Michal Aláč aj o Rozuzlení: Na manipulácie trestných konaní sa prišlo náhodou
21 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Generálna prokuratúra nedávno (12. augusta) zrušila všetky obvinenia v kauze Rozuzlenie, v rámci ktorej NAKA zadržala dvoch bývalých riaditeľov Slovenskej informačnej služby, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu a obvinených bolo niekoľko ďalších osôb. Tí boli vyšetrovateľom obvinení zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a svojim konaním mali zdiskreditovať trestné stíhania v kauzách, ktoré NAKA vyšetrovala po roku 2020. Jeden zo zadržaných v tejto kauze – bývalý riaditeľ SIS Michal Aláč poskytol rozhovor časopisu Plus 7dní.

Po roku Generálna prokuratúra zbavila obvinenia všetkých z kauzy Rozuzlenie. Michal Aláč – odborník na tajné služby, nie politický nominant na post riaditeľa pre Plusku potvrdil, že kvôli tejto kauze podal sťažnosť aj na ESĽP. Vysvetlil, že na možné manipulácie prišla SIS úplnou náhodou, poznamenal, že úlohou SIS nie je vyšetrovať, ale informovať kompetentných. Aké sú teda povinnosti SIS-ky? A kto skúma trestné stíhania? Aláč tiež potvrdil názor GP, že kauza Rozuzlenie mala byť akýmsi zástupným stíhaním, ktoré malo ovplyvniť vyšetrovanie čurillovcov v ich prospech.

Kauza Rozuzlenie

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie obvinila vlani v auguste viacero osôb. Obvinenie sa týkalo zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Generálna prokuratúra SR zrušila už skôr postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku obvinenie exriaditeľom Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému a Michalovi Aláčovi i šéfovi Národného bezpečnostného úradu Romanovi Konečnému.

V auguste 2024 boli všetky obvinenia z tejto kauzy Generálnou prokuratúrou zrušené.

GP: Kaľavskému a Koščovi zrušili obvinenie v kauze Rozuzlenie
V kauze Rozuzlenie už nie je nikto obvinený. Stíhanie stopli Petrovi Koščovi, ktorý je známy ako Pán X., aj expolicajtovi Kaľavskému. Generálna prokuratúra SR zrušila obvinenie podnikateľovi Petrovi Koščovi a expolicajtovi Jánovi Káľavskému v... Čítať ďalej
12 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Aláč to tak nenechá

Zadržaným bol aj ex riaditeľ SIS Michal Aláč. Ten pritom nebol politickým nominantom, v SIS pracoval 15 rokov a ako vysokoškolský pedagóg sa právnej úprave pôsobenia tajných služieb venuje aj v súčasnosti. Napriek tomu ho prezidentka Čaputová z funkcie riaditeľa SIS práve pre obvinenie v kauze Rozuzlenie odvolala.

„Klamal by som, ak by som povedal, že to bolo jednoduché. Správa, že je zadržaný riaditeľ služby obletí celú Európu a v bezpečnostnej komunite celý svet. Pri správe o zbavení obvinení to tak už nie je,“ povedal Aláč pre Plus 7dní v rozhovore, kde potvrdil, že proti odvolaniu podal sťažnosť aj na Európskom súde pre ľudské práva.

Zuzana Čaputová, foto: FB/E.Ch. | Zuzana Čaputová Aláča odvolala expresne aj napriek tomu, že nebol politickým nominantom

Podozrenia z manipulácie stíhaní boli náhoda

Vo veľkej časti spoločnosti panuje názor, že SIS sa v roku 2020 zamerala na monitoring trestních stíhaní v sledovaných kauzách. Podľa neho šlo len o „vedľajší produkt spravodajskej činnosti zameranej na ochranu hospodárskych záujmov.“

 „Čisto hypoteticky, ak by niekto vyťahoval zo spisov informácie, ktoré podliehajú určitému režimu, tak sa môžeme domnievať, že by mohlo ísť o ohrozenie ochrany utajovaných skutočností. V takom prípade tam je daná pôsobnosť SIS,“ reagoval Aláč na otázku, či by šlo o hospodársky záujem aj pri odpočúvaní iných kajúcnikov. V prípade odpočúvania Petra Petrova šlo o štandardný postup, pri ktorom si robila len štandardnú prácu. Keďže však šlo o exponované kauzy, tu to spôsobilo veľký záujem.

„Môže byť situácia, že ministrovi vnútra prišla informácia, že príslušník Policajného zboru je zapojený do nelegálnej migrácie alebo drogového obchodu. Takéto zistenia by nevadili, správy o nich by boli super – chytili policajtov, vykonávali niečo nezákonné. Lebo by tam bolo niečo hmotné, nejaká kryštalická látka alebo utečenci v dodávke. Tu však bolo také isté podozrenie, že sa vykonáva niečo nezákonné, ale narazili sme na veľkú vlnu odporu,“ priblížil Aláč.

Odkaz SIS bol - preveriť

Aláč pritom zdôraznil, že tajná služba len zhromaždila informácie, ktoré hovorili o možnej manipulácii s trestnými konaniami.

„Dospeli sme k tomu, že zákonní príjemcovia informácií by o tom mali vedieť a mali by využiť svoje kontrolné právomoci, aby preverili, či naozaj dochádza k manipuláciám alebo dohadovaniu výpovedí. Odkaz zo služby bol skôr v tom zmysle, že preverte, či sú naše informácie naozaj pravdivé a ak áno, prijmite konkrétne opatrenia,“ doplnil bývalý šéf „tajných“.

Taraba a Danko do minúty vybavili Kajtárovú. Nezmohla sa na NIČ, iba klamete
Minister životného prostredia Tomáš Taraba a podpredseda parlamentu Andrej Danko (obaja SNS) v závere poslednej tlačovej besedy (TB) dali možnosť prítomným novinárom, aby mohli klásť seriózne otázky. Aj na tejto TB svoju „fundovanosť“ preukázala TV... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Aké má tajná služba kompetencie

„SIS zisťuje informácie o hrozbách, nezaujíma nás trestnoprávna kvalifikácia skutku. Veľká časť činnosti sa venuje veciam, ktoré nakoniec ani nie sú trestnoprávne – energetická bezpečnosť, pandémia covid-19. To, či sem chodí príslušník cudzej spravodajskej služby a s niekým sa tu stretáva, nenapĺňa žiadnu skutkovú podstatu trestného činu, ale je to hrozba a spravodajská služba to chce vedieť. My získavame informácie. Nezískavame informácie v prospech alebo neprospech obvineného tak, ako by to podľa zákona mali robiť orgány činné v trestnom konaní. Zisťujeme informácie, či prvotná hrozba, ktorú sme identifikovali je alebo nie je pravdivá. Nekladieme nikomu nič za vinu. Nikoho neobviňujeme. Zistí sa nejaká hrozba. Vyhodnotí sa, či je dostatočne relevantná, aby sme ju odstúpili predsedovi vlády alebo príslušnému ministrovi, spracuje sa spravodajská informácia, zašle sa a príjemcovia nám dajú spätnú väzbu,“ vysvetlil Aláč, podľa ktorého je vždy problém v ľuďoch.

Kto teda skúma trestné stíhania

„Orgány činné v trestnom konaní v rámci svojej hierarchie. Majú na to prostriedky. Služba, samozrejme, monitoruje hrozby, ale nie je tu na to, aby dohliadala na integritu trestných konaní,“ objasňuje Aláč s tým, že aj zákonný rámec by potreboval modernizáciu. Čisto hypoteticky sa môže stať, že prebehne aj stíhanie, ktoré je podľa spravodajských informácií zmanipulované, ale oficiálne s tým nikto nič nespraví – SIS nemá priamy dosah na trestné stíhania.

„Ak však tá (spravodajská) informácia pôjde ministrovi vnútra, policajnému prezidentovi alebo generálnemu prokurátorovi, je vysoko nepravdepodobné, že by došlo k odstíhaniu, pretože by to išlo už na ich politickú alebo trestnoprávnu zodpovednosť,“ dodáva Aláč.

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský , Zdroj: youtube.cm

Zástupné stíhania

Podľa Generálnej prokuratúry kauza Rozuzlenie pôsobí, ako obhajoba trestne stíhaných čurillovcov, čo je aj Aláčov názor.

„V Rozuzlení to bolo postavené na tom, že domnievam sa, pravdepodobne, počul som, nečítal som, ale myslím si... Informácie, ktoré sme poskytli, sme mali dostatočne podložené, ale akonáhle sme ich poskytli zákonným príjemcom, tam sa úloha SIS skončila. Domnievam sa, že išlo o obavu z toho, že služba ďalej vykonáva činnosť, čo máme v archívoch, evidenciách a informačných systémoch,“ povedal Aláč o jeho vnímaní kauzy Rozuzlenie na záver.

Martin Ribár: Lipšic sústavne porušuje mlčanlivosť
Advokát Martin Ribár si síce ctí slobodu prejavu, no uvedomuje si aj fakt, že právneho zástupcu v prípadoch, ktorým sa venuje, viaže zákonná mlčanlivosť. A práve jej sústavné porušovanie vyčíta bývalému špeciálnemu prokurátorovi Danielovi... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik