Šimkovičová reaguje na incident s Kuffom. Zvažuje prešetrenie organizácie predstavenia
19 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Vzhľadom na pretrvávajúcu medializáciu udalosti, divadelné predstavenie prerušené Š. Kuffom, sa rozhodla reagovať aj ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Zvažuje nariadiť prešetrenie organizácie nedeľňajšieho (18. 8.) divadelného predstavenia Moje baby v obci Malá Franková. Na sociálnej sieti to zdôvodnila podozrením na porušenie zákona v súvislosti s ohrozením mravnej výchovy mládeže.

Inscenácia hry Moje baby, je v repertoári Národného divadla Košice od roku 2016, pričom samotným divadlom je označená ako vhodná pre divákov od 18 rokov. Organizátori festivalu Zogrod v Malej Frankovej túto skutočnosť však vo svojich materiáloch neuviedli, čo ministerka považuje za veľkú chybu a zlyhanie pri organizácii.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa na nevhodnosť tohto predstavenia pre maloletých upozornil, čoho dôsledkom bol fyzickú útok na jeho osobu. "Chcem odsúdiť akékoľvek násilie na kultúrnych podujatiach a zdôrazniť potrebu dôsledného a zodpovedného správania organizátorov pri verejných podujatiach. Ak je nejaké predstavenie vhodné pre vekovú kategóriu 18 +, nie je prípustné, aby bolo voľne dostupné pre deti a mladistvých," píše Šimkovičová, s tým, že na túto skutočnosť dlhodobo upozorňuje. 

"Deti a mladí by mali byť chránení pred nevhodným obsahom a pred neustálym tlakom liberálno – progresívnej propagandy, ktorá im nasilu vtláča do povedomia témy so sexuálnym podtónom. Toto predstavenie je ďaleko za hranicou toho, čo je pre deti a mládež vhodné, a to nielen vzhľadom na sexuálne scény, ale aj vulgarizmy a monológy so sexuálnym podtónom na úrovni tretej cenovej skupiny, "upozorňuje ministerka.

"Zvažujem nariadiť prešetrenie incidentu, keďže je tu podozrenie, že môže ísť o porušenie zákona - Ohrozovanie mravnej výchovy mládeže."

Šimkovičová zároveň pripojila aj screenshoty z článku o tejto hre z denníka Pravda. "Prosím - vytvorte si názor sami, či toto je vhodne pre deti… (obrázky sú upravené, erotická pomôcka, ktorú pani herečka držala v ruke, je prekrytá.)"

Na snímke Štefan Kuffa (SNS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023.
Na snímke Štefan Kuffa (SNS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023.
FOTO TASR - Jakub Kotian
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS), foto: TASR
Na snímke Štefan Kuffa (SNS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023.
Útok na Š. Kuffu. Prvé reakcie divadla, opozície, ale aj šéfa národniarov
Divadelné predstavenie v obci Malá Franková narušil v nedeľu (18. 8.) incident. Herci Národného divadla Košice ho tak neodohrali celé. Do predstavenia mal vstúpiť Kuffa a zastaviť ho. Tvrdí, že počas predstavenia pustili „perverzný film“, a preto... Čítať ďalej
19 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik