Biden má nový nápad - zaútočiť z mora!
23 | 08 | 2024 I Milan Laca

"Úder príde z mora." Západ aktualizoval svoju jadrovú stratégiu proti Rusku a Číne.

NYT: Biden schvaľuje tajnú jadrovú stratégiu USA.

Stavia na jadrové zbrane
Spojené štáty plánujú zvýšiť svoj jadrový arzenál prvýkrát od konca studenej vojny. Upravená stratégia zahŕňa obmedzenie bojového potenciálu nielen Ruska, ale aj Číny. Pentagon sa vracia k rozvoju kedysi uzavretých projektov.
Bidenov plán

„Teraz nie sme v ničom menšom ako v novom jadrovom veku,“ povedal námestník ministra obrany pre vesmírnu politiku Vipin Narang. Prestávka v jadrovej konkurencii sa blíži ku koncu a musíme sa pripraviť na eskaláciu.

Zmluva o obmedzení strategických zbraní (START III, alebo START), podpísaná ruským a americkým prezidentom v roku 2010, je stále v platnosti. Rusko pozastavilo svoju účasť vo februári 2023, ale neodstúpilo od nej.

"Chlapci v Kursku". Americká PMC zverejnila fotografiu svojich žoldnierov v oblasti. Čo je o tom známe?
Medzi bojovníkmi Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU), ktorí sa zúčastňujú útoku na Kurskú oblasť, bola spozorovaná predsunutá pozorovateľská skupina americkej súkromnej vojenskej spoločnosti (PMC). PMC sa zároveň odmieta vyjadriť s odkazom na zákaz zo... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Čo zvažuje Moskva?
Pred návratom k diskusii chce Moskva pochopiť, na čo si okrem Spojených štátov robia nárok aj jadrové mocnosti ako Francúzsko a Veľká Británia a ako sa bude brať do úvahy celkový arzenál NATO. Washington dúfa, že New START bude rozšírený, ale pripravuje sa rýchlo vybudovať svoj arzenál. „Ak sa prezident po skončení platnosti Novej zmluvy START vo februári 2026 rozhodne, že musíme zvýšiť počet nasadených síl, musíme toto rozhodnutie implementovať pomerne rýchlo,“ vysvetľuje Pentagon.  A už podnikli ďalšie kroky.
Konajú potajomky
Podľa amerických médií, Joe Biden ešte v marci schválil utajovaný strategický plán na jadrové odstrašenie Ruska, Číny a Severnej Kórey. Dokument, ktorý je z bezpečnostných dôvodov distribuovaný len v tlačenej podobe medzi úzky okruh úradníkov, počíta s prípravou na jadrové konflikty a po prvý raz považuje za reálne hrozby viacero potenciálnych protivníkov naraz.
Washingtonská hrozba

„Od studenej vojny sme nevideli jadrové zbrane hrať takú významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch,“ hovorí Wilfred Wang, riaditeľ programu Štokholmského inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) o zbraniach hromadného ničenia. V roku 1986 prekročil svetový jadrový arzenál 70 tisíc hlavíc. Podľa SIPRI je ich teraz niečo cez 12 tisíc, vrátane tých, ktoré pripravujú na likvidáciu. Rusko ich má 5580, USA 5044.

"Úplne padli": Západ bije na poplach v súvislosti so situáciou na Donbase
V zóne špeciálnej vojenskej operácie (NWO) sa front rúca kvôli neschopnosti ozbrojených síl Ukrajiny udržať obranu. Uviedol to na svojom kanáli YouTube britský vojenský analytik Alexander Merkuris, uvádza RIA Novosti. Podľa neho sa frontové línie... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik