Opozícia kvíli! Reaguje na neodvolanie Šimkovičovej a Suska
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

V utorok sa v NR SR nepodarilo začať odvolávanie Suska ani Šimkovičovej. Na mimoriadnych schôdzach sa totiž neprezentovalo dostatok poslancov, ďalší pokus začať schôdze bude v stredu (21. 8.). Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD). Opozícia kvíli, prinášame reakcie predstaviteľov strán.

SaS: Ministri Susko a Šimkovičová sú hanbou koalície

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii po tom, čo sa obe mimoriadne schôdze Národnej rady (NR) SR k odvolávaniu ministrov nepodarilo otvoriť.

"Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády," povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov. "Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie," dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov. "Postavil sa na stranu trestne stíhaných osôb, osobitne tých, ktorí sú blízki Smeru-SD," uviedla s tým, že trestné kódexy prešli bez akejkoľvek analýzy dôsledkov. Ľudia sa podľa nej boja o svoje majetky, novela je nastavená tak, že dáva priechod zločinnosti a krádežiam.

Skrývať sa za to, či je prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v niečom podobný s prípadmi v minulosti, je podľa poslankyne klamlivou zásterkou. Kolíková uviedla, že ako ministerka spravodlivosti rozhodla o prepustení na slobodu osôb, ktoré boli odsúdené. "Boli to prípady, keď boli technicky zle vypočítané tresty," ozrejmila.

Šimkovičová sa podľa SaS nikdy nemala stať ministerkou kultúry, pretože nemá na funkciu žiadne predpoklady. René Parák z SaS skonštatoval, že ministerka ignoruje základné pravidlá v kultúre, ako aj destabilizuje kultúrne inštitúcie, keď odvoláva z ich čela odborníkov a nahrádza ich pochybnými osobami. Realitou sú podľa neho aj vyhrážky, že pokiaľ sa ľudia z kultúrneho prostredia ozvú s kritikou, prídu o svoje zamestnanie.

Gröhling sa vyjadril aj k snahe koalície odvolať z postu podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS). Ak bude odvolaný, šéf SaS navrhne opozičným kolegom, aby opoziční poslanci opustili všetky pozície predsedov aj podpredsedov výborov.

Remišová:Dôsledok trestnej novely a rast kriminality je dôvodom na Suskov koniec

Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) skončil vo funkcii. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásili predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov.

"Mali sme stretnutia v regiónoch, mnohí starostovia sa nám sťažovali, že od prijatia novely Trestného zákona sa závratným spôsobom zvýšila drobná kriminalita," uviedla opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

Správy podľa nej preukazujú aj to, že po zvýšení hranice minimálnej škody, ktoré drobné krádeže posunulo na úroveň priestupkov, sa takýmito činmi nemajú chuť zaoberať ani policajti. Rovnako sa odvolala aj na informácie od zástupcov obchodných reťazcov. "Hovoria nám, že ľudia sa neštítia kradnúť ani priamo pred nimi, neštítia sa ani opakovane kradnúť," vyhlásila predsedníčka strany Za ľudí. Minister spravodlivosti podľa nej tiež klamal, keď v utorok tvrdil, že opakované krádeže sa postihujú ako trestné činy.

Poslanec Gábor Grendel skonštatoval, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) neplní jednu zo základných úloh štátu, a to zaručiť bezpečnosť občanov.

Minister spravodlivosti na utorkovej tlačovej konferencii odmietol spájanie novely Trestného zákona s nárastom drobnej kriminality vrátane krádeží v obchodoch. Upozornil, že za tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné urobiť relevantnú analýzu. Rovnako poukázal na to, že i priestupok je protiprávny čin, za ktorý jeho páchateľ nesie zodpovednosť.

PS: M. Šimkovičová a B. Susko by nemali byť vo svojich funkciách

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) by nemali byť vo svojich funkciách. Apelujú na to poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičného hnutia PS. Namietajú aj prístup koalície k mimoriadnym schôdzam parlamentu k návrhom na odvolanie ministrov, ktoré sa v utorok nepodarilo začať.

"Považujem za škandalózne, ako vládna koalícia pristúpila k týmto schôdzam. Rozumiem, že je leto, že vládni poslanci potrebujú byť na dovolenke, ale oni sú platení za svoju prácu. To, že neprišli poslanci koalície na odvolávanie ich ministrov, aby ich ich bránili, aby predkladali argumenty, sa nestáva bežne," povedal líder hnutia PS Michal Šimečka. Skritizoval aj neúčasť ministerky Šimkovičovej.

Poslanci za PS na dôvodoch odvolania oboch ministrov trvajú. Suska skritizovali okrem iného za novelu Trestného zákona aj za rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika. "Odvolávanie ministra Suska sme predložili aj s ostatnými kolegami zo SaS a KDH najmä preto, že Susko, odkedy nastúpil na pozíciu ministra spravodlivosti, dokazuje, že neprišiel slúžiť ani spravodlivosti, ani obyvateľom, ani právnemu štátu, ale v skutočnosti slúži len vybraným, úzkym záujmom koalície," skonštatovala poslankyňa Zuzana Števulová.

Ministerke Šimkovičovej zase zákonodarci vyčítajú nekompetentnosť, komunikáciu, zmeny vo verejnoprávnych médiách a fondoch aj personálne výmeny v kultúrnych inštitúciách. "Každý jej ďalší deň vo funkcii, v ktorej ju riadi jej pobočník Machala, je pre kultúru na Slovensku priam fatálny," dodala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

KDH vyzýva koalíciu, aby umožnila rokovanie o odvolávaní ministrov

Opozičné KDH vyzýva vládnu koalíciu, aby umožnila rokovanie Národnej rady (NR) SR na mimoriadnych schôdzach k odvolávaniu ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Neumožniť rokovanie je podľa šéfa KDH Milana Majerského dehonestujúce pre parlamentnú politiku.

"Je veľmi dôležité vrátiť politiku do parlamentu a rešpektovať zmysel a funkčnosť parlamentných inštitúcií, a preto vyzývame vládnu koalíciu, aby otvorila schôdzu parlamentu k obom odvolávaniam a začala štandardnú parlamentnú diskusiu," uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Koalícia sa podľa KDH nemôže čudovať, že sa politika posúva do ulíc na protesty, keď nechce diskutovať v parlamente, teda na mieste, ktoré je na to určené. "Ak koalícia nechce, aby sa robila politika v uliciach, mala by koalícia umožniť opozícii robiť politiku v parlamente," dodal Majerský. Susko aj Šimkovičová by mali podľa neho komunikovať aj v parlamente.

V utorok sa v NR SR nepodarilo začať odvolávanie Suska ani Šimkovičovej. Na mimoriadnych schôdzach sa totiž neprezentovalo dostatok poslancov, ďalší pokus začať schôdze bude v stredu (21. 8.). Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Suska kritizujú za presadenie trestných kódexov a aj za to, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Richard Takáč: Psychiatria? Nie, iba slovenská opozícia (VIDEO)
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SSD) si myslí, že slovenská opozícia sa v mene spokojnosti mimovládok a červených denníkov neštíti doslova ničoho. Ako konkrétny príklad si vzal poslanca Alojza Hlinu (SaS). Takáč vo videu konštatuje,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik