Rúti sa nás ďalší extrém! Opatrnosť je namieste
22 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko si konečne vydýchne od horúčav, no len na chvíľu. Príjemné teploty rýchlo vystriedajú opäť tropické hodnoty, informuje portál Dnes24.sk.

Koniec nepríjemného počasia

Po dlhom období extrémnych horúčav, dusna a búrok konečne prichádza zmena. Vo štvrtok 22. augusta dorazilo na Slovensko dlho očakávané ochladenie. "Po prechode studeného frontu sa do našej oblasti začal dostávať chladnejší vzduch," informuje portál iMeteo.sk.

Teploty sa prvýkrát za dlhé obdobie nedostanú nad 30°C. Maximá sa budú pohybovať medzi príjemnými 22 až 27 stupňami Celzia. V niektorých oblastiach, ako Žilinský kraj či horný Spiš, dokonca klesnú len na 20°C.

Krátke trvanie príjemného počasia

Žiaľ, ochladenie bude len krátkodobé. Už v piatok začne na naše územie prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. "Teploty sa tak opäť dostanú nad +30°C, pričom do nedele vystúpia až na +36°C. A vráti sa aj dusno," varuje iMeteo.sk.

Obyvatelia Slovenska si tak budú môcť užiť príjemné teploty len krátko. Cez víkend sa opäť vrátia tropické horúčavy, ktoré môžu byť pre mnohých ľudí nebezpečné.

Opatrnosť je namieste

Hoci sa počasie na chvíľu umúdri, treba byť stále obozretný. Len nedávno spôsobili búrky na Liptove značné škody a na Chopku museli záchranári pomáhať turistkám po zásahu bleskom.

Je preto dôležité sledovať predpovede počasia a varovania meteorológov, najmä pri plánovaní outdoorových aktivít. Príjemné ochladenie síce poteší, no rýchly návrat horúčav môže mnohých prekvapiť.

ODBORNÍCI SA VYJADRILI AKÉ JE RIZIKO NÁKAZY tzv. opičími kiahňami na Slovensku
Riziko nákazy ochorením mpox alebo tzv. opičích kiahní je v súčasnosti na Slovensku veľmi nízke. Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa vyskytujú priamo v postihnutej oblasti centrálnej Afriky, najmä v Konžskej demokratickej republike a... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik