A4! O projekte nevieme nič. Ako presne budú financie pridelené, komu, v akej výške, na aké činnosti atď. Naozaj nič,“ píše Mazurek pri videu z pondelkového (26. august) zasadnutia PSK. Vo videu vysvetľuje, že aktivity projektu majú tvoriť mapovanie inovačného systému a tvorba regionálnej inovačnej stratégie, no vo výsledku ide len o množstvo nič nehovoriaceho textu a vedenie PSK poslancom ponúklo na hlasovanie mačku vo vreci. Projekt bol napriek tomu odhlasovaný, Mazurek preto avizuje ďalšie svoje kroky.

Za čo vlastne hlasujeme

„Ja by som pri tomto projekte očakával nejaký konkrétny výpočet, za čo teda ideme hlasovať. Ja viem, tých 2,5 milióna nie je z rozpočtu samosprávneho kraja, no je to 2,5 milióna eur. A ja chcem vedieť, aká bude organizačná štruktúra projektu, koľko bude mať zamestnancov, na čo budú tieto finančné prostriedky využité, aké platy budú mať, o čom sa bude rozhodovať, aké budú merateľné kritériá a tisíc ďalších otázok, ktoré by som vám teraz mohol položiť,“ hovorí Mazurek na zasadnutí PSK. Pýta sa preto, či bude predložený aj ďalší materiál.

Ústavný súd zamietol sťažnosť čurillovcov vo vzťahu k nahrávkam z kancelárií
Bývalým vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi spolu s kolegami Ústavný súd nevyhovel. Neuspeli tak s ústavnou sťažnosťou, ktorou sa bránili voči odposluchom vo svojich kanceláriách. Spochybňovali rozhodnutia Okresného súdu... Čítať ďalej
26 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Dostal na podnose 2,5 „melóna“

„Otvorene som povedal, že Milan Majerský zrejme získal obrovskú sumu, s ktorou si bude nakladať ako sa mu bude chcieť. Zamestná si ľudí alebo odmení tých, ktorých sa sám rozhodne. V KDH môžu skákať od radosti. Ako poslanci nevieme skoro nič, nič bližšie nám nebolo povedané a ja nedokážem pochopiť, ako za toto mohli poslanci hlasovať. Nakoniec som bol jediný proti a pár ľudí sa zdržalo,“ píše Mazurek pri videu, v ktorom konštatuje, že hlasujú za mačku vo vreci.

Zodpovedná pracovníčka reagovala, že projekt je mäkký, teda nemá presne stanovené všetky kritériá, no mačka vo vreci to nie je. „Uvedomujeme si, že hospodársku politiku potrebujeme rozvíjať a inovácie jednoznačne,“ dodala.

Potvrdila Mazurekove slová

„Čiže sa potvrdilo všetko to, čo som povedal  - nepoznáme štruktúru, nepoznáme bližšie využitie finančných prostriedkov, máme schváliť 2,5 milióna eur k tomu, aby sa niečo nejakým spôsobom konalo a snáď budeme niekedy v budúcnosti nejak zase informovaní, čo sa urobilo a čo sú merateľné kritériá,“ konštatuje Mazurek, ktorému to hlasovanie pripadá amatérske. Pripomenul, že sa ráta aj s neočakávanými výdavkami, ktoré sa PSK zaviazal v projekte plniť, čo môže byť viac, ako 125-tisíc eur, čo už pre PSK nie je malá suma. „Najprv žiadame peniaze a potom vymyslíme, na čo ich použijeme, ale to vôbec nepovažujem za efektívne,“ dodal Mazurek.

Reprofoto z videa M. Mazureka

Ako dopadlo hlasovanie

Zo 42 prítomných poslancov za projekt hlasovalo 36, proti 1 a nehlasovalo 8 zástupcov voličov v Prešovskom kraji.

„Neostáva mi, než apelovať na ministra financií Kamenického, aby to zastavil, kým mu Majerský nedodá detailnú špecifikáciu projektu a presné údaje, na čo ide milióny zo štátneho rozpočtu použiť! Dúfam, že smeráci nebudú vo veľkom pomáhať predsedovi KDH. To by mohla byť osudná chyba,“ avizuje svoje ďalšie kroky Mazurek pri videu.

Toto prepískli: Progresívci stratili aj posledné zvyšky súdnosti
Určitý druh kreativity sa bojovne naladenej opozícii a časťou kultúrnej obce, ktorá je s nimi spriaznená, uprieť nedá. Je to však jednak kostrbaté, typicky výsmešné a navyše neúctivé voči veľkému míľniku v histórii slovenského národa. Skrátka –... Čítať ďalej
26 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik