Ministerstvo zahraničia varuje! TU NECESTUJTE! A NENOSTE TIETO FARBY
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR odporúča necestovať do prihraničných oblastí Bieloruska a obmedziť cestovanie do krajiny len na nevyhnutné cesty. Dôvodom je pretrvávajúca nepriaznivá situácia a bezpečnostné riziká. Rezort o tom informoval na svojom webe.

Ľuďom, ktorí sa aj napriek odporúčaniu rozhodnú do Bieloruska vycestovať alebo sa tam už nachádzajú, odporúča rezort diplomacie vyhýbať sa prihraničným oblastiam s Ukrajinou pre ohrozenie života a zdravia. Vyhýbať by sa tiež mali prihraničným oblastiam s krajinami Európskej únie (EÚ) pre nelegálnu migráciu a pašovanie a hraniciam s Ruskom, kde na mnohých miestach chýba značenie.

"Pri prechode hraníc je nutné byť pripravený na rozhovor, respektíve vypočutie zo strany bieloruských bezpečnostných zložiek. V tejto súvislosti treba rátať aj s možnosťou hĺbkovej kontroly mobilného telefónu alebo iných elektronických zariadení (korešpondencia, história prehliadania, fotografie, videá). V súčasnosti chýba priame letecké spojenie s krajinami EÚ," upozornilo MZVEZ.

Cestujúci by mali v Bielorusku dodržiavať miestne zákony a zároveň brať do úvahy miestny výklad jednotlivých pojmov, ako napríklad protištátna či extrémistická činnosť. Rezort diplomacie uviedol, že aj finančný príspevok na charitu môže byť interpretovaný ako "podpora extrémizmu".

V záujme osobnej bezpečnosti MZVEZ odporúča nenosiť kombináciu farieb červená-biela a modrá-žltá, nenosiť oblečenie pripomínajúce vojenskú uniformu, otvorene nevyjadrovať prípadný nesúhlas s politickým zriadením, verejne neprezentovať vzťahy osôb rovnakého pohlavia či nevyhotovovať fotografie alebo videá príslušníkov bezpečnostných zložiek, vojenskej techniky, vládnych budov, vojenských objektov a objektov kritickej infraštruktúry. Rezort pripomenul, že v Bielorusku je zakázané vlastniť a používať drony.

"Odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. Vzhľadom na dynamicky sa meniacu situáciu je v súvislosti s možnosťou náhleho uzatvorenia hraničných priechodov potrebné pravidelne sledovať otvorené zdroje," dodalo MZVEZ.

Minister Šutaj Eštok: O akom ohrození demokracie píšu médiá, vykrikujú protestujúci a klamú opoziční politici?
"Na Slovensku nevládne vojenská chunta, ktorá sa tu násilím dostala k moci, ale slobodne a demokraticky zvolená vláda." Citát Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD), minister vnútra. Názor ministra vnútra Šutaja Eštoka (HLAS - SD) zverejnený na sociálnej... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik