Turisti pozor! TIETO miesta PATRIA medveďom!
23 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Plánujete víkendový únik do prírody? Či už mierite do malebnej Malej Fatry, majestátnych Tatier alebo na pokojné Horehronie, mali by ste vedieť o užitočnom nástroji, ktorý vám môže zachrániť nielen výlet, ale možno aj život. Reč je o interaktívnej "Mape hlásení medveďov", ktorá vám poskytne cenný prehľad o slovenských lokalitách, kde boli najčastejšie spozorované tieto impozantné, no nebezpečné šelmy.

Aktuálne informácie na dosah ruky

"Mapa hlásení nie je len statickým obrazom, ale živým organizmom, ktorý sa neustále vyvíja," uvádzajú tvorcovia mapy. "Priebežne ju aktualizujeme aj počas roka 2024, aby sme turistom poskytli čo najčerstvejšie informácie." Táto dynamická povaha mapy z nej robí neoceniteľného sprievodcu pre každého milovníka prírody.

Je dôležité poznamenať, že mapa "nezobrazuje populáciu medveďov na Slovensku, ale lokality, v ktorých upozorňovali na ich pohyb". To znamená, že nie všetky stretnutia s medveďmi sú na mape zaznamenané, ale poskytuje solídny základ pre plánovanie bezpečnej túry.

Prevencia je kľúčom k bezpečnosti

"Najlepšou obranou proti stretnutiu s medveďom je prevencia," zdôrazňujú odborníci. Vďaka mape hlásení môžete ľahko identifikovať rizikové oblasti a buď sa im úplne vyhnúť, alebo zvýšiť svoju ostražitosť pri ich návšteve.

Mapa je dostupná online na stránke www.sprejnamedveda.sk/medvede-na-mape/, čo umožňuje jednoduché prezeranie aj na mobilných zariadeniach priamo v teréne. Jej tvorcovia odporúčajú pravidelne kontrolovať aktualizácie pred každým výletom do prírody.

Užitočný nástroj, nie dôvod na paniku

Hoci mapa môže na prvý pohľad vyzerať znepokojujúco, jej účelom nie je odradiť ľudí od návštevy krásnych slovenských hôr. Naopak, má slúžiť ako nástroj na zvýšenie bezpečnosti a informovanosti turistov.

"Stretnutie s medveďom je vzácne a väčšinou sa končí pokojným rozchodom," upokojujú zoológovia. "No byť pripravený a informovaný je kľúčom k bezpečnému a príjemnému zážitku v prírode."

Tak nezabudnite - pred nasledujúcim víkendovým dobrodružstvom si pozrite mapu hlásení medveďov. Môže to byť ten najdôležitejší krok vo vašom plánovaní výletu.

Prajeme vám bezpečný a nezabudnuteľný pobyt v našej krásnej prírode!

KONTROLA V ZNÁMOM CIRKUSE! BUDE BEZ TIGROV!
Do známeho cirkusu nabehla KONTROLA. Cirkus Aleš má po kontrole obrovské problémy! Príde o TIGRE! Našli ich zatvorené v klietkach. Už im hľadajú nový domov. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonáva kontroly v cirkusoch. Uvádza,... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik