Gröhling sa vyhráža Ficovi: Opozícia už má plány!
23 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ak bude predseda PS Michal Šimečka odvolaný z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR, mala by opozícia zaujať jednotný postup a vzdať sa postov predsedov a podpredsedov výborov, ktoré patria opozícii. Navrhuje to predseda SaS Branislav Gröhling.

"Robert Fico v snahe pomstiť sa stratil akékoľvek zábrany. Za SaS môžem deklarovať, že sme pripravení postaviť sa proti týmto bezprecedentným a nedemokratickým praktikám premiéra Fica," uviedol v stanovisku Gröhling.

Ak dôjde k odvolaniu Šimečku z postu podpredsedu NR SR, mala by byť podľa šéfa SaS parlamentná opozícia jednotná. "Preto navrhujeme spoločný postup opozície - vzdať sa predsedov a podpredsedov výborov, ktorý bude prvým krokom, ako ochromiť fungovanie parlamentu. Tento boj si môže Robert Fico dlho pamätať," skonštatoval.

Hnutie okolo Igora Matoviča hodnotí výzvu SaS ako oneskorenú, pripomína, že predstavitelia hnutia navrhli tento krok už dávnejšie pri odvolávaní predsedov výborov Márie Kolíkovej (SaS) a Michala Šipoša (býv. OĽaNO). Apel liberálov však vníma ako impulz na možné zjednotenie opozície. "Dáva možnosti na spoločný postup opozície pri odvolávaní ministrov, zvolávaní protestov či mimoriadnych schôdzí. Ak opozícia spolupracuje a je jednotná, prináša to silu, ktorá vie v budúcnosti poraziť Roberta Fica," tlmočil postoj hnutia jeho hovorca Matúš Bystriansky. Deklaruje zároveň, že hnutie je na dialóg o spoločnom postupe opozície pripravené.

Fico (Smer-SD) v piatok informoval, že na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

Šimečka reagoval, že ide o chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia. Označil to za zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

Slováci v PRIESKUME hodnotili dôveryhodnosť politikov. Kto je číslo TRI a kto posledný?
Najdôveryhodnejším predsedom politickej strany je naďalej súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Potvrdil to exkluzívny prieskum agentúry SANEP pre ta3. Dôveryhodnosť predsedov politických strán skúmal SANEP v prvej polovici... Čítať ďalej
23 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik