Čarnogurský: Opozícia sa DERIE K MOCI cez ulicu, hrozí slovenský MAJDAN?!
24 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Napätie medzi vládou a opozíciou na Slovensku sa v posledných týždňoch výrazne vyostruje. Séria protivládnych demonštrácií vyvoláva obavy z eskalácie konfliktu a možného narušenia demokratických procesov. Na túto znepokojujúcu situáciu upozorňuje aj bývalý slovenský premiér a disident Ján Čarnogurský.

Bývalý premiér varuje pred nebezpečnými paralelami s udalosťami na Ukrajine

Čarnogurský vo svojom komentári načrtáva paralely medzi súčasným dianím na Slovensku a udalosťami, ktoré predchádzali tzv. Majdanu na Ukrajine v rokoch 2013-2014. "Formulujem to len v rovine hypotézy, ale cítim v tom trochu duch Majdanu," píše.

Od nenápadných protestov k destabilizácii

Pripomína, že ukrajinský Majdan sa začal nenápadne - demonštráciami za európsku integráciu.

"Najskôr si pripomeňme, ako začal ukrajinský Majdan. V novembri 2013 začali v Kyjeve na námestí demonštrácie za európsku integráciu Ukrajiny. Po odmietnutí prezidenta Janukoviča podpísať pridruženie k EÚ demonštrácie zosilneli. Vo februári 2014 sa v neďalekých budovách (ktoré boli pod kontrolou demonštrantov) objavili snajperi, na druhej strane boli policajti. Začala streľba do demonštrantov aj do policajtov, padlo asi 100 osôb. Demonštrácie zintenzívneli. Situácia však rýchlo eskalovala a vyústila do násilných stretov, pádu vlády a následnej destabilizácie krajiny.

Geopolitický kontext a zahraničné vplyvy

Čarnogurský upozorňuje na geopolitický kontext udalostí: "V novembri 2021 podpísali USA a Ukrajina dohodu o strategickom partnerstve. Pripomenúť však treba aj to, že v roku 2015 uzavrela ukrajinská vláda Minské dohody s Doneckou a Luhanskou oblasťou o štátoprávnych otázkach. Do roka ich Ukrajina porušila, v roku 2023 bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová prezradila, že dohody mali slúžiť len na získanie času pre Ukrajinu na vyzbrojenie. Ukrajina vedie vojnu s Ruskom, podľa odhadov stratila pol milióna mužov na fronte, milióny obyvateľov opustili krajinu, Ukrajina má v súčasnosti asi polovicu obyvateľov (26 miliónov), ako mala pri vyhlásení samostatnosti v roku 1991."

Slovensko síce nie je Ukrajina, ale...

Čarnogurský zdôrazňuje: "Slovensko nie je Ukrajina, nemienim porovnávať neporovnateľné. Ale treba si uvedomiť, že Majdan začal demonštráciami. Americká diplomatka Victoria Nulandová demonštrantov povzbudzovala osobnou účasťou a rozdávaním koláčikov."

Zároveň varuje pred podcenením súčasnej situácie."Demonštrácie progresívnej opozície sú momentálne najväčším ohrozením demokracie na Slovensku," tvrdí. Poukazuje tiež na to, že opozícia organizuje už "tretie či štvrté kolo demonštrácií" s meniacimi sa ústrednými heslami - od kritiky trestných noviel cez LGBT agendu až po "otvorenú kultúru".

Eskalácia rétoriky a jej následky

Bývalý premiér sa kriticky vyjadruje aj k rétorike používanej na demonštráciách: "Aj tu by som rád niečo pripomenul a na niečo upozornil. Pred mesiacom Anton Selecký, v roku 1989 člen Bratislavskej päťky, elektronicky poslal na facebookovú stránku organizátorov dúhového pochodu v Trnave citáciu z Biblie Mene, Tekel, Fares, v preklade: Spočítane, zvážené, rozsúdené. Polícia ho za to začala stíhať za priestupok extrémizmu. Otvorená kultúra."

A dodáva: "Na demonštráciách zaznievajú heslá: Fico do basy a podobné. Atmosféra protivládnych demonštrácií viedla v máji tohto roku páchateľa Cintulu k atentátu na predsedu vlády. Rečníci na tribúne jatria atmosféru. Na tribúne sa najviac profilujú divadelníci Richard Stanke, Zuzana Fialová, Matej Drlička, predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ale aj ďalší. Prehrali posledné parlamentné a prezidentské voľby, ale derú sa k moci."

Kultúrna vojna a štátne financovanie

Čarnogurský spomína aj nedávne rozhodnutie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktoré vyvolalo vlnu protestov v kultúrnej obci. "Ministerka kultúry Šimkovičová mala odvahu seknúť s problémom, ktorý tu roky napučiaval. Časť progresívcov pôsobiacich v kultúre uverila, že ich politické preferencie sa dajú označiť za kultúrnu a menšinovú činnosť a že štát má povinnosť ich aktivity platiť," komentuje situáciu.

Čarnogurský vyzýva na obozretnosť a obranu demokratických princípov: "O pár dní si pripomenieme výročie Povstania. Nemuseli by sme na jeho odkaz spomínať len v podobe koncertu v Banskej Bystrici."

DISIDENT Anton Selecký pre HD: FICO a ŠIMKOVIČOVÁ "bojujú proti tisíchlavej hydre"!
Anton Selecký, disident zoskupenia Bratislavská päťka z čias komunizmu, odhaľuje šokujúce paralely medzi minulosťou a súčasnosťou. Pred 35 rokmi ho zatkli za plánované uctenie si obetí invázie 1968, dnes čelí výsluchu kvôli biblickému citátu na... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik