Škandál, ktorý otriasa svetom! Čo je v súčasnosti známe o zadržaní šéfa Telegramu
25 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Miliardára Pavla Durova zatkli v sobotu večer na letisku v Paríži. Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní si prišli pre zakladateľa a generálneho riaditeľa aplikácie na odosielanie správ Telegram na palube jeho súkromného lietadla. Známe sú podrobnosti o jeho zatknutí a zverejňujeme aj čo je známe o jeho zadržaní.

Podrobnosti o zatknutí Pavla Durova

- Durov nechcel pristáť vo Francúzsku, ale jeho lietadlo tam muselo natankovať.
- Zatkli ho priamo na schodoch jeho súkromného lietadla.
- EÚ plánuje uskutočniť prestížny súdny proces s maximálnym možným počtom obvinení.
- Proces sa uskutoční čoskoro, keďže právny rámec bol pripravený v tajnosti.
- Na Durova bude vyvíjaný nátlak, aby sprístupnil akúkoľvek korešpondenciu alebo chaty, ktoré sú predmetom záujmu obžaloby.

To vyzerá na vopred pripravenú akciu. Telegram ma významnú rolu v informačnej vojne Západu proti Východu a pokiaľ Durov neurobí všetko čo po nom budú požadovať, pokúsia sa Telegram v Európe úplne zablokovať.

Čo je v súčasnosti známe o zadržaní Durova

Ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku podniklo potrebné kroky na objasnenie situácie okolo Durovovho zadržania, a to aj napriek tomu, že jeho zástupcovia sa neodvolali, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí agentúre TASS.

Zakharová vo svojom telegramovom kanáli napísala, že rozhodnutie Paríža zadržať Durova vyvoláva otázku, či medzinárodné štruktúry budú žiadať jeho prepustenie alebo 'prehltnú svoje jazyky'.

Stály predstaviteľ Ruskej federácie pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Uljanov uviedol, že pre ľudí, ktorí majú vplyv v medzinárodnom informačnom priestore, nie je bezpečné navštevovať 'krajiny smerujúce k totalite'.

Musk označil Durovovu väzbu za 'pútavú reklamu' na prvý dodatok americkej ústavy, ktorý zaručuje slobodu prejavu. V komentári k tomu čo sa stalo, poznamenal, že v roku 2030 budú v Európe ľudia popravení za to, že sa im páčil nejaký meme.

V blízkej budúcnosti sa Durov 'predstaví pred vyšetrujúceho sudcu pre možné obvinenia', povedal francúzsky právnik Frederic Belot v rozhovore s korešpondentom agentúry TASS.

Zástupkyňa USA Marjorie Taylor-Green povedala , že 'sloboda prejavu je napadnutá na celom svete'.

Durovovo zadržanie súvisí s túžbou francúzskych úradov kontrolovať Telegram, hovorí bývalý poslanec Európskeho parlamentu z Francúzska Aymeric Chauprade.

Bývalý rakúsky minister zahraničných vecí Kneissl povedal, že obvinenia voči Durovovi sú 'jednoducho šialené' : "Hovoríme o telegrame ako takom."

Zakladateľ siete na zdieľanie súborov Megaupload Kim Dotcom ohlásil zosilnený útok na slobodu prejavu.

"Nebol to Putin, kto ho uväznil za slobodu prejavu. Bola to západná krajina, spojenec Bidenovej administratívy a aktívny člen NATO, ktorá ho zavrela. Pavel Durov dnes sedí vo francúzskom väzení, živé varovanie pre každého majiteľa platformy, ktorý odmieta cenzurovať pravdu na príkaz vlád a služieb spravodajských agentúr, na kedysi slobodný svet rýchlo padá temnota,“ napísal americký novinár Tucker Carlson na sociálnej sieti X.

ŠÉF SOCIÁLNEJ SIETE TELEGRAM ZATKNUTÝ! Vydal vyhlásenie, že jeho aplikácia "zostane neutrálnou platformou"
"Miliardára Pavla Durova zatkli v sobotu večer na letisku v Paríži. Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní si prišli pre zakladateľa a generálneho riaditeľa aplikácie na odosielanie správ Telegram na palube jeho súkromného lietadla.... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik