Brutálny útok v Nemecku! Besnenie nožom neprežili traja ľudia, páchateľ je na úteku
24 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Pri 650. výročí mesta Solingen na „Festivale diverzity“ zaútočil muž "arabského vzhľadu" na Nemcov nožom. Traja ľudia boli zavraždení a mnoho ďalších bolo ťažko zranených.

Pri piatkovom útoku, v ktorom neznámy páchateľ napadol nožom návštevníkov festivalu v západonemeckom meste Solingen zahynuli traja ľudia a štyria ďalší utrpeli vážne zranenia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemeckú políciu.

Podľa polície je páchateľ stále na úteku. K útoku prišlo na námestí Fronhof počas festivalu oslavujúceho 650. výročie založenia mesta. Jeden z organizátorov podujatia Philipp Müller následne vyšiel na pódium, festival predčasne ukončil a požiadal návštevníkov, aby sa pokojne rozišli. "Prosím, dávajte na seba veľký pozor, pretože útočníka bohužiaľ zatiaľ nechytili," povedal davu ľudí.

"Všetci v Solingene sme dnes večer v šoku," napísal na Facebooku primátor Tim Kurzbach. "Všetci sme chceli spoločne osláviť výročie založenia nášho mesta a namiesto toho tu teraz oplakávame mŕtvych a zranených." Primátor dodal, že z útoku má "zlomené srdce".

Polícia vyzvala návštevníkov, aby sa pokojne rozišli domov, uzavrela niekoľko priľahlých ulíc a do pátrania po páchateľovi nasadila aj vrtuľníky. Podujatie s názvom Festival rozmanitosti sa začal v piatok a mal pôvodne trvať až do nedele, pričom pre návštevníkov boli pripravené atrakcie ako živá hudba, kabaret, akrobatické vystúpenia, ukážky ľudových remesiel a zábavný program pre deti.

Polícia naďalej pátra po páchateľovi útoku nožom v Solingene
Nemecká polícia v sobotu ráno oznámila, že naďalej pátra po páchateľovi útoku nožom na mestských slávnostiach v meste Solingen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý si vyžiadal tri obete a osem zranených. Informuje agentúra DPA a AFP.

"Pátranie pokračuje," povedala hovorkyňa polície v meste Düsseldorf. Dodala, že polícia vypočúva zranených i svedkov. Do pátrania je nasadený veľký kontingent, priblížila hovorkyňa. Podľa reportéra agentúra DPA sa v sobotu ráno po Solingene pohybovali aj špeciálne jednotky. K útoku došlo v piatok večer na námestí Fronhof počas osláv 650. výročia založenia mesta. O život prišli dvaja muži a jedna žena. Päť osôb utrpelo vážne zranenia.

Polícia upozornila ľudí, ktorí spozorujú niečo podozrivé, aby nekonali z vlastnej iniciatívy, ale zavolali na tiesňovú linku. Zároveň priznala, že o útočníkovi má v súčasnosti len málo informácii. Páchateľ podľa polície zrejme útočil na okoloidúcich náhodne. Ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko však uviedlo, že páchateľ bodal ľudí zámerne do krku.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na sociálnej sieti napísala, že je šokovaná brutálnym útokom na mestských slávnostiach v Solingene. "Naše bezpečnostné úrady robia všetko pre to, aby chytili páchateľa a vyšetrili pozadie útoku," dodala.  

Čo asi urobí? Západ čaká
Veľvyslanec Antonov: Putin priijal tvrdú odpoveď na inváziu ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti. Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov vyhlásil, že prezident Vladimir Putin sa rozhodol reagovať na ukrajinskú inváziu v... Čítať ďalej
24 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik