Útok na Š. Kuffu. Prvé reakcie divadla, opozície, ale aj šéfa národniarov
19 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Divadelné predstavenie v obci Malá Franková narušil v nedeľu (18. 8.) incident. Herci Národného divadla Košice ho tak neodohrali celé. Do predstavenia mal vstúpiť Kuffa a zastaviť ho. Tvrdí, že počas predstavenia pustili „perverzný film“, a preto vyzýval rodičov s deťmi, aby odišli. Nasledovať mala hádka medzi ním a divákmi. Štátny tajomník envirorezortu tvrdí, že bol pri incidente napadnutý.

 K incidentu došlo počas predstavenia Moje baby, ktoré hrali herci Národného divadla Košice. Divadelníci mali odohrať len prvú polovicu predstavenia. "Mali sme krásny večer, bolo tam folklórne podujatie, svätá omša a na záver pustili perverzný film a v javisku boli malé deti. Keď som ich upozornil, aby to nepúšťali, že je to nevhodné a vyzval som rodičov, aby deti poslali preč, napadli nás tyčami, rozbíjali aj môj telefón," uviedol vo videu na sociálnej sieti Kuffa.

Starosta Malej Frankovej Milan Kalafut sa k incidentu odmietol vyjadriť, pre TASR povedal, že "si to v obci vyriešili".

Reakcia divadla

Národné divadlo (ND) Košice považuje situáciu za nešťastnú a plne stojí za svojimi zamestnancami. V reakcii na sociálnej sieti upozornilo, že inscenácia Moje baby je vhodná pre divákov od 18 rokov a vybrali si ju organizátori.Vo svojich materiáloch však vhodnosť predstavenia neuviedli.

"Za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili. Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov," zdôraznilo ND.

Dodáva, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich deti vhodné a odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne. Zároveň sa ohradilo voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Opozícia sa chytila

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR by mal byť okamžite odvolaný. Jeho správanie je agresívne a neprijateľné. Uviedla to opozičná SaS v reakcii na to, že Kuffa mal byť súčasťou incidentu na divadelnom predstavení v obci Malá Franková. Strana vyzvala vládu, aby odvolala Kuffu z pozície štátneho tajomníka.
"Sledovať konanie SNS a jej nominantov je tragédiou v priamom prenose. Najnovšie to dokázal štátny tajomník Štefan Kuffa, ktorý prerušil divadelné predstavenie a začal napádať umelcov a neprijateľne určovať, kto sa môže dívať a kto musí odísť," skonštatoval v stanovisku SaS jej predseda Branislav Gröhling.

SaS tvrdí, že Štefan Kuffa zatiaľ nevykázal žiadnu činnosť v rezorte ministerstva životného prostredia. "Agresivita, urážky, nulová pracovná činnosť a najnovšie aj snahy o cenzúru sú jasné dôvody, pre ktoré nesmie Kuffa ostať na svojej pozícii," doplnil predseda strany.

Opozičné PS v reakcii uviedlo, že Kuffa sa vo svojom presvedčení "morálnej nadradenosti" rozhodol kázať prítomným o tom, pre koho je a pre koho nie je predstavenie o troch generáciách žien a ich životoch vhodné. "Nehorázne tak zasiahol nielen do umeleckej tvorby, ale aj do slobody ľudí, ktorí sa rozhodli kultúrne a príjemne stráviť večer s rodinami a priateľmi," napísalo PS na sociálnej sieti.

A. Danko odsúdil útok na Š. Kuffu, verí vo vyšetrenie incidentu

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko odsúdil útok na štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu. Verí, že to polícia vyšetrí. Uviedol to v reakcii na nedeľňajší (18. 8.) incident počas divadelného predstavenia v obci Malá Franková v okrese Kežmarok.

"Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt, čo si však myslím, že žiaden 'slniečkar', ak sú teda takí mierumilovní, by nemal oceľovou tyčou zaútočiť na Štefana Kuffu," poznamenal šéf národniarov na sociálnej sieti.

Útok nazval brutálnym a odsúdil ho

"Verím, že ak to bol zamestnanec košického Národného divadla, tak veľmi rýchlo skončí," dodal. Incident by mal byť podľa Danka poučením pre organizátorov, že by mali upozorniť na to, ak predstavenie nie je vhodné pre maloleté deti.

Štátny tajomník Kuffa mal prerušiť predstavenie. Strhla sa "mela"
Predstavenie malo byť perverzné a nevhodné pre deti Divadelný súbor Národného divadla Košice hrala v obci Malá Franková (okres Kežmarok) divadelné predstavenie Moje baby. Proti tomuto predstaveniu ako divák vystúpil štátny tajomník ministerstva... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik