ODTAJNILI DOKUMENTY A NEMCI DOSLOVIA IBA ČUMIA
22 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nemecká vláda už podľa väčšiny Nemcov nemá chuť ani silu o niečom rozhodovať. Ale naši západní susedia riešia aj otázku podvodov v covidovej ére. Na povrch vyplávali nové informácie o tom, ako vedci chceli dať verejnosti viac informácií a rozvoľňovať koronavírové pravidlá. Lenže minister zdravotníctva z radov sociálnej demokracie Karl Lauterbach to zatrhol. Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung podotkol, že z tejto panovačnosti niektorých politikov sa bude Európa spamätávať ešte dlho, píšu české Parlamentní listy.

Vedci z nemeckého inštitútu Roberta Kocha v časoch koronavírovej pandémie podľa denníka Bild radili ministrovi zdravotníctva Lauterbachovi rozvoľniť koronavírové pravidlá a dať ľuďom presnejšie informácie o covide.

Ale citácie z uniknutých protokolov ukazujú viac než jasne, čo si minister myslel o tom, že dávať ľuďom viac informácií. Je to „politicky nežiaduce“ stojí v protokoloch, ktorý už nejaký čas kolujú v spoločnosti. „Odmietnuté,“ priradil si ešte minister k nápadu rozvoľňovať koronavírové pravidlá.

Lenže na verejnosti tvrdil Lauterbach v časoch pandémie niečo iné. Uisťoval, že nikto z koaličnej vlády odborníkov z Kochovho inštitútu neovplyvňuje. Zdôrazňoval, že sa o to v žiadnom prípade nepokúšal ani on sám.

Uniknuté protokoly usvedčujú, že vtedy klamal

Médiá jeho vtedajšie výroky z jari 2022 prevzali a v domnení, že naozaj hovoria hlasom vedcov, varovali občanov, že sa treba nechať očkovať a vo verejnom priestore sa treba správať zodpovedne.

„Veľká časť médií ministra citovala a ‚stala sa zosilňovačmi' Lauterbachových záchvatov paniky,“ napísal k tomu švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Švajčiarsky denník pripomínal, že politici, ako bavorský premiér Marcus Söder, volali do sveta, že by mali byť deti povinne očkované v školách. „Počas koronavírusovej pandémie sa štát, ktorý bol inak vnímaný ako slabý, opil sám sebou. … Epidémia nedôvery, ktorej štát dnes v mnohých oblastiach čelí, sa zrodila v pandémii. Kým to nebude riešené parlamentným alebo právnym spôsobom a nebude to mať žiadne personálne dôsledky, bude panovačnou povahou Lauterbach & Co naďalej trpieť celá spoločnosť,“ rozvádzal ďalej myšlienku NZZ.

A keď sa Lauterbacha novinári denníka Bild pýtali na koronavírové obdobie dnes, vraj už zďaleka nie je taký zhovorčivý. Odvolal sa na svoje vyhlásenie z 11. augusta, kde zdôraznil, že konečná zodpovednosť za situáciu v krajine ležala na ministerstve, nie na odborníkoch z Kochovho inštitútu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri OSN sa obáva, že v týchto dňoch sa po svete šíri nový variant covidu. Vraj nebezpečnejšia.

Server Deutsche Welle upozornil, že posledné čísla Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukazujú, že medzi 24. júnom a 21. júlom 2024 sa počet novoprijatých do nemocníc zvýšil o jedenásť percent a počet prijatých na jednotky intenzívnej starostlivosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o tri percentá. „Dáta z nášho sledovacieho systému v 84 krajinách ukazujú, že percento pozitívnych testov na SARS-CoV-2 sa v priebehu niekoľkých týždňov zvyšuje,“ uviedla doktorka Maria Van Kerkhoveová z WHO.

Počet úmrtí súvisiacich s covidom sa v posledných týždňoch tiež zvýšil o 26 percent. WHO však nabáda k opatrnosti pri interpretácii hlásených údajov, pretože testovanie a sekvenovanie na COVID sa znížilo a mnoho krajín zaostáva vo vykazovaní výsledkov.

Podľa Paula Huntera, profesora medicíny na University of East Anglia v Spojenom kráľovstve, si skrátka musíme zvyknúť na to, že covid je súčasťou ľudských životov a počty covid pozitívnych a chorých budú v rôznych časových obdobiach klesať a stúpať.

Hrozí zánik ZÁPADU? RNDr. Emil Páleš: Ako odvrátiť rozklad západnej civilizácie? 2. diel rozhovoru
Veľa sa rozpráva o tom, že západná civilizácia vykazuje všetky znaky zániku. Čo robiť, aby západná civilizácia nezanikla? V rámci podcastu ODznova vyšiel pre časom rozhovor s Dr. Pálešom, ktorý si pozralo už viac ako 110 000 ľudí. Reakcií k... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik