KONTROLA V ZNÁMOM CIRKUSE! BUDE BEZ TIGROV!
22 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Do známeho cirkusu nabehla KONTROLA. Cirkus Aleš má po kontrole obrovské problémy! Príde o TIGRE! Našli ich zatvorené v klietkach. Už im hľadajú nový domov.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonáva kontroly v cirkusoch. Uvádza, že kontrola v cirkusoch sa môže vykonávať v čase verejného vystúpenia, v čase výcviku na verejné vystúpenia alebo mimo času drezúry.

Len v minulom roku inšpektori vykonali 41 takýchto kontrol. Zistili napríklad nevyhovujúce podmienky pre slony, ako aj tigre držané v prepravných klietkach či neoznačené zvieratá.

Kontrola v známom cirkuse

Kontroly sa dejú aj v tomto roku. 15. augusta aj na základe prijatých podnetov veterinárni inšpektori RVPS Nové Zámky išli na neohlásenú kontrolu Národného cirkusu Aleš. Zamerala sa na dodržiavanie veterinárnych podmienok chovu mačkovitých šeliem – bengálskych tigrov.

Čo zistili?

„Tri samice druhu tiger bengálsky boli označené transpondérom, všetky mali vydaný pas a boli platne vakcinované proti besnote. Bolo zabezpečené kŕmenie, napájanie čerstvou vodou a každodenná kontrola zvierat,“ informuje ŠVPS SR.

V čase kontroly však tigre našli zatvorené v prívese, ktorý bol rozdelený na 3 klietkové časti pre individuálne umiestnenie jedincov. V každej klietke bolo k dispozícii aj vyvýšené ležovisko.

„Veľkosť kotercov však nie je vhodná pre ustajnenie danej vekovej a hmotnostnej kategórie mačkovitých šeliem. Koterce neobsahujú žiadne predmety alebo materiály, ktoré by obohatili životné prostredie šeliem. Tigre nemajú možnosť pobytu vo výbehu, pretože už nie sú socializované a neposlúchajú povely ošetrovateľov,“ dodáva Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Cirkus bude bez tigrov

Našťastie, pri kontrole neboli zistené žiadne poruchy pohybového, kožného, dýchacieho alebo tráviaceho aparátu: „Tigre však prejavovali príznaky apatie, letargie a známky stereotypného správania z dôvodu nedostatočného naplnenia svojich etologických potrieb.“

A ako to dopadlo? Cirkus napokon o tigre príde. „Veterinárni inšpektori skonštatovali, že držanie zvierat za zistených okolností nevyhovuje požiadavkám pre kontrolované jedince, takéto ustajňovacie podmienky výrazne znižujú kvalitu života zvierat a vydali veterinárne opatrenia s cieľom podstatne zlepšiť životné podmienky držaných tigrov. Chovateľ je ochotný vzdať sa tigrov, pretože nie je v jeho silách zabezpečiť potrebnú starostlivosť pre tieto jedince,“ dodáva ŠVPS s tým, že RVPS Nové Zámky v spolupráci so ŠVPS SR intenzívne hľadá vhodné chovné zariadenie, do ktorého by mohli byť tigre premiestnené v čo najkratšej dobe.

ŠVPS SR vykonáva úradné kontroly ochrany zvierat používaných v cirkusoch podľa metodického pokynu v súlade so zákonom č. 39/2007 Z. z. a Nariadením Komisie (ES) č. 1739/2005, ktorým sa ustanovujú veterinárne požiadavky na pohyb cirkusových zvierat medzi členskými štátmi a Nariadením Rady (ES) č. 1/2005 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a vyššie citovanou vyhláškou. Kontrola v cirkusoch sa môže vykonávať v čase verejného vystúpenia, v čase výcviku na verejné vystúpenia alebo mimo času drezúry.

Čo hovoria štatistiky

Štatistika za rok 2023: Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ vykonali v roku 2023 41 úradných kontrol v cirkusoch pričom boli zistené nasledujúce nedostatky. V jednom z cirkusov boli zistené nevyhovujúce chovné podmienky pre slony, prevádzkovateľovi cirkusu bolo nariadené zabezpečiť väčší priestor pre tieto zvieratá. V predmetnom cirkuse bola taktiež nariadená úprava paznechtov pre držané malé prežúvavce. V druhom prípade šlo o tigre držané v prepravných klietkach, kedy bolo prevádzkovateľovi nariadené zabezpečiť pre tieto zvieratá vonkajší výbeh. V ďalšom prípade išlo o neoznačené zvieratá, ktoré prevádzkovateľ, na základe uložených opatrení, nechal trvalo označiť ušnými číslami. Vo všetkých prípadoch boli nariadené opatrenia splnené v plnom rozsahu.

V roku 2024 sa taktiež realizujú dané kontroly a to pravidelne, ako aj aj na podnety verejnosti.

POZOR! Ak máte doma tento výrobok, prestaňte ho používať (FOTOGALÉRIA)
Leto je ročné obdobie, kedy farbám na nechtoch podľahnú aj tie, ktoré si zväčša nechty nelakujú. Aby sme nemuseli fungovať ako pred štvrťstoročím, že budeme čakať 10-15 minút, kým nám zaschne lak, kozmetické firmy ponúkajú prípravky na rýchle... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik