Minister Šutaj Eštok: O akom ohrození demokracie píšu médiá, vykrikujú protestujúci a klamú opoziční politici?
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Na Slovensku nevládne vojenská chunta, ktorá sa tu násilím dostala k moci, ale slobodne a demokraticky zvolená vláda." Citát Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD), minister vnútra.

Názor ministra vnútra Šutaja Eštoka (HLAS - SD) zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

Čítam červené denníčky, ktoré trikrát denne píšu o konci demokracie na Slovensku a začínajú dokonca poskytovať rozsiahle návody, ako má spoločnosť bojovať za jej záchranu.

Pozerám sa na protesty na námestiach, ktoré podľa ich organizátorov takisto "zachraňujú demokraciu". Protesty, ktoré už raz vyhrotili situáciu natoľko, že sa jeden z ich účastníkov rozhodol "vyriešiť" ju atentátom na predsedu vlády.

Počúvam opozičných politikov, že treba vláde hádzať polená pod nohy, odvolávať jej ministrov a bojovať za demokraciu, lebo Slovensko o ňu prichádza. A potom si pozriem aktuálny prieskum preferencií a už týmto aktivitám naozaj nerozumiem. Všetky vládne strany majú preferencie približne na úrovni svojich volebných výsledkov. HLAS je na tom v prieskumoch dlhodobo lepšie, ako mal výsledok vo voľbách - a to aj po odchode jeho zakladateľa a dnešného prezidenta.

O akom ohrození demokracie teda píšu médiá, vykrikujú protestujúci a klamú opoziční politici?

Ak totiž niečo s demokraciou nebolo v poriadku, bolo to za bývalej vlády. Po jej katastrofálnom výkone sa preferencie jej strán mesiac čo mesiac prepadali. Zo štyroch vládnych strán sa dve ocitli mimo parlamentu a dve doň napokon preliezli s odrenými ušami. Napriek tomu prijímali šialené rozhodnutia, ktoré zásadným spôsobom ničili život ľudí - a keď proti tomu ľudia protestovali, nadávali im do opíc a psychopatov, posielali na nich vodné delá a vypinali médiá, ktoré sa im nepáčili. Áno, toto bolo skutočné ohrozenie demokracie.

Ak dnes ľudia dávajú opakovane najavo, že by sa v parlamentných voľbách rozhodli rovnako ako pred rokom a znova dali mandát najsilnejším vládnym stranám vrátane HLASu, nerozumiem, o akom ohrození demokracie tu opozícia a médiá hovoria. Pretože demokracia je o rešpektovaní vôle väčšiny, a tá vôľa je zatiaľ jednoznačná.

A tak prosím všetkých mediálnych revolucionárov, opozičných rozoštvávačov a progresivne mimovládky: presne tak, ako sa vy neustále domáhate svojich práv, rešpektujte aj právo ľudí iného názoru zvoliť si a podporovať vládu, ktorá zodpovedá ich vnímaniu sveta. Na Slovensku nevládne vojenská chunta, ktorá sa tu násilím dostala k moci, ale slobodne a demokraticky zvolená vláda. A ja som rád, že HLAS je jej platnou súčasťou, že plní svoje volebné sľuby, že rieši skutočné problémy ľudí a že má aj vďaka tomu naďalej ich podporu.

Česi píšu: Slovenská demokracia v ohrození? Šimčeka a neziskovky, inšpirácia pre šialencov
V českých médiách sa objavili úvahy niektorých komentátorov, že slovenský premiér Robert Fico zahájil vo svojej krajine normalizáciu a ohrozuje tamojšiu demokraciu. Je na tom niečo pravdy? České Parlamentní Listy položili českým politikom anketovú... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik