V nemocnici je hospitalizovaných 41 pacientov so žltačkou typu A
19 | 08 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je k pondelku hospitalizovaných 41 pacientov s vírusovou hepatitídou typu A (VHA). Ako pre TASR uviedla hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková, ich počet oproti uplynulým dňom mierne stúpol.

"V priebehu augusta sa počet hospitalizovaných s touto diagnózou pohybuje v rozmedzí 33 až 45 pacientov, v polovici augusta to bolo najmenej 33 pacientov a k dnešnému dňu počet hospitalizovaných opäť trochu stúpol na dnešných 41 pacientov,"

Najviac pacientov - 28 - je z okresu Stará Ľubovňa, piati sú z okresu Sabinov, štyria z okresu Bardejov, dvaja z okresu Kežmarok a po jednom z okresov Prešov a Humenné.

"Najviac pacientov sme mali za posledné mesiace 55, pričom bolo reprofilizovaných aj 19 lôžok z dermatovenerológie. V drvivej väčšine ide o deti," vysvetlila Pavliková.

Regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Jozef Varga pre TASR uviedol, že v pondelok nezaznamenali nové prípady ochorenia na VHA v okrese Prešov, ani v okrese Sabinov.

V okrese Prešov majú podľa jeho slov aktívne tri ohniská

A to v obci Vyšná Šebastová, kde ide rodinný výskyt, v obci Hermanovce a v obci Chminianske Jakubovany. Kumulatívne je v týchto obciach 30 ochorení. V okrese Sabinov majú aktívne jedno ohnisko, konkrétne v obci Jarovnice, kde je kumulatívne 25 ochorení.

"Vzhľadom na epidemiologickú situáciu v obciach Hermanovce, Chminianske Jakubovany, Jarovnice boli zo strany RÚVZ so sídlom v Prešove vydané vyhlášky, ktorými boli nariadené opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení, a to pre všetky fyzické osoby s pobytom v obciach vo veku od jedného roku do 15. roku života (vrátane) podrobiť sa lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii," uviedol Varga.

RÚVZ v Starej Ľubovni boli v pondelok hlásené štyri nové ochorenia na VHA

Kumulatívne od 15. mája bolo hlásených 292 ochorení. V súčasnosti je v územnej pôsobnosti RÚVZ deväť aktívnych ohnísk VHA.

RÚVZ v Poprade boli v pondelok hlásené dve ochorenia na VHA v okrese Kežmarok, v okresoch Poprad a Levoča ochorenie nebolo hlásené. Kumulatívne, od júna bolo hlásených 13 prípadov VHA. Aktívnych ohnísk RÚVZ vo svojej územnej pôsobnosti eviduje osem.

V ostatných okresoch Prešovského kraja neboli v pondelok hlásené nové prípady ochorenia na VHA.

Trikrát očkovaný Andrej Babiš dostal silný covid (VIDEO)
Trikrát očkovaný predseda ANO Andrej Babiš opakovane dostal covid. To je dôvod, prečo ruší program na ďalšie dni. Ostal verný svojim zvykom a túto skutočnosť oznámil vo videu na sociálnej sieti, ktoré aj napriek tomu, že sa necíti dobre, natočil... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik