September klope na dvere: Pripravte si peňaženky, rodičia!
26 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Nadchádzajúci september opäť prinesie rodičom školákov nemalé starosti s obstarávaním školských pomôcok. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit Slovakia väčšina rodičov očakáva, že ich výdavky na školské potreby nepresiahnu 200 eur za všetky deti v rodine. Nie je to však zanedbateľná suma a mnohí sa na tieto výdavky pripravujú už vopred.

Rodičia tápajú v odhadoch výdavkov

"Presnú predstavu o výške výdavkov na učebnice, pomôcky a iné potreby pre školákov mali iba 4 % rodičov školopovinných detí, 58 % rodičov malo iba približnú či naozaj všeobecnú predstavu," uviedol analytik trhu spoločnosti Home Credit Jaroslav Ondrušek. Táto neistota môže pre mnohé rodiny znamenať nepríjemné prekvapenie pri pokladni.

Väčšina rodičov plánuje tieto výdavky uhradiť z bežnej výplaty, niektorí si na tento účel odkladali peniaze. "No je tu aj 12 percent, ktorí budú musieť siahnuť do úspor a dve percentá zvažujú na tento účel pôžičku," dodal Ondrušek.

Vreckové - investícia do finančnej gramotnosti

Okrem jednorazových výdavkov na školské potreby sa mnohí rodičia rozhodujú aj pre pravidelné poskytovanie vreckového. Prieskum ukázal, že 27 % rodičov dáva deťom pravidelné čiastky, 39 % poskytuje vreckové podľa aktuálnej potreby a tretina (34 %) ho nedáva vôbec.

"Deti vo veku 9 až 12 rokov by už mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť so skutočnými peniazmi," radí ombudsman klientov Home Creditu Miroslav Zborovský. "Výška sumy závisí od možností danej rodiny, no rozhodne to netreba preháňať. Nie sú to peniaze za odmenu, ale suma, s ktorou sa majú naučiť hospodáriť."

Platobné karty pre deti - trend modernej doby

V dnešnej dobe digitálnych platieb nie je prekvapením, že aj deti dostávajú vlastné platobné karty. Podľa prieskumu má vo vekovej kategórii 6 až 17 rokov platobnú kartu 38 % detí. Najčastejšie ju dostali vo veku 14 – 16 rokov (34 %).

Finančná gramotnosť začína doma

Pozitívnym zistením je, že väčšina rodičov (56 %) hovorí so svojimi deťmi o príjmoch a výdavkoch v domácnosti. Ďalších 23 % o tom debatuje aspoň s niektorými deťmi. Tieto rozhovory najčastejšie začínajú vo veku 11 až 13 rokov.

Nový školský rok síce prináša rodičom nemalé finančné výdavky, no zároveň ponúka príležitosť učiť deti o hodnote peňazí a finančnej zodpovednosti. Či už ide o nákup školských potrieb, poskytovanie vreckového alebo prvú platobnú kartu, každá z týchto situácií môže byť cennou lekciou finančnej gramotnosti.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik