Kéryho poklona Šatanovi: Zaslúži si rešpekt nie urážky!
24 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Počas tohto týždňa „bolo horúco“ aj na hokejovom ľade. Najskôr informácia na tlačovej besede (TB) z 19. 8., že v slovenskej hokejovej reprezentácii budú hrať aj hráči z KHL, následne na to „fundovaný názor“ športového redaktora o Talibancoch v slovenskej repre a neskôr škaredé hejty voči Miroslavovi Šatanovi a Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH) pre toto rozhodnutie. K téme sa na sociálnej sieti vyjadril aj Marián Kéry, poslanec NR SR za stranu Smer-SSD.

Ešte v pondelok, 19. augusta na tlačovej besede SZĽH padli dve otázky redaktora Markízy, na ktoré Šatan síce slušne, no priamo novinárom poradil, aby informovali a nerobili záškodnícke akcie voči športu. Marián Kéry si myslí, že taký počtom malý národ, ako sú Slováci, by si svoje osobnosti, aj tie športové, mal vážiť a že Slováci rýchlo zabúdajú na legendy. Pripomína tiež, že ak treba národ či kabínu rozoštvať, tak je to jedno – legenda-nelegenda, novinári s rečami aktivistov na to využijú hocikoho. Jednému zo slovenských hokejistov, ktorý zastáva názor novinárov, tiež pripomenul jeho hokejovú minulosť v "nežiadúcich" ligách a v závere vyslovuje prianie pre slovenskú hokejovú reprezentáciu, aby sa jej podarila kvalifikácia na ZOH. Zaslúži si to podľa neho aj M. Šatan.

Talibanci v slovenských dresoch

„Ja mám dve veľmi rýchle otázky. Povedali ste, že ste šli po výkonnostnej stránke tých hráčov pri nominácii a že ste apolitická organizácia. Ja sa chcem spýtať, teraz to prenesiem, že keby niektorý hráč hral napríklad za Taliban, mal by svoju výkonnosť na úroveň reprezentanta, či by aj tak bolo v poriadku ho zavolať. Lebo ja osobne mám svoj názor, si nemyslím, že je rozdiel, či hrá hráč v KHL, alebo by hral v Afganistane za Taliban," padla ešte na pondelkovej tlačovej besede SZĽH otázka redaktora TV Markíza Mira Helda. Šatan sa zrejme musel veľmi ovládať, aby zachoval „štábnu kultúru“, no reagoval s tým, že Markíza a jej novinári sú dlhodobo mimo a požiadal ich, že ak športu nechcú pomáhať nemali by klamať. Vyzval ich tiež ku konštruktívnej kritike, ktorá nebude obsahovať klamstvá.

Redaktor Markízy sa totálne znemožnil! Usmerniť ho musel Šatan
Kanadský tréner Craig Ramsay povedie hokejistov Slovenska aj v nasledujúcej sezóne 2024/2025. Na pondelkovej tlačovej konferencii to potvrdil prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan. Sedemdesiattriročný kormidelník vedie... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážme si osobnosti

„Malé štáty, akým je aj Slovensko, by si mali viac vážiť svoje osobnosti. Vrátane športových legiend, ktoré preslávili ich krajinu. Miro Šatan patrí určite k takýmto slovenským osobnostiam. To, čo však za posledné dni schytáva od slovenských novinárov a „tiežfanúšikov“ na sociálnych sieťach ako prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, je ale pravým opakom úcty a rešpektu k ľuďom, ktorí si úctu a rešpekt zaslúžia,“pripomína Kéry Šatanovu tridsaťročnú prácu pre Slovensko odvtedy, čo bol najlepším strelcom olympijského turnaja v Lillehammeri.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan. FOTO - TASR

Protekčné dieťa HZDS, otec-kandidát

Podľa Kéryho „neznesiteľne rýchlo“ zabúdame. V článku Podľa Šatana nominácie z KHL nemajú nič s politikou. No Ficova vláda kvôli nim vopred zmenila dotovanie hokeja Denníka N ste si mohli v prečítať: „Realitou je aj to, že otec Miroslava Šatana Emil má blízko k vládnej SNS, ktorá je v otázke vojny na Ukrajine jednoznačne proruskou stranou. Otec šéfa zväzu patril medzi spoluzakladateľov strany a naposledy za ňu aj kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2016. I keď až z 81. miesta.“ Kéry zase pripomína iného športového novinára, ktorý nazval Šatana protekčným dieťaťom HZDS.

„Dobre čítate, takto si my vážime naše legendy. A nielen to. Len za to, že hokejový zväz odobril návrat slovenských hokejistov pôsobiacich v ruskej KHL do reprezentácie, budeme teraz haniť nielen Šatana, ale budeme vylievať kýble špiny aj na celé vedenie hokejového zväzu. Rovnako umelo vyvolávať zdanie rozkolu a toho, že sa pred olympijskou kvalifikáciou a počas nej kabína rozdelí. Veď to by bolo také neslovenské, ak by Slováci držali spolu, že?,“ rozhorčuje sa ďalej Kéry.

Kvalifikácia na ZOH

Kéry vo svojom statuse pripomína, že kvalifikácia na ZOH 2026 sa bude konať onedlho v Bratislave. Dostať by sme sa na ne mohli cez zápasy s Rakúskom, Maďarskom a Kazachstanom.

„Nominácia trénera Craiga Ramsayho odráža dôležitosť kvalifikačných zápasov, sú v nej tak mená našich hokejistov z NHL, ako aj zo spomínanej ruskej KHL. A prečo by nemali byť? Už som sa k tejto téme na mojom facebookovom profile vyjadroval. Pamätá si niekto, že by sme takto zakazovali reprezentovať našim hokejistom hrajúcim v NHL v čase, keď NATO na čele s USA bombardovalo bez mandátu OSN Juhosláviu v roku 1999, alebo keď vojská USA na základe vymysleného dôvodu napadli Irak? Ak spomenuté neprekážalo, prečo tu niekomu prekážajú naši hokejisti z ruskej KHL?,“ pripomína Kéry.

Jozef Viktorín: V športe vlastenectvo korčokovského typu nefunguje
Len pred pár dňami slovenskými médiami prebehla správa, že hráči zo Slovenska, hrajúci v ruskej KHL budú môcť reprezentovať Slovensko okrem iného aj na najbližších Zimných olympijských hrách (ZOH). V pondelok, 19. augusta informáciu potvrdili na... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Extraliga aktivizmu

Kéry v tejto súvislosti tiež pripomína TB s otázkami na „extraligovej úrovni politického aktivimu“ a pokusov o rozdeľovanie za každú cenu, kde bola vrcholom otázka o Talibancoch v dresoch slovenskej reprezentácie. Šatan bol vo svojej odpovedi, že novinár je úplne mimo, podľa Kéryho príliš mierny.

„Za takéto prirovnanie s Talibanom by sa totiž daný novinár mal hanbiť a zavesiť športovú žurnalistiku na klinec,“ myslí si Kéry s tým, že táto TB odštartovala jednostrannú mediálnu masáž.

Čo to znamená

„V denníku Šport sa v rozhovore s jedným z akcionárov hokejovej Dukly Trenčín objavili takmer čisto sugestívne otázky typu, či je toto čierny deň slovenského hokeja, či táto situácia polarizuje ešte viac hokejové hnutie, či môže narušiť atmosféru v kabíne. Absolútne scestné. Akoby boli novinári najradšej, keby sa kabína naozaj rozdelila a my by sme v kvalifikácii skončili ani nie na nepostupovom druhom mieste, ale poslední. Čím horšie, tým lepšie, tak mám pocit, že sa športoví novinári pozerajú na celú tému. A to je tá najväčšia hanba, väčšia, ak by sme aj náhodou na tú olympiádu naozaj nepostúpili,“ nerozumie postojom novinárov politik.

Marcinko podľa vzoru Hašek

„Tomáš Marcinko je bývalý slovenský hokejový reprezentant, ktorý tvrdí, že obhajoba KHL je zľahčovaním vojny. Okrem toho, že je s daným umelým porovnaním úplne mimo, keďže ani jeden z našich hokejistov v KHL vojnu na Ukrajine neschvaľuje. Tomáš Marcinko, akoby zabudol, že v sezóne 2016 – 2017 tiež pôsobil v KHL, v čínskom klube Kchun-lun! Ak teraz tvrdí, že „vtedy sa to ťažko odhaľovalo, nebolo to také viditeľné, ako teraz, keď sa oslavujú vojaci a vojna ako taká“, je smiešny a pýtam sa vážne, či nie je aj hlúpy. V roku 2016 aj 2017 bol konflikt na východe Ukrajiny po Majdane v 2014 už rozbehnutý a ľudia trpeli. Len, a to možno Marcinkovi prekáža, vtedy útočila ukrajinská armáda na obyvateľov východnej časti svojej krajiny, prevažne ruskej národnosti. To bolo čo, ak nie vojna? Úž v roku 2014 Ruská federácia obsadila Krym,“ pripomína poslanec slovenskému hokejistovi s názormi českého Dominátora jeho reálie.

Facebook / Tomáš Marcinko

Z nominácie sa teší

„Trojica hráčov z KHL Mário Grman, Martin Gernát a Adam Liška nám určite môže pomôcť, som rád, že ich Craig Ramsay nominoval. Ako tréner mal plnú moc nad tým, koho si vyberie do kádra. V každom okamihu to bolo a aj zostane športové, a nie politické rozhodnutie. Aj tu dávam Miroslavovi Šatanovi v plnej miere za pravdu. „Vy hovoríte svoj názor, ale v spoločnosti sú aj iné názory, ktoré treba rešpektovať. Sú iné názory, ktoré možno neboli uspokojené v minulosti. Teraz nebude možno uspokojená iná skupina. My nechceme byť na jednej ani na druhej strane. Sme neutrálni, riešime len športovú otázku a chceme sa spojiť pre dosiahnutie cieľa,“ odpovedal Šatan na tlačovke,“ píše ďalej Kéry, ktorý verí, že Slovensku sa aj s týmito posilami a napriek rozoštvávaniu „z vonku“ podarí postúpiť na ZOH o dva roky.

„Tento úspech prajem aj Mirovi Šatanovi, ktorý za obdobie, počas ktorého šéfuje hokejovému zväzu, urobil v mnohých oblastiach týkajúcich sa hokeja veľký kus práce. Nemali by sme ho preto haniť, ale mu tlieskať,“ uzatvára politik.

Je ROZHODNUTÉ! Vrátia sa hráči z KHL do reprezentácie?
Téma, ktorá rozdeľovala Slovákov je ukončená! Hráči z KHL sa od konca februára 2022 v národnom drese nepredstavili. Pred MS v hokeji 2023 vedenie národného tímu ich neúčasť odôvodnilo „pokojom na prípravu“. Pred MS v hokeji 2024 zasa zväz zverejnil... Čítať ďalej
02 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik