Fico má „echtového politika“, Šimečka dupká, Gröhling sa vyhráža a Pellegrini volá po zmieri
24 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Premiér Robert Fico (Smer) volá po odvolaní opozičného podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS). Predseda strany SaS Branislav Gröhling zasa vyzýva na spoločný postup opozície - vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Prezident Peter Pellegrini vyzýva na pokoj a chystá sa stretnúť s predsedom vlády a potom aj s ďalšími lídrami strán.

Najbližšia parlamentná schôdza je naplánovaná na 10. septembra. No už na budúci týždeň chce premiér R. Fico, na koaličnej rade, predstaviť návrh na odvolanie Šimečku. Podľa premiéra nie je problém pre stranu získať potrebných 30 podpisov poslancov na Šimečkovo odvolanie. Tvrdí, že rovnaké stanovisko na odvolanie Šimečku má aj koaličná SNS, zároveň počkajú ešte na stanovisko strany Hlas-SD. Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) apeloval na Šimečku, aby sa postu vzdal sám. "Zamyslite sa nad sebou a možno urobíte tento krok sám bez nutnosti, aby sme vás k tomu vyzývali, bez nutnosti, aby sme o tomto diskutovali," vyzval.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR 23. augusta 2024 v Bratislave.

Dôvodov, prečo chce Fico zhodiť z funkcie predsedu najsilnejšej opozičnej strany, je viac

PS a SaS vyčíta organizovanie protestov, odvolávanie ministrov. Konkrétne o Šimečkovi však tvrdí, že „jeho rodina vyciciava štátne peniaze“. Už niekoľko dní používa príklad Nadácie Milana Šimečku, ktorá dostáva peniaze z fondov ministerstva kultúry. V dozornej rade nadácie sedí Šimečkov strýko Peter.

Má aj iné príklady. Hovorí o občianskom združení Projekt Fórum, v ktorom je štatutárom mama Marta Šimečková, a ďalšom občianskom združení BOD.Y politikovej partnerky Soni Ferenčákovej. Pri tomto príklade Fico zdôraznil, že Ferenčáková pýtala od štátu peniaze nielen na projekty združenia, ale vyslovene na platy.

SNS  argumentuje Šimečkom, ktorého otec a novinár Martin M. Šimečka vlastní akcie Denníka N, jedná sa však zhruba o pol percenta. Ale tak ako SNS, aj samotné PS chce upravovať zákon o médiách. Kým SNS hovorí o zákaze vlastniť médiá pre verejných funkcionárov, PS sa sústreďuje na politikov.

Zdroj: Instagram (@branislavgrohling)

Gröhling sa vyhráža Ficovi: Opozícia už má plány!

Ak bude predseda PS Michal Šimečka odvolaný z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR, mala by opozícia zaujať jednotný postup a vzdať sa postov predsedov a podpredsedov výborov, ktoré patria opozícii. Navrhuje to predseda SaS Branislav Gröhling.

"Robert Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany. Za SaS môžem deklarovať, že sme pripravení postaviť sa proti týmto bezprecedentným a nedemokratickým praktikám premiéra Fica," uviedol v stanovisku Gröhling.

Ak dôjde k odvolaniu Šimečku z postu podpredsedu NR SR, mala by byť podľa šéfa SaS parlamentná opozícia jednotná. "Preto navrhujeme spoločný postup opozície - vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať," skonštatoval.

Fico však na možnosť, že by opozícia zablokovala jednotlivé výbory, reagoval nielen konštatovaním, že je to „pokus o demontáž demokracie“, ale aj jasnou správou: mal by sa upraviť rokovací poriadok Národnej rady.

P. Pellegrini to povedal JASNE

Prezident Peter Pellegrini sa má v najbližších dňoch stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), podpredsedom parlamentu povereným jeho riadením Petrom Žigom (Hlas-SD) a postupne s ďalšími lídrami politických strán. Chce s nimi diskutovať o zmierení slovenskej spoločnosti.

Avizoval to vo videu na sociálnej sieti. Vyjadril zároveň znepokojenie nad nárastom nevraživej atmosféry. "Ako hlava štátu zasiahnem vždy, ak je ohrozený právny štát, hrozí ústavná kríza alebo sa porušujú základné ľudské práva. Nikdy sa však nedám vtiahnuť do vnútropolitického zápasu, ak by si to želala ktorákoľvek strana na politickej scéne. Napĺňam program prezidenta ľudí, a nie želania politických strán a ich lídrov."

Hlava štátu už v lete avizovala, že chce o aktuálnej situácii diskutovať s premiérom a následne lídrami politických strán vrátane opozičných.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej ustanovujúcej schôdzi zvolili štyroch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD) Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS). Na snímke zľava novozvolený predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a novozvolený podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) si podávajú ruky po voľbe podpredsedov NR SR počas ustanovujúcej schôdze parlamentu v Bratislave v stredu 25. októbra 2023.

Po stretnutí s Pellegrinim volá aj Danko zo SNS

Ten by však chcel doriešiť, kto bude viesť Národnú radu. Miesto predsedu je totiž neobsadené od zvolenia Pellegriniho za prezidenta a práve Danko má oň eminentný záujem. Podporuje ho v tom aj Fico, ktorý o lídrovi národniarov hovorí ako o „echtov­nom politikovi“.

Taraba: Čo pán transparentný Michal Šimečka zabudol povedať
Podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka (PS) čelí závažným obvineniam z konfliktu záujmov a netransparentného financovania mimovládnych organizácií spojených s jeho rodinou. Takzvaný klinec "do truhly" mu zasadil minister životného prostredia... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik