Taraba sa obul do Žilinku. Verí, že sa nebojí hlasných progresívcov
20 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Od nedele, 18. Augusta slovenskou spoločnosťou hýbe škandál. Jeho hlavným aktérom je štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa (SNS/Život-NS) vstúpil do predstavenia Moje baby, ktoré Národné divadlo Košice pre inciedent nedohralo. Proti štátnemu tajomníkovi sa zdvihla vlna odporu prevažne z opozičných radov. Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) cez Facebook poslal jasný odkaz – výzvu Marošovi Žilinkovi, Generálnemu prokurátorovi SR.

Národné divadlo Košice reagovalo s tým, že ich upozornenia o vhodnosti predstavenia pre deti sú len informatívne. Kuffov stranícky, ale aj rezortný nadriadený, Tomáš Taraba na sociálnej sieti najskôr upozornil, že Kuffa bol napadnutý a sú o tom aj video dôkazy. Ešte v ten deň cez sociálnu sieť upozornil Generálneho prokurátora na niekoľko faktov z predstavenia.

Reakcia Národného divadla Košice

Národné divadlo Košice označilo situáciu za nešťastnú, plne však stojí za zamestnancami. Na nevhodnosť inscenácie pre divákov mladších, ako 18 rokov upozornilo na sociálnej sieti a to, že ju v Malej Frankovej odohrajú, bol výber organizátorov. Tí vo svojich materiáloch však nevhodnosť predstavenia neuviedli.

„Za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili. Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov," zdôraznilo ND, podľa ktorého ich odporúčanie je len informatívne, rozhodnutie je na rodičoch. Zároveň sa ohradilo voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Útok na Š. Kuffu. Prvé reakcie divadla, opozície, ale aj šéfa národniarov
Divadelné predstavenie v obci Malá Franková narušil v nedeľu (18. 8.) incident. Herci Národného divadla Košice ho tak neodohrali celé. Do predstavenia mal vstúpiť Kuffa a zastaviť ho. Tvrdí, že počas predstavenia pustili „perverzný film“, a preto... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Perverzné predstavenie a napadnutý politik

Ešte v pondelok predpoludním sa ozval aj Kuffov stranícky a rezortný šéf, Tomáš Taraba. Ten zhrnul, že predstavenie bolo perverzné a k tomu bol primeraný aj slovník, čo sa odohrávalo aj pred zrakmi detí.

„Keď Štefan Kuffa, ktorý tam bol na  slávnostiach povedal, že toto nie je vhodné pre obecenstvo plné deti, mali ho začať "divadelníci" biť tyčami a rozbiť mobil. Som rád, že podľa mojích informácii dané konanie má byť natočené na dvoch mobiloch, ktoré  by už mali byť zaistené políciou,“napísal Taraba ešte v pondelok na sociálnej sieti s tým, že má byť čoskoro zverejnené, koľko peňazí zo štátneho rozpočtu šlo na podobné „primitívne braky“.

Zhrnuté pre GP

Ešte v ten deň podvečer Tomáš Taraba pre generálneho prokurátora zhrnul celý incident.

„Pán Žilinka, takže si zhrňme čo vieme o predstavení, na ktorom železnými tyčami zbili Kuffu za to, že sa ohradil, že perverzné divadlo je pred zrakmi detí:

  1. Je faktom, že predstavenie bolo perverzné a preto aj autori hovoria, že ide o žáner 18+,
  2. Nikde nebolo označené, že ide o žáner 18+, čo hovoria dnes aj autori, že to bola chyba,
  3. Keďže nikde nebolo takéto označenie, rodičia na predstavení boli s deťmi, čo vidíte aj na videách,“ zhrnul Taraba.

„Jednoduchý učebnicový prípad trestného činu spadajúcej pod ohrozovanie mravnej výchovy mládeže. Verím, že sa GP nebojí ukričanej progresívnej kultúrnej obce,“ doplnil minister. Pravdou je, že opozícia hovorí o incidente, ako o zásahu ideologickej polície (tvrdenie Beáty Jurík z PS). 

Politológ vs Tomáš Taraba! Iný pohľad politológa a výmena názorov v komentároch
Eduard Chmelár politológ s dhoročnou skúsenosťou reagoval na situáciu okolo Štefana Kuffu,štátneho tajomníka envirorezortu, ktorý vstúpil do divadelného predstavenia v obci Malá Franková a zastavil ho. Kuffa tvrdí, že počas predstavenia pustili... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Video hovorí za všetko

Podľa videa, ktoré na Facebooku zverejnila stránka Zem a vek fanklub sa na predstavenie skutočne pozerali aj malé deti. Nehovoriac o dialógoch, ktoré hovorili o tom, čo „pomáha, keď ju svrbí tam dole“.

„Veď rodičia sa sami rozčuľovali, že predstavenie nie je vhodne pre malé deti, aj divadlo uviedlo, že predstavenie je pre dospelých. Takže keď sa Kuffa postavil, tak to bolo na podnet rozhorčených rodičov. Tu žiaľ pochybili organizátori, ktorí neuviedli, že predstavenie je nevhodné pre mladších ako 18 rokov a napokon zasiahol starosta a predstavenie ukončil,“ píše jedna z komentujúcich.

“To je to PS umenie na hranici porna. A na toto chcú títo pseudoumelci dostávať peniaze od štátu,” komentuje ďalší.

“Nooo, dámy z kultúry, hanbite sa, herečky. Že ste vôbec na to pristúpili. Hnus. A rodičia, starí rodičia, nič? Haló, ľudia, čo sa to s vami stalo,“ pýta sa iná diskutérka.

„Vám to musí j***ť, viete kto sú Kuffovci? Koho sa to zastávate? Keby sa zaviedla znova inkvizícia tak Štefan a Otec Marián stoja v jej čele,” zaznel v diskusii aj iný názor.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik