Budeme robiť všetko preto, aby naša budúcnosť bola bez cudzích tankov
21 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Budeme robiť všetko preto, aby naša budúcnosť bola bez cudzích tankov, nevinných obetí a plná spoločnej nádeje, tak ako ju ľudia cítili niekoľko jarných mesiacov pred 56 rokmi. Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini pri príležitosti 56. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Informoval o tom na sociálnej sieti.
        

"Okno nádeje sa v noci na 21. augusta 1968 definitívne zatvorilo. Zavrelo sa za škrípania tankových pásov, štekania guľometov a ostalo pokropené krvou nevinných ľudí," upozornil.
        

Pripomenul, že jar 1968 vnímali ľudia ako závan slobody, nových čias, viery vo svojich lídrov. "Bola časom nádeje, že socializmus so svojimi sociálnymi istotami môže mať ľudskú a demokratickú tvár, ktorú stelesňoval predovšetkým Alexander Dubček," načrtol. Nádej mala podľa neho svoje konkrétne plody. Ľudia podľa neho boli zrazu súdržnejší, milší jeden k druhému, ochotní viac obetovať pre svoju vlasť.
        

"Zdesenie a strach v mnohých prerástli do hnevu, keď videli okupantské tanky preháňať sa v uliciach svojho mesta a bezradné tváre cudzích vojakov, ktorí takisto ničomu nerozumeli," uviedol prezident. Ako podotkol, postupne všetky pocity nahradilo obrovské sklamanie a ľudia pochopili, že ich nádeje na lepší život, viac slobody a otvorenejšie hranice sa definitívne skončili.
        

Reformný a demokratizačný proces v Československu z roku 1968 ukončila invázia armád piatich štátov Varšavskej zmluvy - Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska. Udalosť sa v SR od roku 2021 pripomína ako pamätný deň.

TRAGICKÉ RÁNO V MODRE: VODIČA SA NAPRIEK SNAHE ZÁCHRANÁROV NEPODARILO OŽIVIŤ
Polícia zisťuje presné príčiny a okolnosti stredajšej rannej nehody na Vajanského ulici v Modre, pri ktorej zomrel 52-ročný vodič. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Priblížila, že podľa... Čítať ďalej
21 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik