Ministerstvo vnútra reaguje na stranu SaS
22 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Súčasné vedenie Ministerstva vnútra (MV) SR podniklo viacero konkrétnych krokov smerom k stabilizácii Policajného zboru (PZ) na riešenie podstavu, ktorý tu nechalo predošlé vedenie. TASR to uviedol hovorca rezortu vnútra Matej Neumann. Reagoval tak na štvrtkovú tlačovú konferenciu predstaviteľov opozičnej SaS, podľa ktorých sa situácia v polícii stáva neudržateľnou, pričom očakávajú ďalšie odchody policajtov.

Ministerstvo poukázalo na to, že v roku 2020 odišlo z PZ 1473 a o rok neskôr 1385 policajtov. "V minulom roku opustilo zbor 1288 policajtov, v tomto roku do konca júla skončilo služobný pomer 768 policajtov," zdôraznil Neumann.

Upriamil pozornosť napríklad na vyplatenie jednorazovej odmeny policajtom vo výške 500 eur v apríli tohto roka, vyplatenie odmien za kvalitné plnenie úloh vo výške 330 eur či hodnotiace odmeny do sumy 400 eur na výkonných útvaroch a do sumy 200 eur na ostatných útvaroch. Priblížil, že rezort pripravil aj návrh novely zákona o štátnej službe, ktorý čoskoro plánuje predložiť na rokovanie vlády. Týka sa napríklad zvýšenia príspevku na bývanie, náborového príspevku a stabilizačného príspevku. Pripravuje sa aj masívna náborová kampaň. Za jednu z priorít označil Neumann i zlepšenie pracovných podmienok nielen policajtov, ale aj občianskych zamestnancov.

Ubezpečil, že sa nebude siahať na sociálny systém policajtov

"Zároveň intenzívne pokračujeme v hľadaní ďalších možností a riešení, ktoré by zabezpečili adekvátne platové podmienky príslušníkom PZ. Podarilo sa napríklad vyrokovať zvýšenie rizikového príplatku všetkým vyšetrovateľom na krajských a okresných riaditeľstvách PZ," doplnil Neumann. Uvažuje sa o zmene podmienok prijímacieho konania.

Situácia v PZ sa stáva podľa predstaviteľov opozičnej strany SaS neudržateľnou, očakávajú ďalšie odchody policajtov. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) poukázal na štvrtkovej tlačovej konferencii aj na limitované právomoci polície riešiť kriminalitu po zvýšení hranice škody trestnou novelou. Podpredsedníčka SaS a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková upozornila, že nie sú navýšené kapacity na priestupkových orgánoch. Kritizovala, že trestnú novelu, ktorá nadobudla v auguste účinnosť, nemala polícia priestor pripomienkovať.

ODBORNÍCI SA VYJADRILI AKÉ JE RIZIKO NÁKAZY tzv. opičími kiahňami na Slovensku
Riziko nákazy ochorením mpox alebo tzv. opičích kiahní je v súčasnosti na Slovensku veľmi nízke. Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa vyskytujú priamo v postihnutej oblasti centrálnej Afriky, najmä v Konžskej demokratickej republike a... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik