Počet prípadov ochorenia COVID-19 narastá
25 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Počet prípadov ochorenia COVID-19 má podľa dát Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v auguste zatiaľ stúpajúcu tendenciu. Kým v 32. kalendárnom týždni tohto roka evidoval 76 prípadov, v nasledujúcom to bolo 135. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná u ľudí nad 65 rokov. TASR informácie poskytol odbor komunikácie ÚVZ.

"COVID-19 je akútnym respiračným ochorením. Vzhľadom na počet ľudí, ktorí boli zaočkovaní, respektíve ochorenie prekonali, už priebeh ochorenia nebýva u väčšiny pacientov natoľko závažný. Tým klesá aj počet vykonaných testov na COVID-19," ozrejmil úrad.

Očakáva, že v nasledujúcom období budú prípady respiračných ochorení pribúdať

"V nasledujúcom období očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné ochorenia, medzi ktoré patrí aj COVID-19," vysvetlil ÚVZ. O zavádzaní celoplošných opatrení sa podľa neho aktuálne neuvažuje.

Úrad priblížil, že v Európe v súčasnosti dominuje variant BA.2.86. vrátane jeho subvariantu KP.3. "Subvariant BA.2.86 sa radí pod variant omicron vírusu SARS-CoV-2. Uvádza sa, že je menej nákazlivý, avšak môže viesť k závažnejšiemu ochoreniu tým, že sa dostane ďalej do dolnej časti pľúc. KP.3 je súčasťou skupiny variantov s názvom 'FLiRT', spadajúcej pod variant omicron. V súčasnosti neexistuje jasný dôkaz, že KP.3 spôsobuje závažnejšie ochorenie ako iné kmene," ozrejmil.

V prípade, že človek ochorie, ÚVZ odporúča nechodiť do práce, školy či do iných kolektívov a verejných priestorov. "Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora," doplnil. Zdôraznil, že pri liečbe je potrebné riadiť sa pokynmi lekára a dôsledne sa doliečiť. Počas choroby by sa človek nemal stretávať s osobami mimo domácnosti. "Ak je to možné, v prípade ochorenia obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete v jednej domácnosti," podotkol ÚVZ. Dôležité je tiež podľa neho pravidelné a dôkladné vetranie i dezinfekcia dotykových plôch. Apeluje aj na dôkladnú hygienu rúk.

Sen poľského prezidenta. Kedy nezabíjať Rusov?
Duda vysvetlil, za akých podmienok by požiadal Zelenského, aby už nezabíjal Rusov. Poľský prezident Andrzej Duda ubezpečil, že požiada svojho ukrajinského kolegu V Zelenského, aby nestrieľal na ruských vojakov, ak sa rozhodnú odísť z... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

 

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik