Už to nie je tajomstvo: Ukrajincom zostávajú najviac dva týždne
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ruská armáda sa blíži k mestu Doneck, informuje maďarský portál Mandiner.

„Podľa miestnych úradov, berúc do úvahy tempo postupu ruskej armády, majú obyvatelia Pokrovska týždeň alebo dva na evakuáciu. Ľudia sú vyzývaní, aby opustili mesto už teraz, kým je to ešte možné kontrolovaným spôsobom,“ píše Ukrajinska pravda s tým, že v meste Pokrovsk v Donecku, ku ktorému sa blíži ruská armáda, sa tempo evakuácie zrýchľuje: 500. za deň opustí osadu 600 ľudí.
 
Ukrajina medzitým zajala v Kurskej oblasti rekordný počet 102 ruských vojakov za jeden deň.
 
Náčelník vojenskej správy mesta - v ktorej stále fungujú verejné služby a úrady - predpokladá, že nútená evakuácia detí bude v meste vykonaná už tento týždeň.
 
„ Pred vojnou sme mali 13 700 detí. Teraz v osade zostalo 4 788 detí, čo znamená, že asi tretina z nich je stále tu... Myslím si, že tento týždeň sa dostaneme do bodu, kedy bude aj povinná evakuácia detí, “ povedal Serhiy Dobriak.
 
Dodal, že asi 60 percent obyvateľov opúšťa Pokrovsk po vlastných, vlastnými vozidlami: „Včera odišlo 490 ľudí. Z toho len 135 išlo vlakom. Ostatní odišli s vlastnými vozidlami, vecami a prívesmi. Môžeme ľahko evakuovať najmenej 1000 ľudí. Máme na to zdroje. "

Pokrovský front je stále jednou z najhorúcejších oblastí na fronte, najviac bojových stretov sa tu odohralo v júli, dodáva ukrajinský list.

Postrelená žena prehovorila: SLEDOVAL MA!
V nedeľu (18. augusta) popoludní bola k streľbe v Čunove privolaná rýchla lekárska pomoc. Obeťou streľby bola žena a strelcom bol 58-ročný muž, ktorý ju dlhodobo sledoval. To však už je informácia, ktorú prinieslo následné vyšetrovanie prípadu, o... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik