ŠIMEČKOVCI = RODINKA na výslní štátnych dotácií
24 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

V posledných dňoch sa nielen na sociálnych sieťach rozprúdila búrlivá diskusia o financovaní kultúrnych projektov na Slovensku. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala zverejnil na platforme Telegram príspevok, v ktorom kriticky poukazuje na nadmerné čerpanie štátnych dotácií rodinou Šimečkovcov.

"Pri pohľade na tieto astronomické sumy sa mi dvíha žalúdok," uviedol Machala vo svojom emotívnom vyjadrení. Podľa jeho slov rodina Šimečkovcov "opovrhuje Slovákmi" a pritom "ich bez mihnutia oka vyciciava".

Machala vo svojom príspevku naznačuje, že Fond na podporu umenia, Ministerstvo kultúry aj Ministerstvo spravodlivosti slúžia ako "dojné kravičky pre našich progresívnych Sorosovcov, antislovákov a globalistov". Tieto tvrdenia vyvolávajú mnoho otázok o transparentnosti a spravodlivosti pri rozdeľovaní verejných financií v kultúrnom sektore.

Osobná rovina konfliktu

Generálny tajomník sa vo svojom vyjadrení dotkol aj osobnej roviny, keď spomenul svojho zosnulého otca. "Keď si pomyslím, koľko sa táto 'rodinka' unúvala spolu s ich 'novinárskymi' kamarátmi v pseudomienkotvorných denníčkoch Sme, N alebo Aktuality očierňovať napríklad môjho nebohého otca," napísal Machala. Zdôraznil pritom, že jeho otec "v živote od štátu nedostal žiadnu veľkú finančnú podporu a pre Slovensko robil veci z presvedčenia".

Výzva k prehodnoteniu systému financovania

Machalove vyjadrenia poukazujú na potrebu dôkladného preskúmania súčasného systému financovania kultúrnych projektov. Je podľa neho nevyhnutné zabezpečiť, aby verejné prostriedky boli rozdeľované spravodlivo a transparentne, s ohľadom na skutočný prínos pre slovenskú kultúru a spoločnosť.

Machala adresoval Šimečkovcom ostrú výčitku: "Slovensko aj Slovákov neznášate, ale z našich daní nám tu chcete rozkazovať, rozdrapovať sa tu a poúčať nás!"

Tento prípad nepochybne vyvolá ďalšie diskusie o financovaní kultúry na Slovensku a možno povedie k prehodnoteniu existujúcich mechanizmov prideľovania štátnych dotácií v kultúrnom sektore. Uvidíme.

LM/Tlg
LM/ TLG
LM/ TLG
LM/ TLG

Ako zlý sen! Šimečkov rodinný klan zhltol podľa UHRÍKA milióny z našich daní! (VIDEO)
Nový škandál otriasa slovenskou politickou scénou. Podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka čelí závažným obvineniam z konfliktu záujmov a netransparentného financovania mimovládnych organizácií spojených s jeho rodinou. Státisíce eur pre... Čítať ďalej
23 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik