Hlas ľudu: Ten pán na vysokom stĺpe, to je Miško Šimečka
20 | 08 | 2024 I Mária Škultétyová

Dnešný nadpis je čistá recesia. Vybrala som ho preto, aby som odľahčila tému. Ak však zúfalstvo opozície bude pokračovať a nájde sa dosť somárov, čo Šimľovi uveria, možno mu raz naozaj postavia aj stĺp s jeho sochou.  Na Námestí SNP ho budú ukazovať ako atrakciu. Zatiaľ by som Miška postavila akurát do kúta. A keď už na stĺp, tak potom  na stĺp hanby.

A teraz k téme.

Miško, všetci sme mali starého otca, ale ten náš sa nevolal Šimečka.

Niektoré vnúčatá nemali ani to šťastie, aby ho poznali. Toho tvojho komunisti väznili a toho nášho fašisti zajali a umučili.   Nevrátil sa. Tam zomrel, ďaleko od domova. Ostal po ňom chlapček, ktorý si ho ani nepamätal. Ani jeho fotka sa nezachovala. Ani rodný dom v laze.

Na kraji lesa stál domček.
Nebol na stračej nôžke,
ani z perníka nebol.
Len taký jednoduchý,
skromný, z kameňa.
Ale žili v ňom dobrí ľudia,
ona a on a ich  chlapček.
 
Raz prišli zlí chlapi v uniformách,
dobrých ľudí vyhnali
a domček spálili.
Ostala len mama a chlapček.
Ocka mu zobrali ďaleko, ďaleko.
Nevrátil sa.
Chlapček si ho nepamätal.

Tam v rakúskom Ebensee odpočíva. Jeho syn krátko pred smrťou  stihol aspoň na obrázku pohladiť hrob svojho otca. A jeho syn sa bol pri dedkovom  hrobe pomodliť a položiť kvety. Pri výročí Povstania a na Dušičky mu pri pamätníku v jeho rodisku vždy položíme venček a zapálime sviečku.

Všetci sme mali starého otca. Ten môj bol roľník. Pri práci prišiel o nohu. Môj otec nemohol študovať, musel po ňom prevziať gazdovstvo.

Áno, všetci sme mali starého otca. Lenže my sme nemali to „šťastie“, ten náš sa nevolal Šimečka. Z toho nášho nikto neurobil ani boha,  ani modlu. Nikto nezaložil nadáciu s jeho menom. Lebo my sme sa narodili do poriadnej rodiny. Naša rodina  sa vždy živila poctivou robotou. A keď sme pomáhali, pomáhali sme nezištne.

Vieš, Miško, u nás to tak bolo

Niekoho nám pripomínajú pamätníky, niekoho nadácie a niekoho len spomienky. Ja nechcem dehonestovať pamiatku tvojho deda, ale  jedno nechápem. Ak to bol čestný a dobrý človek,  ako  mohol vychovať syna, ktorý znevažuje národ, súčasťou ktorého je on sám? Ako môže znevažovať jeho jazyk, jeho ľudí? Potom sa už vôbec nečudujem, kde sa v tebe berie toľká nenávisť. Zdedil si to,  máš to v krvi.

Ty sa dnes oháňaš starými rodičmi, hovoríš o nenávisti, a na strane druhej ty sám ju rozsievaš. Až tak si rozoštval ľudí, že jeden blázon ti uveril a strieľal na štvornásobného premiéra. Na päťnásobného víťaza volieb, ktorého ty nedokážeš poraziť. Útočíš na neho nevyberaným, nechutným spôsobom,  posielaš ho do histórie, aby si ty mohol vládnuť.  Len sa ti to akosi nedarí. A vieš prečo? Lebo ľudia ťa nechcú, Šimlíček! Si zlý človek. Nepáči sa im , čo robíte. Najnovšie sa im nepáči sa im, že rovnakí blázni ako ty zneužívajú pamiatku padlých v Povstaní. Že znevažujú symbol boja proti fašizmu, aby v ľuďoch  burcovali vášne  a nenávisť. Ako za vojny. A ty si otváraš hubu a hovoríš čosi o demokracii.

A nakoniec sladká čerešnička na Miškovom FB. Pozor, aby vám kôstka nezabehla!

„Spomínam si na Vášho starého otca, pán Šimečka. V prvých rozhovoroch po revolúcii bol častým hosťom v debatách. Bolo to pre nás ako zjavenie počúvať po rokoch bezduchých fráz konečne zmysluplné myšlienky. Prezident Havel sa o Vašom starom otcovi vtedy vyjadril, " že je to človek, ktorému by zveril kľúče od svojho domu s dôverou". Váš starý otec by na Vás bol určite hrdý. A to sme aj my na Vás.“

Ozaj „zmysluplné“ slová. To o tej hrdosti treba napísať na ten kandeláber s Mišovou sochou.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

ZRÁŽKA AUTOBUSU S KAMIÓNOM! ZÁCHRANNÉ ZLOŽKY ZASAHUJÚ
Pred obcou Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie došlo v utorok popoludní k nehode autobusu a kamióna. Na mieste je sedem zranených osôb. TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová. Operátori... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik