Desivé podrobnosti Heřmánkovej samovraždy: Nik nemohol tušiť, čo sa stane
26 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Slovenský, no hlavne český kultúrny svet v nedeľu, 25. augusta zasiahla nepríjemná správa – česká herecká legenda, 76-ročný Karel Heřmánek proti sebe obrátil zbraň. Stalo sa tak na strelnici v okolí mesta Příbram, kde ešte v sobotu absolvoval kurz. O tom, čo má v úmysle, nesvedčilo skutočne nič. Práve naopak – majiteľka strelnice Placy pre portál eXtra.cz hovorí, že sa ešte chvíľu predtým bavil a usmieval.

Napriek tomu, že Heřmánek sa vždy prezentoval, ako pacifista, rezervoval si kurz streľby s inštruktorom. Ten aj v sobotu absolvoval, no popoludní zbraň herec obrátil proti sebe, čo potvrdila aj majiteľka strelnice na Plzeňsku. Podľa nej sa správal úplne normálne a portál eXtra.cz ubezpečila, že keby javil nejaké známky nepohody, zasiahnu. Po tom, ako obrátil zbraň proti sebe, prebehla takmer hodinová resuscitácia, žiaľ neúspešne. Majiteľka strelnice síce za jednotlivých inštruktorov ručiť nemôže, väčšinou sú však podľa nej zodpovední. Inštruktor streľby popísal, ako sa v takomto prípade môže zachovať, aby podobnému nešťastiu zabránil.

Pacifista

Heřmánek o sebe vždy hovoril ako o pacifistovi. Aj napriek tomu si cez zážitkovú agentúru zarezervoval strelecký kurz s inštruktorom. Lekcia streľby však skončila tým, že herec ešte v sobotu krátko popoludní zbraň obrátil proti sebe samému.

„Pán Heřmánek si bol na našej strelnici zastrieľať pod vedením inštruktora zážitkovej agentúry. Aj napriek bleskurýchlej reakcii inštruktora sa bohužiaľ nedalo samovražde zabrániť,“ povedala webu eXtra.cz vedúca strelnice Bohdana Lukešová.

Obrovský smútok! Herecké nebo privítalo ďalšiu veľkú hviezdu
České herecké nebo privítalo aj ďalšiu veľkú hviezdu. Herec Karel Heřmánek zomrel na večnosť. Slávny divadelný režisér a herec, ktorý je v očiach svojich fanúšikov navždy očarujúcim fešákom Hubertom, mal 76 rokov, píše portál Blesk. Podľa portálu... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Žiaden signál

„Usmieval sa, zabával sa, pýtal sa. Všetko pôsobilo v poriadku. Keby sme uňho zaznamenali akúkoľvek známku nervozity, stresu alebo niečoho podobne neobvyklého, tak by sme sa mu snažili v strelbe zabrániť,“dodala Lukešová.

Šokovaní svedkovia, hodinová resuscitácia

„Z ničoho nič otočil zbraň proti sebe a zastrelil sa. Bolo to absolútne šokujúce,“ popísal situáciu jeden zo svedkov.

Ďalší prezradil, že herec sa pred činom údajne dlho zahľadel do mobilu a potom sa zabil.

„Naše posádky zasahovali na strelnici neďaleko Příbrami u vážne poraneného muža. Aj napriek takmer hodinu prebiehajúcej resuscitácii a všetkej starostlivosti záchranárov svojmu zraneniu na mieste podľahol,“povedal pre eXtra.cz hovorca stredočeskej záchranky Marek Hylebrant. Miesto ani oblasť zranenia dotyčného nechcel nijako špecifikovať, no podľa informácií eXtra malo ísť o strelné poranenie hlavy nezlučiteľné so životom.

Nie je jasný ani dôvod jeho rozhodnutia, eXtra.cz však pripomína, že veľmi trpel dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami.

Inštruktori sú zodpovední

Lukešová síce nemôže „dať ruku do ohňa“ za každého jedného inštruktora, navyše každá firma má metodiku práce s frekventantom kurzu nastavenú ináč.

„Inštruktori ale podľa mojich skúseností svoju prácu väčšinou odvádzajú zodpovedne, pretože vedia, že zbrane nie sú žiadne hračky. Berú ich vážne. Ale v tom konkrétnom prípade si naozaj neodvážim súdiť,“  konštatuje Lukešová.

Zabudnúť deti v aute je nebezpečné, prehrejú sa rýchlejšie ako dospelí
Malé deti ešte nemajú vyvinuté prirodzené termoregulačné mechanizmy. Prehrejú sa rýchlejšie ako dospelí. Upozornil na to Slovenský Červený kríž (SČK). Poukázal pritom na riziká pri zabudnutí dieťaťa v aute. Na ľudí apeloval, aby si počas leta... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Čo o podobných prípadoch hovorí inštruktor

„U ľudí, ktorí doteraz nikdy nestrieľali, je určitá miera nervozity bežná. Ale sú isté náznaky, z ktorých môžeme odvodiť, že sa človek správa nejako neštandardne. Sám za seba môžem povedať, že keď má klient v ruke krátku zbraň, stojím za ním, pol kroka za jeho ľavým ramenom, a neustále sledujem, čo s tou zbraňou robí, kam s ňou mieri. Je to v mojom dosahu, takže vo chvíli, keby s ňou začal robiť niečo, čo nemá, mám relatívne dobrú šancu po tej zbrani hrabnúť,“ hovorí inštruktor s tým, že možno sa mu nepodarí takému klientovi vytrhnúť zbraň z ruky, no vie aspoň ovplyvniť to, kam zbraň bude mieriť. smeru.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik