Potvrdené: V záujme svojho zdravia TU nenakupujte
20 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Aj vy radi nakupujete oblečenie? Sadnete si za pc, otvoríte obrovský e-shop s módou za pár drobných a behom niekoľkých minút máte v košíku „pol šatníka“? Slováci milujú toto nakupovanie, no juhokórejské zdravotnícke úrady prinášajú alarmujúce zistenia – lacné oblečenie, či obuv obsahujú také množstvo toxických látok, ktoré výrazne prevyšuje zákonom povolenú normu.  O zisteniach informuje portál straitstimes.com.

Nákupy „z Číny“ si obľúbili aj Slováci, no treba byť veľmi opatrný – aj vám sa môže dostať do rúk obuv, či lak na nechty s niekoľko stonásobne prekročenými limitmi chemických látok. Gigantom ako Shein, či Temu sa darí, no je otázne, či nebude potrebná prísnejšia regulácia online predaja práve kvôli zdravotnej závadnosti produktov v ich ponuke.

Slováci ich milujú

Jedným z najväčších e-shopov s trendovou módou je Shein. Ten okrem Slovenska distribuuje do ďalších 150-tich krajín. Počas minulého roka bola aplikácia tohto obchodu najsťahovanejšie vo svojej kategórii – stiahlo si ju cez dvesto miliónov užívateľov. Napriek tomu jej hodnota medziročne klesla o takmer tretinu, prekvapuje portál FonTech.

Remišová kultúre predsa rozumie. Slušná suma pre Šimečkovu nadáciu
Exministerka ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová je, ako sa zdá, tiež veľký odborník na kultúru. Ministerstvo, v čase, keď mu šéfovala, poslalo Nadácii Milana Šimečku šialenú sumu. Slovenská národná... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Stonásobky povolených množstiev látok

Prudký nástup aplikácií, ako Temu, Shein či Aliexpress podľa Straitstimes vyvolal zvýšenú potrebu kontroly a tá priniesla alarmujúce výsledky. Jedným z nevítaných rekordérov sú topánky zn. Shein. Jeden pár obsahoval 229-násobok povoleného množstva ftalátov. Tie sa používajú na zmäkčenie, spružnenie plastov, no pre človeka majú závažné zdravotné dôsledky.

„Táto chemická zlúčenina ovplyvňuje reprodukčné funkcie, znižuje počet spermií a môže spôsobiť neplodnosť, dokonca predčasný pôrod,“varovala juhokórejská obdoba obchodnej inšpekcie.

Lak na nechty s dioxánom

Zistilo sa, že dve balenia laku na nechty od spoločnosti Shein obsahujú dioxán – možný ľudský karcinogén, ktorý môže spôsobiť otravu pečene – na úrovniach viac ako 3,6-násobku povoleného limitu a koncentrácie metanolu 1,4-krát nad prijateľnou hranicou.

Shein pre AFP povedal, že úzko spolupracuje s „medzinárodnými testovacími agentúrami tretích strán... na pravidelnom vykonávaní testov odberu vzoriek na základe rizika, aby sa zabezpečilo, že produkty dodávané dodávateľmi spĺňajú bezpečnostné normy spoločnosti Shein“.

Aj vy milujete TEMU?

Výrobky, ktoré nám ponúka ďalšia aplikácia s reklamou takmer všade na tom nie sú o nič lepšie. Temu vložky do sandálov prekročili povolené množstvo olova 11-násobne. Spoločnosť reagovala okamžite – interné vyšetrovanie potvrdilo, že okrem zmieňovaného tovaru bol problémový aj klobúk ich značky. Produkty boli stiahnuté z predaja a spoločnosť chce zlepšiť kvalitu svojich systémov a poradenstvo.

Na sídlisku v B. Bystrici malo dôjsť k výbuchu plynu, nikto sa nezranil
Na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici malo dôjsť v pondelok popoludní počas výmeny plynového potrubia k výbuchu. Pri udalosti sa nikto nezranil. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici. K... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Stále im to sype

FonTech približuje, že firmám neuškodili ani tieto závažné zistenia a ich zisky sú priam gigantické.

„Majetok zakladateľa Temu, Colina Chuanga, sa odhaduje na astronomických 48,6 miliardy dolárov. Shein, ktorý je medzi Slovákmi populárnejší, naďalej dominuje trhu rýchlej módy,“ konštatuje FonTech a pripomína, že podobné odhalenia si zrejme budú vyžadovať potrebu vyššej a prísnejšej regulácie v oblasti online predaja módnych doplnkov a obuvi.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik