Ako zlý sen! Šimečkov rodinný klan zhltol podľa UHRÍKA milióny z našich daní! (VIDEO)
23 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Nový škandál otriasa slovenskou politickou scénou. Podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka čelí závažným obvineniam z konfliktu záujmov a netransparentného financovania mimovládnych organizácií spojených s jeho rodinou.

Státisíce eur pre rodinné nadácie

Podľa informácií, ktoré zverejnil poslanec Milan Uhrík z hnutia Republika, získali mimovládne organizácie spojené so Šimečkovou rodinou za posledné roky milióny eur zo štátnych dotácií.

"Za 4 roky 314-tisíc € od štátu pre mimovládku jeho mamy. 190-tisíc € pre mimovládku jeho ženy, a 676-tisíc € pre mimovládku jeho otca/deda," uviedol Uhrík na sociálnej sieti.

Financovanie aj za predchádzajúcich vlád

Uhrík tiež poukázal na to, že financovanie týchto organizácií prebiehalo aj za predchádzajúcich vlád. "Nežilo sa im však zle ani za vlády v rokoch 2016-2020, kedy si prilepšili tiež o viac ako 330-tisíc €," dodal.

Výzva na odstúpenie

Vzhľadom na závažnosť obvinení zaznieva čoraz hlasnejšia výzva na Šimečkovo odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu. "Po takomto škandále Šimečka nemôže zostať podpredsedom parlamentu, musí byť odvolaný," vyhlásil Uhrík.

Potreba transparentnosti

Kauza opäť otvára otázku transparentnosti financovania mimovládneho sektora a potreby prísnejších pravidiel pre prideľovanie štátnych dotácií. "Štátne milióny musia ísť na služby pre občanov, a nie progresívcom do mimovládok," uzavrel Uhrík.

Fico spustil lavínu

Premiér v piatok informoval, že na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

Podľa predsedu PS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Michala Šimečku je to len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu. Vyhlásil to Šimečka v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je presvedčený, že šéf PS organizuje a zneužíva opozičné protesty "na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny", a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu.

Premiér predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR (AKTUALIZOVANÉ)
Premiér Robert Fico (Smer-SD) na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie predsedu opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR. Informoval o tom na piatkovej tlačovej... Čítať ďalej
23 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik