Tajné rokovania Moskva - Kyjev
25 | 08 | 2024 I Milan Laca

Rokovania zlyhali.

Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti narušila tajné rokovania medzi Kyjevom a Moskvou.

Mohlo byť prímerie?

Ako napísal francúzsky denník Le Monde, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje, obe strany sa mali dohodnúť na zastavení „útokov na energetickú infraštruktúru na oboch stranách“, čo by znamenalo „čiastočné prímerie“.

Mali sa tajne stretnúť

Ruská a ukrajinská delegácia sa mali stretnúť v Dauhe koncom augusta. Le Monde píše, že myšlienka vznikla po mierovom summite vo Švajčiarsku v polovici júna. „Pod záštitou Kataru sa uskutočnili dôverné rokovania medzi Kyjevom a Moskvou, s cieľom dosiahnuť čiastočné prímerie, ktoré prerušila ofenzíva na Kursk“, píše sa v článku.

Kyjev použil novú zbraň!
"Toto je náš nástroj odvety." Zelenskyj oznámil použitie nových zbraní proti Rusku. Ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili nový raketový dron Paljanica proti Ruskej federácii. Prezident ohlásil Prezident Volodymyr Zelenskyj to vyhlásil... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Milan Laca

O Rusoch bez Rusov

Ukrajinskí predstavitelia zároveň hovoria, že chcú pokračovať v rokovaniach bez ruskej strany.

Rokovania? Nie!

Od samého začiatku ukrajinskej ofenzívy v Kurskom regióne v Rusku sa pozorovatelia čudovali, prečo by Kyjev otváral nový front, keď situácia na ostatných bola zložitá. Najbežnejšou verziou sa okamžite stala, že Kyjev takto „posilňuje svoje vyjednávacie pozície“. V skutočnosti je to už oficiálny výklad ukrajinských úradov.  Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podoljak povedal, že útokom na Kurskú oblasť chce Ukrajina presvedčiť Ruskú federáciu, aby rokovala „za vlastných podmienok “.

Moskva tiež nechce

Vladimir Putin hovorí aj o rovnakom motíve ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny („posilnenie vyjednávacích pozícií“), pričom vyhlasuje, že po Kursku nebude s Ukrajinou vôbec žiadny rozhovor. Zároveň sa napriek všetkým vyhláseniam zatiaľ nezdá, že by ukrajinské orgány boli skutočne pripravené na rokovania.

Čo písali ukrajinské médiá

„Strana.ua“ napísala niekoľko dní pred začiatkom kurskej ofenzívy, že za kyjevskou „vyjednávacou“ rétorikou v skutočnosti nie je žiadna túžba po kompromisoch s Ruskou federáciou na ukončenie vojny v blízkej budúcnosti. Ukrajina ani Západ neponúkajú Moskve zastavenie vojny na frontovej línii ani žiadne iné podmienky, s ktorými by Kremeľ teoreticky mohol súhlasiť. Cieľ zostáva rovnaký – spôsobiť Rusku strategickú porážku. Ofenzíva v Kurskej oblasti to potvrdila.  

Západné rozviedky sa stále snažia...
Nad Čiernym morom opäť spozorovali britské prieskumné lietadlo. Flightradar: Britské prieskumné lietadlo RC-135W letí nad Čiernym morom. Čo hľadajú? Podľa Flightradaru letí nad Čiernym morom britské prieskumné lietadlo RC-135W Rivet Joint.... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik