Matúš Šutaj Eštok: Nebudeme sa hašteriť o posty, budeme pomáhať ľuďom (VIDEO)
22 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Na Slovensku bola počas minulých rokov permanentná koaličná kríza. Medzi stranami Matovičovej, ale aj Hegerovej vlády bol večne nejaký problém. Minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok pripomenul, že súčasná vláda po svojom nástupe sľúbila urobiť tomu koniec. Ten nepopiera, že aj strany súčasnej vládnej koalície majú na niektoré veci rozličné názory, tie si však riešia „za zavretými dverami“. Aj o tom hovoril v relácii V politike na televízii ta3.

Šutaj Eštok namiesto o funkciách hovorí radšej o zodpovednosti za posty, ktoré po voľbách pripadli Hlasu. Je však dôležité dodržiavať to, čo bolo dohodnuté pri skladaní koaličnej dohody a tá Hlasu-SD „prisúdila“ aj post predsedu NR SR. Šutaj Eštok by preto veľmi nerád robil veľké koaličné rošády, ktoré už v minulosti Slovensku priniesli vnútorné problémy. Hlas podľa neho navyše už pri niekoľkých programových prioritách preukázal, že ministri Hlasu si plnia svoje záväzky voči občanovi.

Nehovorí o funkciách, hovorí o zodpovednosti

„Nebudeme otravovať ľudí s tými vnútornými konfliktmi a hádkami. Nám v Hlase vždy išlo o ľudí. Nikdy nám nešlo o funkcie, preto sme zobrali na seba zodpovednosť a túto zodpovednosť budeme niesť aj naďalej,“konštatoval predseda Hlasu v televíznej relácii stým, že v septembri situáciu určite vyriešia.

Koaličná zmluva hovorí jasne

„Pozícia predsedu parlamentu patrí nám my trváme na jedinej veci – na dodržiavaní platných dohôd a zmlúv. Ak je tým základným kameňom koalície koaličná zmluva, ktorá nesie rozdelenie tej zodpovednosti, nie funkcií,“upozorňuje Šutaj Eštok, podľa ktorého si aj Hlas vyberal ministerstvá, kde sa dá ľuďom pomôcť – sociálne veci, hospodárstvo, zdravotníctvo, či školstvo. Podľa jeho slov im nešlo o rozdávanie funkcií, no sú pripravení za svoje rezorty niesť aj zodpovednosť.

Taraba a Danko do minúty vybavili Kajtárovú. Nezmohla sa na NIČ, iba klamete
Minister životného prostredia Tomáš Taraba a podpredseda parlamentu Andrej Danko (obaja SNS) v závere poslednej tlačovej besedy (TB) dali možnosť prítomným novinárom, aby mohli klásť seriózne otázky. Aj na tejto TB svoju „fundovanosť“ preukázala TV... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Dohody musia platiť

„Má niekto z našich partnerov záujem o tom sa baviť, že nie sú spokojní s vedením nejakých svojich rezortov a chcú sa tej zodpovednosti zbaviť alebo niečo s ňou robiť? My to nie sme my chceme aby dohoda, ktorá tu je, platila,“ pripomína Šutaj Eštok s tým, že aj budúce tri roky chcú hovoriť hlavne o pomoci ľuďom.

Bez rošád

„Ak chceme mať stabilitu, ja som zástanca toho, aby bolo tých rošád čo najmenej v akejkoľvek vláde, pretože ste videli, keď sa tu menili v minulosti ministri halabala,“ varuje minister pred veľkými rošádami. On sám si myslí, že práve ministerstvá, ktoré vedie Hlas sú akousi výkladnou skriňou tejto vlády. Veď už teraz splnili napríklad sľub trinástych dôchodkov

Plnia si sľuby

„Na bilbordoch sme mali, že zastavíme nelegálnu migráciu. Zastavili sme ju, hovorili sme o tom, že chceme pomôcť regiónom. Zmenili sme kľúčový zákon o verejnom obstarávaní, čiže ja nemám pocit ani žiadnu potrebu sa zbaviť zodpovednosti za rezorty, ktoré v Hlase máme,“ uzavrel minister vnútra a predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Murín o búrke v nočníku! A karavána ide ďalej...
Podobne ako teraz v prípade odvolania šéfov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie, tak už pred štvrť rokom sa na slovenských námestiach protestovalo kvôli novému zákonu o verejnoprávnej televízii a rozhlase. „A STVR funguje... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik