Nové nariadenie Bruselu! Káva bez smotany, vyprážaný syr bez tatárskej omáčky. Malé balenia musia preč
25 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Po ukončení plastových slamiek alebo odnímateľných viečok sa zmráka aj nad inými bežne používanými plastovými výrobkami. Brusel si chce aktuálne posvietiť na malé obaly a o pár rokov by sa mali zakázať napríklad plastové obaly smotany do kávy, alebo malé balenia samotnej kávy. Porciovaný kečup, horčicu alebo malé balenie tatárskej omáčky v súčasnej podobe už nebudete brať na grilovačku v prírode, pretože pre plasty budú naďalej povolené už iba veľké balenia. A z dovolenky v EÚ si už nebudete môcť priniesť malé hotelové fľaštičky šampónu a sprchového gélu. Mohlo to však byť horšie. Európska komisia plánovala zájsť ešte ďalej.

Prvá časť zákona o zákaze jednorazových plastov v Českej republike nadobudla účinnosť v októbri 2022, keď na základe smernice EÚ "znižovať plastový odpad v moriach a oceánoch a podporovať obehové hospodárstvo" bolo zakázané uvádzať na trh jednorazové plastové vatové tyčinky, plastové príbory, taniere, slamky, miešadlá, nádoby na potraviny, poháre a nápojové nádoby z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložiteľných plastov.

A tých, ktorí si za ten čas ešte nezvykli na chuť rozmočenej papierovej slamky v ústach, pravdepodobne nepoteší ešte viditeľnejšie obmedzenie, ktoré prináša povinnosť výrobcov fliaš dodávať na trh len neodnímateľné plastové uzávery.

Obmedzenie, ktoré je v platnosti od 1. júla tohto roku, sa stretlo s nie veľmi šťastným prijatím zo strany spotrebiteľov, ktorí spomínajú nepraktickosť zatvárania fliaš alebo skutočnosť, že uzávery pevne pripevnené k fľašiam im prekážajú pri pití priamo z nich. "Tieto pripojené viečka ma extrémne štvú. Je nepríjemné kvôli nim piť, takže ich vždy musím chytiť. Je to zbytočný krok navyše, vyžaduje si to čas a energiu. Kto to vynašiel, kámo?" môžete počuť napríklad na sociálnych sieťach.

Okrem spotrebiteľov sú tu však aj výrobcovia nápojov, ktorí okrem hnevu zákazníkov na nariadenie EÚ bojujú aj proti zvýšeniu nákladov na výrobu nových obalov a nešetrnosti k životnému prostrediu v podobe väčšej spotreby plastov na výrobu takýchto obalov.

Česká Kofola napríklad poukazuje na štúdiu poradenskej a audítorskej spoločnosti PwC, ktorá vypočítala, že smernica o neodnímateľných uzáveroch znamená 50 000 až 200 000 ton plastov navyše pri výrobe, od 58 do 381 miliónov kilogramov dodatočných emisií CO2 a ekonomický dopad v hodnote od 2,7 miliardy eur. "Okrem toho bude zavedenie neoddeliteľných uzáverov technologicky komplikované pre určité typy technológií, ako je napríklad aseptické plnenie, ktoré umožňuje vyrábať nápoje bez konzervačných látok," dodala PwC.

Tým však bruselská kampaň v oblasti plastových výrobkov nekončí – pre spotrebiteľov v EÚ sa pripravujú ešte drastickejšie obmedzenia.

Obrovský smútok! Herecké nebo privítalo ďalšiu veľkú hviezdu
České herecké nebo privítalo aj ďalšiu veľkú hviezdu. Herec Karel Heřmánek zomrel na večnosť. Slávny divadelný režisér a herec, ktorý je v očiach svojich fanúšikov navždy očarujúcim fešákom Hubertom, mal 76 rokov, píše portál Blesk. Podľa portálu... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Smotana do kávy a malé balenia tatárskej omáčky v EÚ končia

Koncom apríla tohto roku Európsky parlament schválil nové opatrenie, ktoré bude znamenať, že o pár rokov si spotrebitelia už nebudú môcť kupovať žiadne jednotlivé porcie korenia, omáčok, kávových krémov, cukru a používanie jednorazových plastových obalov v reštauráciách bude zakázané.

Nové nariadenie, ktorého cieľom je "zvýšiť udržateľnosť obalov a znížiť množstvo odpadu z obalov v EÚ, harmonizovať pravidlá vnútorného trhu a podporiť obehové hospodárstvo", bolo schválené 476 hlasmi za, pričom 129 poslancov bolo proti a 24 sa zdržalo hlasovania.

Pravidlá predovšetkým vyžadujú, aby krajiny EÚ znížili množstvo odpadu z plastových obalov a aby sa znížili zbytočné obaly, stanovil sa maximálny pomer prázdneho miesta na 50 % pre obaly a povinnosť výrobcov minimalizovať ich objem a hmotnosť.

Niektoré typy jednorazových plastových obalov budú od 1. januára 2030 úplne zakázané

A to sú obaly na nespracované čerstvé ovocie a zeleninu, obaly na potraviny a nápoje plnené a konzumované v kaviarňach a reštauráciách, jednotlivé porcie korenia, omáčok, džemov, cukru alebo aj kávového krému. Zakázané budú aj miniatúrne toaletné obaly v hoteloch a veľmi ľahké plastové tašky (do 15 mikrónov).

Stanovujú sa aj ciele pre opätovné použitie obalov na alkoholické a nealkoholické nápoje (s výnimkou napríklad mlieka, vína, aromatizovaného vína a liehovín) alebo prepravných a predajných obalov do roku 2030. Koneční distribútori nápojov a potravín budú musieť zákazníkom ponúknuť aj možnosť priniesť si vlastné obaly a do roku 2030 budú nútení ponúkať 10 % výrobkov v opakovane použiteľných obaloch.

Podľa nových pravidiel budú musieť byť recyklovateľné aj všetky obaly (okrem ľahkého dreva, korku, textilu, gumy, keramiky, porcelánu a vosku).

Podľa Európskeho parlamentu sú plastové obaly obzvlášť škodlivé pre životné prostredie, a preto sa naň kladie "osobitný dôraz".

Politico však dodáva, že Európska komisia chcela zájsť ešte ďalej a že nemalo prísť len k plastom, pretože pôvodný návrh Komisie mal prinútiť niektoré priemyselné odvetvia, aby úplne prestali používať jednorazové obaly – bez ohľadu na ich materiál – prostredníctvom rozsiahlych zákazov a regulácií. Pôvodne mali byť napríklad zakázané všetky jednorazové obaly používané v reštauráciách na okamžitú spotrebu, nielen plastové obaly.

OSTRÝ ODKAZ PRE VERONIKU REMIŠOVÚ OD MICHALA KALIŇÁKA
"Pani Remišová, prestaňte šíriť klamstvá a ja o vás nebudem šíriť pravdu," odkazuje na sociálnej sieti Michal Kaliňák (HLAS - SD), štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR exministerke Remišovej.... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik