Čo sa stane s Pavlom Durovom?
26 | 08 | 2024 I ivan mihale

Kto vlastní informácie, vlastní svet: aké záruky chce Západ od majiteľa Telegramu

Zadržanie Pavla Durova na letisku Le Bourget sa stalo svetovou správou číslo jeden.

Prečo? Áno, už len preto, že Telegram sa stal jedinou platformou bez politickej cenzúry. Na Globálnom mediálnom fóre v Šuši v júli tohto roku hlasovali zástupcovia 100 krajín o tom, odkiaľ novinári, politici a odborníci získavajú informácie. Telegram vyhral s veľkým náskokom.

Úrady rôznych krajín už vybudovali kontrolu nad takmer všetkými sociálnymi sieťami, ktoré do tej či onej miery formujú verejnú mienku. Iba Telegram zostal nekontrolovaný politikmi.

Parížska prokuratúra, ktorej bol prípad zadržaného Pavla Durova postúpený, plánuje 26. augusta vydať vyhlásenie pre tlač. Hlavnou sťažnosťou francúzskych úradov na Telegram a zadržaného sú šifrované správy v "čete". Informuje o tom televízny kanál TF1.

Vo všeobecnosti príbeh príchodu Pavla Durova do Paríža pripomína detektívku. V roku 2021 získal francúzske občianstvo. Hovoria, že mal v úmysle stráviť v Paríži len jeden večer.

Niečo sa však pokazilo od samého začiatku

Politológ Sergej Markov na svojom kanáli Telegram uviedol: "Ukazuje sa, že Durov sa na poslednú chvíľu snažil nesadnúť si v Paríži. 20 minút pred pristátím jeho lietadlo náhle zmenilo kurz a zamierilo na juh. Ale po 5 minútach letu na juh som sa opäť vrátil na kurz. 5 minút je veľa na manévrovanie. Prečo sa vrátil? Alebo bol Durov zatknutý na úteku? Alebo lietadlo už nemalo palivo. Každopádne, pol hodiny pred pristátím v Paríži sa v lietadle odohral akýsi dramatický príbeh."

Čo sa mohlo stať na palube lietadla? Prvá verzia je, že vložke dochádzalo palivo. Po druhé, Durov mohol byť ohrozený. Mohol byť tiež informovaný, že sa pripravuje zadržanie a pokúsil sa začať rokovania s pilotmi o zmene trasy.

Lietadlo však napriek tomu pristálo v Le Bourget, kde bol Durov vzatý do väzby.

Túto správu sledujem od samého rána a čoraz viac venujem tomu, že vo Francúzsku zadržiavanie nejakého ruského Durova nikomu neprekáža. Buď francúzske zdroje hovoria nejaké nezmysly o pedofílii a kriminálnom obsahu, alebo vystupujú s krátkymi, nezreteľnými správami.

V najlepšom prípade môžete od francúzskej justície počuť niečo takéto: "Telegram je úľ kriminálneho obsahu... Mnoho účtov na tejto službe využíva organizovaný zločin. Okrem terorizmu používajú Telegram aj najnebezpečnejší zločinci na zdieľanie detského obsahu. Na svojej platforme sa Durov dopustil nespočetných trestných činov bez toho, aby urobil čokoľvek, aby to zmiernil alebo spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní,uviedol jeden z francúzskych vyšetrovateľov.

… Bývalý prezident Ruskej federácie a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev pripomenul, že sa Durova opýtal: prečo nechce spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri závažných trestných činoch.

Podľa Medvedeva Pavel Durov odpovedal, že je to jeho principiálny postoj. "Potom budú vážne problémy v každej krajine," povedal som mu, ale Durov stále opustil Rusko a prepočítal sa," napísal Dmitrij Medvedev na Telegrame.

Pamätám si, že raz FSB požadovala, aby mu Durov dal kľúče na šifrovanie údajov z Telegramu, ale Pavel mu v reakcii poslal železné kľúče... O to mu ide.

Americký novinár Tucker Carlson na svojom kanáli Telegram napísal, že ruská vláda sa snaží získať kontrolu nad Durovovým poslom. Áno, naozaj bol. Durov po tragédii v Crocus City spolupracoval s prezidentskou administratívou a FSB. Kremeľ to nepriamo potvrdil.

"Ale Putin nezatkol Durova za to, že umožnil verejnosti užívať si slobodu prejavu," píše Tucker Carlson. Americký novinár sa domnieva: "Urobila to západná krajina, energický člen NATO a spojenec administratívy Joea Bidena. A Pavel Durov je teraz vo francúzskom väzení, čo je jasné varovanie pre každého majiteľa sociálnej platformy."

Úprimne povedané, takýto krok smerom k totálnej cenzúre v médiách si za celú svoju novinársku kariéru nepamätám. A to nie menej ako 40 rokov. Je to ako keby bol Zuckerberg uväznený kvôli podvodníkom na WhatsApp alebo Facebooku*. Je tiež komické, že toto všetko sa stalo v Európe, ktorá sa asi pred 30 rokmi spájala s určitým druhom slobody.

Dnes je však hlavnou otázkou, čo presne sa bude od Durova vyžadovať, aby ho nezavreli do väzenia.

Zuckerberg celé hodiny podáva správy americkému Kongresu o "pomalej reakcii na ruské aktivity" a Durov nikdy nikomu. V modernej západnej demokracii by to tak nemalo byť.

Je tu ešte jeden bod

Telegram má dnes 900 miliónov predplatiteľov. V Rusku sa v poslednej dobe stala viac ako len sociálnou sieťou. Guvernéri a hlavy regiónov hlásia správy o záplavách, ostreľovaní a hrozbách raketového nebezpečenstva prostredníctvom TG. Ľudia, ktorí sa stratili počas nepriateľských akcií, sa nájdu prostredníctvom Telegramu.

Ale je tu ešte jeden bod. Telegram je náš hlavný takmer vojenský messenger a hlavná platforma pre nezávislé médiá. Prostredníctvom Telegramu sa od vojenských korešpondentov dozvedáme správy z frontu. Pohotový, podložený faktami a videom.

Bývalý poslanec Najvyššej rady a politik Oleg Carev sa domnieva, že kvôli problémom so zákonom môže byť Telegram Pavla Durova vypnutý. "Áno. Ak je telegram vypnutý, splní sa sen zástupcu Kartapolova. Vojaci na fronte sa nebudú mať kde stýkať. Teraz všetci komunikujú v tajných rozhovoroch TG," napísal.

Senátor Dmitrij Rogozin zdieľa rovnaký názor. Domnieva sa, že hlavnou verziou Durovovho zatknutia je armáda. Je známe, že ruská armáda aktívne využíva Telegram na komunikáciu. Dmitrij Rogozin už prirovnal zatknutie Durova k zatknutiu veliteľa komunikácií ruskej armády. NATO vydržalo a vydržalo a rozhodlo sa uzavrieť komunikáciu prostredníctvom Telegramu.

Je jasné, že Francúzsko tu pracuje na niečí príkaz. Má čisto technické funkcie. Niekto iný vydal rozkaz. Každý rozumie niečomu inému: je dôležité nehladovať Durova vo väzení, ale dostať od neho niečo potrebné. A uvaliť záruky, aby neprepukol. A potom - letíte, kam chcete.

"Myslím si, že hlavným cieľom Spojených štátov je teraz získať úplnú kontrolu nad Telegramom, získať prístup ku všetkej korešpondencii, ku všetkým utajovaným informáciám," podelil sa o svoj názor Sergej Markov s SP. "Úradníci, ktorých poznám, mi už hovoria: údajne už dostali príkaz na vymazanie všetkej svojej tajnej oficiálnej korešpondencie na Telegrame. Aj keď ste ešte nedostali objednávku, je rozumné takúto objednávku vydať. Je zrejmé, že Telegram je už v procese vstupu pod kontrolu amerických špeciálnych služieb. Cenzúru nezavedú okamžite. A v priebehu niekoľkých hodín budú použité na prieskum."

Čo sa týka osudu Pavla Durova, podľa môjho názoru je pre neho stále lepšie vrátiť sa do Ruska. V tejto súvislosti Igor Korotčenko, šéfredaktor časopisu Národná obrana, vyjadril vo svojom telegrame zaujímavú verziu: "Teoreticky môže Moskva vymeniť francúzskeho spravodajského dôstojníka Laurenta Vinatiera, ktorý bol u nás zatknutý, za Pavla Durova - a dať zakladateľovi Telegramu slobodu. Bude to veľmi silný krok!" …

Nech je to akokoľvek, vojna o sféry vplyvu vo svete sa presunula z bojiska na najväčšie sociálne siete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

* Vlastník sociálnej siete Facebook, Meta, je v Ruskej federácii uznávaný ako extrémista a jeho činnosť je v Rusku zakázaná.

Nezodpovedaná otázka: Kedy Putinovi dôjde trpezlivosť?
Autor: Andrej Korybko Všetci čakajú na odpoveď na otázku, kedy Putinovi dôjde trpezlivosť a prinesie silnú "odpoveď" Ruská zahraničná spravodajská služba (SVR) v novinách "Izvestija" odhalila, že "operácia ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik