Na mimoparlamentného politika Kiču z Demokratov podávajú trestné oznámenie
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa aj riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina Jozef Sisák podávajú trestné oznámenia za šírenie poplašnej správy, ktorú zverejnil mimoparlamentný politik Michal Kiča na sociálnej sieti o údajnom masakri Muránskej planiny.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu si hŕstka pseudoaktivistov, ktorí sa nevedia zmieriť s tým, že sa skončilo obdobie vyciciavania štátu zo strany mimovládnych organizácii, uzurpuje právo rozhodnúť, kto je alebo nie je vinný. „Vyjadrenia, ktoré tú šíria pseudoaktivisti sú rovnako pravdivé ako dezinformácie a klamstvá o mojom údajnom ohlásení ťažby 500 tisíc metrov kubických dreva v NP Muránska planina. Preto sa budem brániť právnou cestou a podávam trestné oznámenie,“ vysvetlil Filip Kuffa.

Nový riaditeľ Národného parku Nízke Tatry Jozef Sisák, ktorý prešiel riadnym výberovým konaním v súlade s platnou legislatívou, sa tiež dištancuje od vyjadrení Michala Kiču. „Nič z informácií, uvedených v statuse na sociálnych sieťach, nie je pravda. Je to vyslovene lož a klamstvo, preto som sa rozhodol podať trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy,“ uviedol Sisák.

Kvôli zanedbaniu si zákonných povinností súčasné vedenie ministerstva životného prostredia žaluje tiež predchádzajúce vedenie envirorezortu, ktoré spôsobilo, že iba v NP Muránska planina sa objem kalamitného dreva za rok viac ako zdvojnásobil. Suché stromy v dôsledku lykožrútovej kalamity ohrozujú bezpečnosť turistov a zvyšujú riziko lesných požiarov.

Envirorezort bude preto pri obnove NP Muránska planina spolupracovať s ochranármi, lesníkmi aj akademickou obcou. Po spracovaní napadnutého dreva sa správa národného parku zameria na obnovu zdravého a odolného lesa. Umierajúce lykožrútové lesy prejdú po sanácii opätovnou výsadbou skladbou stromov, ktorá bude rezistentná na zmenu klímy a kalamitu insektov.

Podľa mojich informácií sa novým riaditeľom Správy Národného parku Muránska planina sa stal Ing. Jozef Sisák. Je to ešte horšia správa ako nejaký nekompetentný stranícky nominant. Sisák, ktorý vzišiel z neverejného výberového konania, doteraz pôsobil v Lesoch SR, š. p. a má v nich bohatú minulosť.

Čo napísal Kiča, mimoparlamentný politik zverejnil na sociálne sieti nasledovné:

Ako informoval Denník N a Nadácia Zastavme korupciu, v decembri 2017 došlo na expedičnom sklade v Michalovciach k úmyselnej zámene odvezených sortimentov cennejšej dreviny dub za fiktívne lacnejší smrekovec. Pokyn na to dal ekonomický námestník OZ Sobrance - Ing. Jozef Sisák. Kontrola, ktorú nariadilo generálne riaditeľstvo Lesy SR a vykonali ju 8. januára 2018 traja kontrolóri, zistila závažné skutočnosti. Prvá: manko v objeme 43,15 kubíka. Druhá: vstup vedúceho expedičného skladu Michalovce do portálu Webles a vykonanie zámeny dreviny, a to už po (!) vykonaní mimoriadnej inventúry kontrolórmi. Tretia: nesúlad údajov o sortimente dreva, ktorý je aj na kamerovom zázname. Trestné oznámenie pre podozrenie z prečinu krádeže bolo ale políciou odmietnuté.

Sisák bol v minulosti bol spolupracovníkom kontrovezného Jozefa Staška. Nadácia zastavme korupciu má k dispozícii nahrávku z roku 2017. Zachytávať má rozhovor medzi jedným z bývalých šéfov lesných podnikov Jozefom Staškom a lesníkom. Vykresľuje, ako malo fungovať delenie úplatkov v Lesoch SR za éry SNS. Autenticita nahrávky nie je potvrdená.

Toto je konečne kádrová posila na Muránsku planinu, ktorá spĺňa predstavy Kuffu a Tarabu a bude ich priamou zodpovednosťou. Kamikadze Sisák, bez akýchkoľvek odborných skúseností z ochrany prírody, prichádza v čase, kedy Kuffa ohlásil masívnu ťažbu viac ako 500 000 kubíkov len na Muránskej planine. A nepochybne to bude viac. Sisákova osoba je suverénne jednou z najhorších Tarabových nominácií. Zodpovedá však zámerom Tarabu s Kuffom - vyťažiť z prírody maximum zisku a po nás potopa. Pre obyvateľov Horehronia a Gemeru doslova.

Generál ruského ministerstva obrany označil dátum ukončenia bojov
Spolupracovník hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova, generálmajor Apti Alaudinov, uviedol približný dátum ukončenia bojov v Kurskej oblasti. Veliteľ špeciálnych síl Achmat verí, že dovtedy môže byť špeciálna vojenská operácia (SMO) ako celok... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik