Zabudnúť deti v aute je nebezpečné, prehrejú sa rýchlejšie ako dospelí
21 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Malé deti ešte nemajú vyvinuté prirodzené termoregulačné mechanizmy. Prehrejú sa rýchlejšie ako dospelí. Upozornil na to Slovenský Červený kríž (SČK). Poukázal pritom na riziká pri zabudnutí dieťaťa v aute. Na ľudí apeloval, aby si počas leta všímali odparkované vozidlá a v prípade, že sa v nejakom nachádza dieťa, zasiahli.

"Teplota v aute prudko stúpa už v prvých minútach, po piatich minútach prekročí 40 stupňov Celzia. Preto ak v okolí auta nie je možné rýchlo nájsť jeho majiteľa, ihneď volajte políciu a záchrannú zdravotnú službu. Rozbite bočné okno, ktoré sa nachádza čo najďalej od dieťaťa, aby ho neporanili črepiny. Následne dieťa dostaňte do tieňa a poskytnite mu prvú pomoc podľa závažnosti jeho stavu," odporučil.

Polícia SR

V prípade, že je dieťa pri vedomí a dýcha, treba ho začať ochladzovať

"Robte to postupne, vlažnou vodou, aby nedošlo k šoku. Pomaly chlaďte ruky, nohy, trup i hlavičku. Použite napríklad mokrú vreckovku, no nenechávajte ju na jeho tele - zabezpečte, aby sa voda mohla odparovať. Môžete dieťatko aj ovievať," ozrejmil SČK s tým, že ak nezvracia, možno mu po malých dúškoch ponúknuť piť.

Dieťa, ktoré je v bezvedomí, ale dýcha, zase treba uložiť do stabilizovanej polohy nabok

"Dajte pozor, aby malo zaklonenú hlavu a tým spriechodnené dýchacie cesty. Začnite s ochladzovaním. Čakajte na príchod zdravotníkov," priblížili odborníci. V prípade dieťaťa v bezvedomí, ktoré nedýcha, odporučili položiť ho na chrbát, zakloniť mu hlavu a začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

Gašpar kopol do osieho hniezda. Zrejme nevyletí len Šimečka
Varovanie predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a podpredsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Tibora Gašpara (SMER-SSD) vytvára reálny obraz o fungovaní strany Progresívne Slovensko a im naklonené mimovládky, ktoré boli prisaté na štátny... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik