BUDE TO NÁHLE A PRUDKÉ! KEDY SKONČIA PEKELNÉ HORÚČAVY?
20 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Tohtoročné leto je pre mnohých neznesiteľné. Európa je prehriata, extrémne vlny horúčav dávajú poriadne zabrať a očakáva sa vytúžená jeseň a ochladenie. Na tú si ale budeme musieť ešte počkať. Prísť má náhle a prudko. Bude to prepad z extrému do extrému?

Ako na základe správy Euro News informuje iMeteo.sk, uznávaný meteorológ Lars Lowinski prezradil, kedy približne konečne skončia neznesiteľné horúčavy a prehupneme sa do chladnejšej jesene.

Ochladenie bude náhle

Z meteorologického hľadiska je august posledným letným mesiacom a od prvého septembra tak nastane jeseň. Na nejaké výrazné ochladenie to zatiaľ nevyzerá. Podľa experta chladná jeseň tak skoro nepríde a budeme si na ňu musieť počkať.

Keď však ochladenie príde, bude to poriadne rýchle!

Európa je prehriata

Európa je aj naďalej prehriata a navyše je mimoriadne horúce aj Stredozemné more. Keďže more uchováva veľké množstvo tepla, ovplyvňuje to aj počasie na kontinente. „To v podstate znamená, že všetko teplo uložené v mori bude aj naďalej podporovať teplejšie a vlhšie počasie, pokiaľ nedôjde k zásadnej zmene,“ vraví meteorológ.

Vyššie teploty spolu s väčším množstvom vlhkosti podporujú vznik dažďa a búrok. V ich znamení sa budú niesť aj prvé septembrové dni a týždne.

Lowinski uviedol, že dlhodobé predpovede sú menej presné, no môžeme sa riadiť podľa vývojových trendov. „Vo všeobecnosti trendy ukazujú, že teplejšie ako normálne podmienky budú pravdepodobne pokračovať v ďalších troch týždňoch najmä v južnej a juhovýchodnej Európe aj naďalej,“ píše iMeteo.sk.

Aká bude jeseň?

Veľmi teplé septembrové týždne čakajú aj strednú a západnú Európu. Teploty by sa mali šplhať nad 25 stupňov, no dní s teplotami nad +30 °C bude už menej, informuje portál Dnes24

„Následne by podľa neho malo dôjsť k vyčerpaniu tohto „paliva“ a Európu bude čakať prudké ochladenie približne od polovice mesiaca. K slovu sa totiž dostane čoraz silnejúca La Niña, ktorá bude ovplyvňovať počasie v Európe počas jesene aj zimy 2024/2025,“ dodáva server.

Očakáva sa, že tento fenomén by mal na sever zemegule priniesť studenú zimu. Sprevádzať by ju mali prudké prepady teplôt a husté sneženie.

V jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach horelo!
Rušný začiatok týždňa majú za sebou zamestnanci jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V pondelok (19.8). v skorých ranných hodinách došlo v jadrovej elektrárni k požiaru. Vzplanúť mal olejový pár na jednej z turbín. Jadrová bezpečnosť... Čítať ďalej
20 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik