Péter Szijjártó obvinil Brusel! Spomenul aj Slovensko
27 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó opäť rozpútal diplomatickú búrku svojimi odvážnymi vyhláseniami na adresu Európskej únie. Tentoraz obvinil Brusel z tajného komplotu s Kyjevom s cieľom narušiť dodávky ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko, informuje portál O peniazoch.sk.

Ropná dráma sa stupňuje

"Skutočnosť, že Európska komisia vyhlásila, že nie je ochotná pomôcť pri zabezpečení energetických dodávok Maďarska a Slovenska, naznačuje, že Brusel nariadil Kyjevu, aby spôsobil problémy v energetických dodávkach pre Maďarsko a Slovensko," uviedol Szijjártó na konzervatívnom politickom festivale.

Tieto ostré slová prišli po tom, čo Európska komisia odmietla žiadosť Maďarska a Slovenska stať sa mediátorom v spore s Ukrajinou. Kyjev totiž v júni zaradil ruského ropného giganta Lukoil na sankčný zoznam, čím efektívne zablokoval tranzit jeho ropy cez ukrajinské územie.

Brusel sa bráni

Európska komisia tieto obvinenia rázne odmieta. Hovorca EK uviedol, že "nič nenasvedčuje tomu, že by ukrajinské sankcie ohrozili európske dodávky energie, pretože ruská ropa naďalej prúdi vetvou ropovodu Družba".

Brusel tiež pripomenul svoj dlhodobý cieľ znížiť energetickú závislosť EÚ od Moskvy. "Očakáva sa, že Maďarsko sa časom odstaví od ruských fosílnych energetických nosičov," dodala Komisia.

Maďarsko hľadá vlastné riešenia

Napriek ostrým slovám na adresu Bruselu sa zdá, že Maďarsko aktívne pracuje na vlastnom riešení situácie. Maďarský vládny úradník naznačil, že štátna ropná spoločnosť MOL je v záverečnej fáze rokovaní o vytvorení systému, ktorý by zabezpečil prísun ropy z Ruska.

"Existuje veľká šanca, že MOL bude schopná uzavrieť príslušné dohody, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu," uviedol šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Škandál, ktorý otriasa svetom! Čo je v súčasnosti známe o zadržaní šéfa Telegramu
Miliardára Pavla Durova zatkli v sobotu večer na letisku v Paríži. Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní si prišli pre zakladateľa a generálneho riaditeľa aplikácie na odosielanie správ Telegram na palube jeho súkromného lietadla. Známe sú... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik