Česi píšu: Slovenská demokracia v ohrození? Šimčeka a neziskovky, inšpirácia pre šialencov
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

V českých médiách sa objavili úvahy niektorých komentátorov, že slovenský premiér Robert Fico zahájil vo svojej krajine normalizáciu a ohrozuje tamojšiu demokraciu. Je na tom niečo pravdy? České Parlamentní Listy položili českým politikom anketovú otázku.

Ohrozenie demokracie na Slovensku? Zatiaľ čo premiér Robert Fico varuje pred ďalšími atentátmi na tamojších politikov, ktoré by podľa neho mohli vyvolať akcie, iní z druhého tábora hovoria o tom, že Fico začal svojho druhu normalizáciu. 

Podľa slovenských vládnych predstaviteľov je naopak kritika vlády z radu opozície daná tým, že dochádza k odrezaniu niektorých významných štátnych peňazovodov, z ktorých vraj mali profitovať napríklad ľudia spojení s opozičným lídrom Martinom Šimečkou.

Do akej miery sa dá povedať, že je ohrozená slovenská demokracia? ParlamentníListy.cz sa spýtali českých politikov v ankete.

„Nie je. To bola ohrozená demokracia v Poľsku, potom v Maďarsku, teraz zase na Slovensku, nakoniec aj u nás bola ohrozená demokracia, keď vládol Babiš (a to je teda fakt a nie dezinformácia!), teraz je zase ohrozená demokracia v Českej televízii... Ľudia bdejte, ale nebláznite!!“ vyzýva senátor ODS Tomáš Jirsa .

Europoslankyňa a lídra koalície STAČILO! Katarína Konečná reagovala stručne. "Nemyslím si, že by sa v prípade Slovenska malo hovoriť o nejakom ohrození demokracie," uviedla.

„Dlhodobo nekomentujem politickú situáciu v iných krajinách a nebudem to meniť ani v tomto prípade. Urobil by som výnimku jedine v prípade, keď by to ohrozovalo Českú republiku,“ konštatoval šéf hnutia Přísaha Robert Šlachta .

Možnosť ohrozenia slovenskej demokracie vidí ľudovecký europoslanec Tomáš Zdechovský . "Ak sa prestávajú vyšetrovať kauzy na pokyn politikov, ktorých sa to týka, tak k ohrozeniu demokracie určite môže dôjsť," myslí si.

„Áno, slovenská demokracia je v ohrození. A tým, čo ohrozuje slovenskú demokraciu, sú slová o jej ohrození. Tie vychádzajú z nerešpektovania výsledkov slobodných volieb a neustále snahy progresívnej časti politického spektra falošne vykladať každé voľby a vládne kroky tých druhých ako fatálny stret o povahe štátu a politického zriadenia. Čo potom inšpiruje šialencov k zúfalým činom, napríklad atentátu na premiéra. V tomto zmysle je skutočne slovenská demokracia v ohrození,“ oznamuje kandidát na senátora za ÁNO a Motoristu sebe Boris Šťastný .

Poslanec Karol Krejza z ODS má opačný názor. „Demokracia je v ohrození stále. Niekedy a niekde menej a inokedy viac. Na Slovensku teraz trochu viac,“ je presvedčený.

„Slovenská demokracia je v súčasnej dobe v ohrození najmä vďaka progresivistom, ako je Martin Šimečka a rôznym aktivistom a politickým neziskovkám, ktoré stále nemôžu prijať skutočnosť, že v demokratických voľbách na Slovensku zvíťazili vlastenecké strany a nie oni. A to napriek tomu, že mali pred voľbami veľký priestor vo verejnoprávnych médiách. Na Slovensku prebieha proces nastolenia suverénnej národnej politiky a nie podpora Bruselu. Je potrebné postupovať nadriadeným smerom a trvalo odolávať presadzovaniu probruselských názorov opozície. Demokracia sa hodnotí výsledkom volieb a ďalšie budú opäť o tri roky,“ uviedol poslanec SPD Radovan Vích .

Svoju mienku k téme vyjadrila tiež senátorka Jana Zwyrtek Hamplová . „Ak viem, na Slovensku boli slobodné voľby. Ich výsledok sa nepáči tým, ktorí ich prehrali. To je celé. Súčasné dianie je preto o popieraní vôle občanov, ktorú prejavili v týchto voľbách. A je to nerešpektovanie výsledkov volieb, čo je priamym ohrozením demokracie v celej jej podstate. Vyvrcholilo to pokusom o atentát na premiéra a teraz to celé pokračuje, iba inými prostriedkami. Tí ľudia si musia uvedomiť, že tie funkcie nemajú navždy, hoci si zrejme myslia, že áno. Protestovať má právo každý, ale nesmie to byť, preboha, proti úplným základom právneho štátu, navyše za vyvolávanie takého stupňa nenávisti medzi ľuďmi. To nemá s bojom za demokraciu nič spoločné, tým ľuďom ide len o seba. Každý skrátka nemá na to víťazovi pogratulovať, a čo viac, dohodnúť sa s ním pre pokoj v krajine, ako to kedysi dokázali Klaus a Zeman. Avšak to bola iná liga,“ napísala redakciu.

„Nemám pocit, že je ohrozená demokracia. Keď ale počujem, čo sa deje, tak mám niekedy pocit, že je ohrozený zdravý rozum,“ uviedol šéf SOCDEM Michal Šmarda . 

„Áno, slovenská demokracia je ohrozená. Ohrozuje ju Michal Šimečka a jeho Progresívne Slovensko a ďalšie opozičné strany. Ohrozujú ju politické neziskovky financované zo zahraničia. Ohrozuje ju sfanatizovaná časť verejnosti. Ohrozujú ju všetci, ktorí nie sú ochotní zmieriť sa s tým, že voľby vyhral niekto iný a že realizuje program, s ktorým bol zvolený,“ vyslovil sa prvý podpredseda Trikolory Petr Štěpánek .

Už to nie je tajomstvo: Ukrajincom zostávajú najviac dva týždne
Ruská armáda sa blíži k mestu Doneck, informuje maďarský portál Mandiner. „Podľa miestnych úradov, berúc do úvahy tempo postupu ruskej armády, majú obyvatelia Pokrovska týždeň alebo dva na evakuáciu. Ľudia sú vyzývaní, aby opustili mesto už teraz,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik