Obrovský smútok! Herecké nebo privítalo ďalšiu veľkú hviezdu
25 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

České herecké nebo privítalo aj ďalšiu veľkú hviezdu. Herec Karel Heřmánek zomrel na večnosť. Slávny divadelný režisér a herec, ktorý je v očiach svojich fanúšikov navždy očarujúcim fešákom Hubertom, mal 76 rokov, píše portál Blesk. Podľa portálu Idnes.cz herec spáchal samovraždu. 

Pekný Hubert, rozprávkový Lucifer alebo otec Popper z filmu Smrť krásneho jeleňa. Toto sú najznámejšie filmové úlohy herca Karela Heřmáneka, ktorý dokonca aj v starobe bol mimoriadne pekný herec s charizmatickým hlasom.

Bohužiaľ, do svojej filmografie nepridá žiadne ďalšie úlohy. Vo veku 76 rokov zomrel známy umelec a zakladateľ a bývalý riaditeľ Divadla bez zábradlia. Informáciu potvrdila na FB stránke hercova rodina: Včera popoludní nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otec a starý otec Karel Heřmánek. Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nezmerateľná. Ďakujeme za všetku sústrasť. Harmanček.

Jeho smrť je veľkým šokom pre všetkých milovníkov českej kinematografie

Je však pravda, že v posledných rokoch ho trápili rôzne zdravotné problémy. Napríklad v roku 2010 podstúpil operáciu bedrového kĺbu, po ktorej bol nútený dlho chodiť s palicou. Aj viac ako rok po zákroku mal naďalej silné bolesti. V roku 2017 podstúpil ďalší chirurgický zákrok, po ktorom si musel pomôcť chodiť dvoma barlami. V máji 2024 ho trápil zápal trojklanného nervu v tvári, ktorý môže spôsobiť ochrnutie polovice tváre.

Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 v Prahe. Študoval na stavebnej technickej škole a uvažoval o architektúre. Potom sa začal zaujímať o filmovú réžiu, ale keďže bolo ťažké dostať sa na FAMU, vyskúšal školu pre hercov. Nakoniec bol prijatý na Janáčkovu hudobnú akadémiu v Brne. Jeho spolužiakmi sa stali napríklad Jiří Bartoška, Pavel Zedníček, Jana Švandová. Po škole Heřmánek, Bartoška a Zedníček nastúpili do avantgardného Divadla na strune v Brne.

Po sezóne Heřmánek opäť odišiel s Bartoškou a Zedníčkom do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a čoskoro z tohto divadla urobili kultové divadlo, kam sa hrnuli diváci z celej krajiny, ale v roku 1976 sa Heřmánek vrátil do Prahy a do roku 1990 hral v Divadle na zábradlí. Keď sa táto scéna rozpadla, založil jedno z prvých súkromných divadiel v Českej republike – Divadlo bez zábradlia: "Nárokovali sme si odkaz Divadla na zábradlí, a tak názov Divadlo bez zábradlia bol taký trucujúci," povedal raz.

Pred kamerou debutoval v roku 1972 v televíznom filme Uprostred babieho leta v stepi, vlak zaskočil.

Vo filmoch sa začal objavovať viac koncom 70. rokov, napríklad vo filmoch Na pytliackej stope, Žena pre troch mužov a Smrť stopárov. Zahral si aj v rodinnej komédii Krakonoš a lyžiari a v úspešnej rozprávke Hynek Bočan S diablami neexistujú žiadne vtipy. Zahral si aj vo svojich piatich voľne prepojených komédiách Boss, That's a Thing!, Boss, Come Back!, Boss, Let's Go!, Na dvore je kôň, šéfe! a v tomto hrade straší, šéfe!

Ocenenia získal aj za svoje výkony - získal cenu na MFF v Portugalsku za film Dobré svetlo z roku 1985 v réžii Karel Kachyňa.

Bol známy aj z dabingu, jeho hlasom hovoril napríklad Doyle (Martin Shaw) z britského seriálu The Professionals. Mimochodom, v dabingovom štúdiu sa zoznámil aj so svojou druhou manželkou Hana, známy hlásateľ a moderátor, ktorý sa na to údajne chodieval pozerať do Divadla na zábradlí. Mali spolu troch synov a Heřmánek mal z prvého manželstva ďalšie dve dcéry.

Foto: Facebook

Tajné rokovania Moskva - Kyjev
Rokovania zlyhali. Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti narušila tajné rokovania medzi Kyjevom a Moskvou. Mohlo byť prímerie? Ako napísal francúzsky denník Le Monde, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje, obe strany sa mali dohodnúť na zastavení... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik