Exporadca ministra za ovplyvňovanie zahraničia. Slovak Media Monitor chce pošpiniť Slovensko! (FOTOGALÉRIA)
21 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Tichá zbierka, veľké ambície. Už takmer dva mesiace sa na Slovensku nenápadne zbierajú peniaze na projekt s názvom Slovak Media Monitor. Za vznešeným názvom sa však skrýva kontroverzný zámer. Victor Breiner, bývalý spolupracovník exministra obrany Jaroslava Naďa, chce týmto projektom "chrániť slovenskú demokraciu". Ako? Prekladaním vybraných článkov a komentárov z protivládnych médií do angličtiny. Cieľ? Zvýšiť medzinárodný tlak na súčasnú vládu.

Informáciu ako prvý odhalil Lukáš Machala na svojom telegramovom kanáli. Naša redakcia sa následne pozrela Breinerovmu projektu na zúbok. Zistenia sú alarmujúce. Breiner sa netají tým, že chce "správne informovať" zahraničné médiá a partnerov, ktorí vraj kvôli jazykovej bariére nemajú presný obraz o situácii na Slovensku. Jeho minulosť v "boji proti hybridným hrozbám a dezinformáciám" však vyvoláva otázky o skutočnej nestrannosti projektu.

Reakcie na sociálnych sieťach nenechali na seba dlho čakať. Medzi pobúrenými komentármi sa objavil aj nápad vytvoriť anglickú protiváhu k Slovak Media Monitor. Otázka zostáva: Kto bude mať posledné slovo v tejto informačnej vojne?

Tak teda – nech sa páči

„Slovak Media Monitor je mediálny watchdog (doslovný preklad „strážca demokracie“, pozn. red.), ktorý bude pomáhať chrániť slovenskú demokraciu tým, že v zahraničí zvýši povedomie o rétorike, činoch a najmä politikách slovenských predstaviteľov namierených proti princípom právneho štátu, médiám a občianskej spoločnosti. Jeho cieľom je zvýšiť medzinárodný tlak na dodržiavanie demokratických noriem na Slovensku,“informuje o projekte Breiner na darcovskej platforme.

Nezabúdajme na august 1968, apelujú ministri
Udalosti z augusta 1968 sú dôležitou súčasťou histórie Slovenska, na ktorú nemožno zabúdať. Zhodli sa na tom ministri pred stredajším rokovaním vlády. Za dôležité preto považujú pripomínať si okolnosti i dôsledky invázie vojsk Varšavskej zmluvy do... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

On vlastne pomáha ... nie však Slovensku

Breiner vo videu, ktoré k tejto výzve nahral vysvetlil, že zahraničným médiám, partnerom a spojencom jazyková bariéra znemožňuje kvalitnú orientáciu v slovenskom mediálnom priestore.

„Extrémna rétorika, vyjadrenia hraničiace s extrémizmom alebo konšpiráciami a predovšetkým politiky smerujúce k demontáži právneho štátu – to všetko zostáva do veľkej miery pre zahraničné publikum neprístupné,“ sťažuje si Breiner s tým, že Slovak Media Monitor mieni robiť pre zahraničných spojencov a vplyvné médiá monitor tej správnej tlače, čo píše o udalostiach na Slovensku. Tento monitoring bude zahŕňať politické diskusie.

„Budeme tak robiť prekladom verejných vystúpení, tlačových konferencií, komentárov, článkov, podcastov zo všetkých platforiem, sociálnych sietí slovenských politických predstaviteľov, novinárov, publicistov/komentátorov, či expertov,“ sľubuje Breiner.

Pán Breiner z Naďovho košiara

„Volám sa Victor Breiner a stojím za projektom Slovak Media Monitor. V minulosti som založil a riadil portál Infosecurity.sk a podcast Disinfo Report, pôsobil ako poradca ministra pre hybridné hrozby, neskôr ako riaditeľ rovnomenného odboru na Ministerstve obrany. Dnes vediem Inštitút pre budovanie odolnosti, ktorý sa zameriava na obrannú, bezpečnostnú a medzinárodnú politiku. Naše úsilie smeruje k posilneniu kolektívnej schopnosti predvídať a odolávať škodlivým vplyvom, ktoré využívajú spoločenské zraniteľnosti s cieľom narušiť integritu našej krajiny,“ predstavil sa autor projektu. Za všetko hovorí slovník, ktorým sa predstavuje – hybridné hrozby, škodlivé vplyvy... Skrátka a jednoznačne – Naďovčina ako vyšitá. Nuž a Jaroslav Naď je práve ten človek, ktorý sa ani dnes netají tým, že v nezákonnom vypínaní webov by pokojne pokračoval. Lebo – hybridná hrozba.

„Kedysi sa tomuto hovorilo vlastizrada a bolo to trestané! "Slovak Media Monitor bude denne informovať našich zahraničných partnerov a spojencov, vplyvné médiá, novinárov, expertov o stave a smerovaní demokracie, politickej diskusii a relevantných udalostiach na Slovensku," odkázal Breinerovi jeden z diskutérov na stránke.

Facebook / Victor Breiner
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Telegram / Lukáš Machala
Facebook / Victor Breiner
Chce to protiváhu

Na projekt upozornil aj Lukáš Machala – vedúci služobného úradu Ministerstva kultúry SR na svojom telegramovom účte. Pod jeho príspevkom sa rozprúdila živá diskusia – Breiner evidentne „postavil zo stoličiek“ množstvo ľudí. Tí sa okrem iného pýtajú, ako je možné, že sa toto môže diať, iní tvrdia, že proti takýmto aktivitám treba rázne konať. Nás v redakcii zaujal komentár, ktorý radí vytvoriť akúsi protiváhu, ktorú by mohol viesť Michal Zoldy – novinár, ktorý desaťročia o Slovensku informuje v celosvetovo rešpektovaných anglickojazyčných médiách.

CEZ TOTO V SMERE-SD NEJDE VLAK
Politici Smeru-SD bijú na poplach. Podľa nich sa Európa rúti do chaosu a Slovensko musí zostať ostrovom tradičných hodnôt. Erik Kaliňák, Juraj Gedra a Richard Glück tvrdia, že nedávne udalosti v zahraničí sú jasným dôkazom nebezpečného šírenia... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik