Tajný plán elít? DRAXLER odhaľuje skutočné pozadie volieb
22 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Americké prezidentské voľby 2024 sú viac než len súbojom politických strán. Sú to prvé kroky v boji o podobu postliberálneho sveta, tvrdí politológ Juraj Draxler v najnovšom príspevku na sociálnej sieti. V obsiahlej analýze odkrýva zákulisie americkej politiky a načrtáva znepokojujúcu víziu budúcnosti.

Koniec éry osvietenstva?

"Toto je bežná prirodzenosť sveta," hovorí Draxler o súčasnom stave americkej spoločnosti. Poukazuje na to, že ideály osvietenstva a racionality ustupujú novým formám spoločenskej kontroly. "Starý Rím mal chlieb a hry, my sociálne siete," konštatuje.

Draxler argumentuje, že tradičná predstava o postupnom rozvoji spoločnosti smerom k väčšej racionalite a slobode je naivná. "Je racionálne veriť na potrebu univerzálnej racionality?" pýta sa provokačne.

Nová forma feudalizmu

Podľa Draxlera smerujeme k novej forme "korporátneho feudalizmu". "Bohatí budú ešte radikálnejšie bohatší," predpovedá. "A nielen vlastníctvom ostrovov a vplyvom na politickú moc. Aj tým, že budú žiť 'normálne' - jesť normálne jedlo, milovať sa so ženami, chodiť po prírode (na svojich rančoch)."

Naproti tomu, väčšina populácie bude podľa neho žiť v čoraz viac digitálnom a sprostredkovanom svete. "Kanonenfutter bude žiť ešte viac ultra spracovanými potravinami, sexu sa venovať ešte viac ako doteraz digitálne a vôbec veľkú časť svojich potrieb riešiť virtuálne."

Ilúzia slobody v digitálnom veku

Draxler upozorňuje na paradoxný jav: ľudia, ktorí sa považujú za "digitálnych revolucionárov", v skutočnosti len upevňujú existujúci systém. "Otroci, ktorí si sami pomáhajú kuť svoje okovy, veriac, že šírením rôznych protofašistických naratívov, 'odhalení' a podobne sa proti niečomu búria... čo môže byť politicky príťažlivejšie?"

Táto "samospráva idiokracie", ako ju nazýva, je podľa neho kľúčom k dlhodobej stabilite systému. "Je to demokratické (nikto im to v podstate nenúti) a teda v určitých smeroch aj morálne," dodáva s nádychom irónie.

Budúcnosť bez zmeny?

Napriek dramatickej rétorike politikov, Draxler neočakáva zásadné zmeny. "Avatar Harris ponechá dane, reguláciu aj inštitúcie tak, ako sú dnes, avatar Trump oproti nej vyjde dokonca ešte viac v ústrety superkapitalistickej triede," predpovedá.

Záverom Draxler konštatuje: "V tomto sú mená nejakých kandidátov v amerických voľbách dôležité asi tak, ako mená nejakých obskurných pretendentov na rímskeho cisára kdesi v 2. storočí."

Jeho analýza ponúka provokačný pohľad na súčasné politické dianie a vyzýva čitateľov, aby sa zamysleli nad hlbšími prúdmi, ktoré formujú našu spoločnosť. Či sa jeho predpovede naplnia, ukáže len čas.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik