OTVORENÝ LIST JUDITY LAŠŠÁKOVEJ
22 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Europoslankyňa Judita Laššáková zo strany SMER-SD sa obrátila na Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Josepa Borrella s otvoreným listom, v ktorom žiada vysvetlenie neúčasti veľvyslanca EÚ pre Japonsko na spomienkovom podujatí v Nagasaki. 

Diplomatický protest alebo náhoda?

Spomienkové podujatie pri príležitosti 79. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki sa tento rok nieslo v znamení diplomatických kontroverzií. Organizátori vylúčili z účasti nielen predstaviteľov Ruska a Bieloruska, ale aj izraelského veľvyslanca. To viedlo k bojkotu zo strany amerického veľvyslanca a následne aj k zníženiu úrovne zastúpenia niektorých krajín EÚ.

"V súvislosti s vylúčením izraelského veľvyslanca bojkotoval toto podujatie americký Veľvyslanec, Rahm Emanuel, pričom veľvyslectvá niektorých krajín EÚ nasledovali tento diplomatický protest," uvádza Laššáková vo svojom liste.

Otázky bez odpovedí

Europoslankyňa vo svojom liste kladie niekoľko kľúčových otázok. Zaujíma ju najmä, či sa veľvyslanec EÚ zúčastnil na podobných podujatiach v predchádzajúcich rokoch a ak áno, prečo sa rozhodol tento rok nezúčastniť.

"Prosíme o vysvetlenie, či jeho neúčasť na tohtoročnej spomínanej spomienkovej akcii predstavovala spoluúčasť na spomínanom diplomatickom proteste predstaviteľov Spojených štátov amerických, prípadne, či jeho neúčasť predstavovala akýsi osobný diplomatický protest," pýta sa Laššáková.

Hlbší kontext medzinárodných vzťahov

Tento incident poukazuje na zložitosť medzinárodných vzťahov v súčasnom geopolitickom prostredí. Neúčasť veľvyslanca EÚ na takom významnom podujatí môže mať ďalekosiahle diplomatické dôsledky a vysiela určitý signál ostatným krajinám.

Čakanie na odpoveď

Zostáva len čakať, ako sa k tejto situácii vyjadrí Josep Borrell a aké vysvetlenie poskytne. 

Matúš Šutaj Eštok: Nebudeme sa hašteriť o posty, budeme pomáhať ľuďom (VIDEO)
Na Slovensku bola počas minulých rokov permanentná koaličná kríza. Medzi stranami Matovičovej, ale aj Hegerovej vlády bol večne nejaký problém. Minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok pripomenul, že súčasná vláda po svojom nástupe... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik