Kultúrne protesty sú LEN ZÁSTIERKA! Ide o budúcnosť Slovenska!
23 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

V posledných týždňoch sme svedkami intenzívnych protestov v kultúrnej sfére Slovenska. Umelci, herci a kultúrni pracovníci vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj nesúhlas s krokmi ministerky kultúry. No je skutočne v stávke len osud kultúry? Anna Belousovová, známa politička a komentátorka, prináša svoj pohľad na celú situáciu. Zdôvodňuje, že práve kultúra je tým bojiskom, na ktorom sa rozhoduje o budúcnosti krajiny.

Protesty nie sú o záchrane kultúry, ale o politike

Anna Belousovová, známa politička a komentátorka, vo svojom najnovšom videu upozorňuje na skutočné pozadie protestov v kultúrnej sfére: "Tie protesty a všetko to okolo, ten rozruch, ktoré sa tvária ako záchrana kultúry, nie je o záchrane kultúry, ale je o záchrane preferencií nielen Progresívneho Slovenska, ale aj celej opozície," tvrdí Belousovová.

Podľa nej ide jednoznačne o politický boj: "Nejde o kultúru v žiadnom prípade, ide tu tvrdo o politiku. Celá tá maškaráda, ktorá sa teraz deje na protestoch, má koncovku politickú."

Trojhlavý drak opozície

Belousovová používa zaujímavú metaforu "trojhlavého draka" na vysvetlenie fungovania opozičných síl:

1. Prvá hlava - politické strany typu Progresívne Slovensko

2. Druhá hlava - médiá

3. Tretia hlava - mimovládne organizácie

"Cez túto tretiu hlavu sa presypávajú peniaze zo zahraničia," vysvetľuje Belousovová. "Tie ich posúvajú médiám, médiá za to robia vlastne politických aktivistov, a títo vlastne podporujú tie prozápadné sily, aby sa dostali k moci."

Financovanie a vplyv mimovládnych organizácií

Belousovová poukazuje na komplexný systém financovania a vplyvu mimovládnych organizácií. Ako príklad uvádza Nadáciu Milana Šimečku, založenú v roku 1991. Medzi jej zakladateľmi boli také osobnosti ako Martin Bútora, Fedor Gál, Miroslav Kusý či František Mikloško.

"Tieto nadácie, tak ako som ich ukázala, vlastne oni toho občana vychovávajú. Oni ho vychovávajú tak, ako chcú," tvrdí Belousovová.

Kultúra ako nástroj ideologického boja

Belousovová zdôrazňuje, že kultúra, najmä filmová tvorba, sa stala účinným nástrojom na formovanie verejnej mienky. Ako príklady uvádza filmy "Únos" a "Sviňa", ktoré podľa nej mali jasný politický zámer ovplyvniť voľby.

"Tento film (Sviňa) bol natočený veľmi rýchlo, to priznávajú aj tvorcovia. No jasné, že musel byť natočený veľmi rýchlo, pretože tuším 6. februára roku 2020 bol uvedený do kín, s obrovskou bombastickou reklamou médií, pretože voľby boli 22. februára 2020," vysvetľuje.

Kritika súčasnej vlády

Napriek tomu, že Belousovová je známa svojimi konzervatívnymi názormi, nešetrí kritikou ani na adresu súčasnej vládnej koalície: "Vládna koalícia na čele so Smerom urobila jednu zásadnú chybu, ktorú už po tých rokoch v politike by robiť nemali. Podcenili strategicky najdôležitejší rezort, to je Ministerstvo kultúry."

Kultúra ako kľúč k budúcnosti

Belousovová uzatvára svoju analýzu dôrazným apelom na význam kultúry v spoločnosti: "Cez kultúru sa tvoria hodnoty spoločnosti a tam sa vám, vážení politici, vytvárajú voliči. To je taký inkubátor voličov."

Zdá sa, že kto chce vládnuť Slovensku, musí pochopiť a ovládnuť kultúrnu sféru. Len tak môže formovať hodnoty a získavať podporu voličov. V tomto svetle sa súčasné kultúrne boje javia nie ako okrajová záležitosť, ale ako kľúčový zápas o budúcnosť krajiny.

Erik Kaliňák bez servítky: Opozícia je bábkou novinárov! (VIDEO)
Politická scéna na Slovensku prešla v poslednom období výraznými zmenami. Niet pochýb o tom, že strana SMER-SD sa ocitla pod paľbou kritiky zo strany médií. Túto situáciu aktuálne skomentoval europoslanec Erik Kaliňák, ktorý poskytol pohľad do... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik