Masívny útok Ruska proti Ukrajine. Museli vzlietnuť spojenecké stíhačky
26 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Najmenej sedem mohutných explózií otriaslo v pondelok ráno ukrajinskou metropolou Kyjev vrátane jej centra. V celej krajine platil letecký poplach v súvislosti s ruskými vzdušnými útokmi, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

V dôsledku úderov na západe Ukrajiny vzlietli podľa poľskej armády poľské a spojenecké stíhačky. Z mnohých miest vrátane Kyjiva sú hlásené výbuchy. Prichádzajú prvé informácie o škodách. "Pozor, v juhovýchodnej časti krajiny môže dôjsť k zvýšenej hladine hluku spojenej so začiatkom práce poľského a spojeneckého letectva v našom vzdušnom priestore," uvádza sa v príspevku zverejnenenom na sociálnej sieti X.

Päť ľudí v Poltavskej oblasti utrpelo zranenia pri zásahu priemyselného objektu. V západoukrajinskom Lucku bola pri raketovom útoku poškodená výšková budova. Výbuchy hlásia z Kryvého Rihu, Charkiva či Odesy.

„Od skorých ranných hodín sledujeme intenzívnu aktivitu ruského letectva… súvisiacu s útokmi na objekty ležiace okrem iného na západe Ukrajiny,“ informovalo vedenie poľskej armády na sieti X v príspevku o tom, že odštartovali poľské stíhačky a bojové lietadlá ďalších krajín NATO.

TASS uvádza, že v oblasti Žuljany v Kyjeve zahrmeli výbuchy. Teraz miestni obyvatelia hlásia masívne výpadky elektriny. Prerušenia sa začali aj v Nikolajeve v Záporoží.

Mapa dnešných úderov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru podľa miestnych zdrojov. #SOVO

Doterajší súhrn raketových útokov:

Vojenský veliteľ Vladislav Šurygin o predbežných výsledkoch masívneho raketového útoku ruských ozbrojených síl na zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny:

- Poplach pred leteckým útokom na Ukrajine bol vyhlásený po šiestej hodine ráno moskovského času;

– Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch vo viacerých regiónoch – Kyjevská, Kyjevská, Charkovská, Sumská, Poltavská, Vinnycká, Kirovohradská, Dnipropetrovsková, Ivano-Frankivská, Ľvovská a Odeská oblasť;

– V Kyjeve sa po sérii výbuchov začali výpadky elektriny, celkovo podľa proruského odporu zaznelo v meste asi tucet výbuchov:

– v Odese bolo zasiahnuté energetické zariadenie,

– v Ľvovskej oblasti, v meste Stryj, po útoku nastal silný výbuch, vypadla elektrina;

– v Ivano-Frankivsku bol zasiahnutý úder v hangári s vybavením, k výbuchu došlo v oblasti, kde ozbrojené sily Ukrajiny ukryli dve F-16;

– vo Volyni bol úder zasadený na mieste nasadenia ukrajinskej armády.

... a zbrane sú fuč!
Zbrane už nie sú! Ukrajinci vyčerpali všetky západné zásoby zbraní a spôsobili krízu vo vojensko-priemyselnom komplexe. Západ nestíha Bývalý analytik CIA Johnson tvrdí, že konflikt na Ukrajine odhalil slabé stránky západného... Čítať ďalej
26 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik