Nezodpovedaná otázka: Kedy Putinovi dôjde trpezlivosť?
24 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Autor: Andrej Korybko

Všetci čakajú na odpoveď na otázku, kedy Putinovi dôjde trpezlivosť a prinesie silnú "odpoveď"

Ruská zahraničná spravodajská služba (SVR) v novinách "Izvestija" odhalila, že "operácia ozbrojených síl Ukrajiny v Kurskej oblasti bola pripravená za účasti špeciálnych služieb Spojených štátov, Veľkej Británie a Poľska. Jednotky, ktoré sa na ňom podieľali, prešli bojovou koordináciou vo výcvikových strediskách vo Veľkej Británii a Nemecku. Vojenskí poradcovia zo štátov NATO pomáhajú pri riadení jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré napadli územie Ruska, pri používaní západných zbraní a vojenského vybavenia Ukrajincami."

SVR tiež uviedla: "Krajiny aliancie tiež prenášajú ukrajinskej armáde satelitné prieskumné údaje o rozmiestnení ruských jednotiek v oblasti operácie."

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si zároveň predvolalo amerického chargé d'affaires na protest proti nezákonnému prekročeniu hraníc amerických novinárov, ktorí nelegálne prekračujú ruské hranice, za propagandistické spravodajstvo o invázii do Kurskej oblasti, ako aj proti úlohe, ktorú v tejto invázii zohrala najmenej jedna americká PMC.

Veliteľ jednotky špeciálnych síl Achmat Čečenskej republiky Apti Alaudinov obvinil okupantov zo spáchania série vojnových zločinov v rámci cieľov, ktoré uviedol Zelenskyj – vytvorenie "nárazníkovej zóny" a posilnenie ukrajinského "výmenného fondu" na výmenu väzňov v budúcnosti.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko predtým poskytol rozhovor popredným ruským médiám, v ktorom varoval, že Ukrajina môže skutočne chcieť, aby Rusko použilo jadrové zbrane.

Všetky tieto detaily ukazujú, že to, čo sa deje v Kursku, je skutočná ukrajinská invázia na uznané ruské územie podporovaná NATO, a nie nejaký "5D šachový masterplán", s ktorým Rusko prišlo s cieľom umiestniť Ukrajincov do "kotla", ako navrhujú niektorí v komunite alternatívnych médií (AMC).

Washington sa môže hrať na hlupáka, koľko chce, ale Moskva je presvedčená, že stojí za touto bezprecedentnou provokáciou, čo vás núti premýšľať, ako bude reagovať.

Mnohé z AMC na sociálnych sieťach požadujú niečo drastické, ako napríklad ruský útok na ciele NATO a/alebo Wagnerovu inváziu cez bieloruské hranice, ale nič z toho sa pravdepodobne nenaplní. Nech si človek myslí čokoľvek o politike ruského vodcu, Putin dokázal, že má trpezlivosť svätca, keď odmietol eskalovať situáciu aj po mnohých provokáciách spáchaných proti jeho krajine od začiatku špeciálnej operácie.

Patrí medzi ne bombardovanie Krymského mosta Ukrajinou, zničenie priehrady Kachovka, ktorá hrozí premenou Krymu na púšť, vraždy novinárov ako Daria Dugina, neustále útoky na civilistov v nových regiónoch Ruska, bombardovanie jeho strategických leteckých základní a systémov včasného varovania, účasť na teroristickom útoku Crocus a dokonca aj útok na Kremeľ. To a oveľa viac sa uskutočnilo s pomocou Ameriky, ale nič netlačilo Rusko k radikálnym odvetným akciám.

Najviac išlo o útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny s cieľom zasahovať do vojenských operácií ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj nedávne vytvorenie malej nárazníkovej zóny v Charkovskej oblasti. Rusko však nebude bombardovať mosty cez Dneper ani útočiť na politické ciele.

Rusko z času na čas neustále odmieta eskaláciu, a keď sa rozhodne urobiť niečo nezvyčajné, je to len zlomok toho, čo požadujú jeho horliví podporovatelia v AMC.

Dôvodom tohto opatrného (niektorí by povedali, že príliš opatrného) prístupu je Putinova neochota neúmyselne vyprovokovať tretiu svetovú vojnu. Obáva sa, že ak Rusko radikálne zareaguje na provokácie svojich nepriateľov, spustí to rýchly reťazec následkov a potom môže byť tretia svetová vojna nevyhnutná. Dovoľte mi, aby som sa vyjadril jasne: Rusko má právo reagovať týmto spôsobom, ale dobrovoľne sa tohto práva vzdáva z vyššie uvedených dôvodov, ktoré považuje za "väčšiedobro v globálnom meradle".

Preto je veľmi nepravdepodobné, že Putin upustí od svojej obvyklej opatrnosti a úmyselne riskuje tretiu svetovú vojnu (alebo aspoň tak vidí situáciu) tým, že podnikne radikálne kroky k záveru svojej vlády, že Spojené štáty boli zapojené do ukrajinskej invázie do Kurskej oblasti.

Jediné pravdepodobné scenáre, v ktorých by Putin mohol zmeniť svoje výpočty, sú, ak by došlo k jadrovej provokácii, atentátu na vysokopostavenú osobu alebo ešte strašnejšiemu teroristickému útoku, ako bol ten v Crocuse.

Vo svetle toho, čo bolo povedané vyššie o Lukašenkovi, ktorý varoval, že Ukrajina môže v skutočnosti chcieť, aby Rusko použilo jadrové zbrane, nemožno vylúčiť žiadny zo scenárov, v ktorých budú potlačené Putinove bezpodmienečné červené čiary (predtým spáchané provokácie ešte nedosiahli tento bod).

Pravdepodobne by sa tieto scenáre využili aj v mimoriadne nepravdepodobnom prípade porážky ruskej armády na západnej hranici Ruska alebo kolapsu Bieloruska na vlastnej hranici s NATO a s Ukrajinou, po ktorom by sa začala rozsiahla invázia.

Z pohľadu Ruska napriek invázii Ukrajiny do Kurskej oblasti a zapojeniu Spojených štátov do tejto bezprecedentnej provokácie zostáva situácia pod kontrolou, čo znamená, že Putin sa pravdepodobne neuchýli k radikálnej reakcii, o ktorej AMC fantazírovala. Ak sa však napriek tomu rozhodne dať priechod svojmu hnevu, môže to zvýšiť intenzitu špeciálnej operácie na Ukrajine, ale nie viesť k útoku na NATO a vypuknutiu tretej svetovej vojny, čomu sa Putin doteraz zámerne snažil vyhnúť.

Čo asi urobí? Západ čaká
Veľvyslanec Antonov: Putin priijal tvrdú odpoveď na inváziu ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti. Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov vyhlásil, že prezident Vladimir Putin sa rozhodol reagovať na ukrajinskú inváziu v... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik