MIRRI KONÁ! Michal Kaliňák exkluzívne pre Hlavný denník
24 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Kompetencie v oblasti mestského rozvoja prejdú v súvislosti so zmenou kompetenčného zákona od 1. septembra z Ministerstva dopravy SR pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. O nových kompetenciách v oblasti mestského rozvoja, ako aj o centrách zdieľaných služieb diskutovali v piatok v Prešove s predstaviteľmi samospráv minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) a štátny tajomník Michal Kaliňák. Rezort v tejto súvislosti pripravuje viaceré výzvy.

"S ministrom Richardom Rašim máme kľúčový princíp, žiadne rozhodnutia bez diskusie a preto sme dnes za účasti šéfov regionálnych ZMOSOV, prednostov okresných úradov a ďalších komunálnych lídrov diskutovali o tom, ako nastaviť dve eurofondové výzvy. Jedna pôjde z plánu obnovy na zriadenie kancelárií, druá pôjde z eurofondov na platy týchto zamestnancov. Zároveň sme s predstaviteľmi miestnej štátnej správy a samosprávy s najmenej rozvinutých okresov diskutovali o tom, ako nastaviť výzvu za 20 miliónov eur, ktorá dokáže pomôcť samosprávam," uviedol štátny tajomník Michal Kaliňák (HLAS - SD).

Viac vo videu:

Inforrmácie priniesla aj Tlačová agentúra SR

"O mestskom rozvoji sa hovorí dlhé roky a som rád, že teraz prechádzame od akademických debát k reálnej koordinácii, aj politickej, z úrovne nášho ministerstva," uviedol Raši.

Aktivity budú podľa jeho slov smerovať k analýze bariér, zhodnocovaniu nevyužívaných, opustených, respektíve zanedbaných území v mestách. "Chcem preto informovať o dvoch výzvach, ktoré plánujeme vyhlásiť ešte do konca tohto roka na riešenie problematiky takzvaných brownfieldov, teda nevyužívaných miest v mestách. Jedna výzva bude určená priamo pre regionálne centrá MIRRI SR na personálne a odborné kapacity, ktoré budú mapovať takéto územia. Druhá bude určená na pilotné opatrenia, ktoré budú v jednom projekte zlučovať odstránenie záťaží, respektíve rekultiváciu týchto zanedbaných území a ich transformáciu na nové využitie. Na obidve výzvy je vyčlenených viac ako 20 miliónov eur," informoval minister investícií.

Ako priblížil, stará priemyselná hala sa tak môže zmeniť na miesto pre galériu alebo pre divadlo či koncerty. Zo starého plechového hangáru sa môže stať centrum voľného času pre deti alebo zo starej mýtnice moderné informačné turistické centrum.

"Minulý rok, 22. decembra, sme zaviedli jedinečný systém na Slovensku, keď každú výzvu, ktorá sa zverejňuje, dáme najskôr na pripomienkovanie územiu, nech si samosprávy povedia, aké parametre má mať výzva, aby mohli peniaze čerpať. Dnešok je presne toho dôkazom. Ideme nastaviť výzvu a nech si samosprávy povedia, na čo chcú peniaze využiť, ak vedia, že na ich území sú chátrajúce budovy, na čo využijú peniaze vo vzťahu k budovaniu kancelárií a aké pozície chcú, aby boli súčasťou centier zdieľaných služieb," povedal Kaliňák. Na túto výzvu je podľa rezortu vyčlenených 30 miliónov eur.

"Problematika nevyužívaných nehnuteľností či priemyselných zón bola doteraz dlhodobo riešená pomerne okrajovo a často to súvisí s útlmom tradičných odvetví, ktoré sú typické pre jednotlivé regióny. Konečným cieľom je ich efektívne, hospodárne a udržateľné užívanie, ktoré podporí konkurencieschopnosť, najmä regionálnu, ale tým aj celonárodnú ekonomiku," doplnil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško.

P. Pellegrini to povedal JASNE! TOTO je úloha prezidenta
Prezident Peter Pellegrini sa má v najbližších dňoch stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), podpredsedom parlamentu povereným jeho riadením Petrom Žigom (Hlas-SD) a postupne s ďalšími lídrami politických strán. Chce s nimi diskutovať o... Čítať ďalej
23 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik